Triumfavo K. Kaikarienę į teismą padavę vestuvininkai

Vilniaus miesto apygardos teismas ne tik įpareigojo K. Kaikarienę pašalinti visas nuotraukas, kurioje įamžintos Bogdanovičių vestuvės bei nebenaudoti jų reklaminiams tikslams. Sprendime pažymėta, kad ji turi kompensuoti sutuotkiniams moralinę žalą. Tiesa, kompensacija nedidelė – vos po 100 Eur kiekvienam. „Mums tikrai ne tų dviejų šimtų eurų reikėjo. Tai tiesiog simbolinė suma, – DELFI pasakojo A. Bogdanovičius. – Be to, K. Kaikarienė turės kompensuoti mūsų advokato išlaidas, susijusias su byla. Nors ir mes turėsime dalį K. Kaikarienės išlaidų kompensuoti, nes teismas netenkino ieškinio visa apimtimi.“

Teismas įpareigojo vestuvių planuotoją pašalinti nuotraukas ir nebenaudoti jų reklaminiams tikslams, tačiau nesupančiojo visų, dirbusių jos komandoje. „Pavyzdžiui, mano žmonos mama vestuvėms kūrė monogramą, tai mūsų su žmona inicialai. Tą nuotrauką kaip savo darbą panaudojo Elvyra Monginienė. Ji tiesiog užsidėjo savo logotipą ir tai pateikia neva kaip savo kūrybą. Teismas pripažino, kad monograma buvo mūsų, tačiau nepatvirtino, kad tai naudojama savireklamai, tad ši skundo dalis buvo atmesta“, – vardijo A. Bogdanovičius.

Elvyra Monginienė

Būtent todėl, kad teismas vestuvininkų prašymą tenkino tik iš dalies, jiems su K. Kaikariene teks dalytis teismo išlaidas. „Visa tai tiesiog teisiniai dalykai, esmės tai nekeičia. Esmė, kad teismas tenkino mūsų ieškinį ir K. Kaikarienė privalo pašalinti visas su mumis susijusias nuotraukas ir nenaudoti jų savo veiklai reklamuoti“, – pasakojo pašnekovas.

A. Bogdanovičius DELFI tikino, kad džiaugiasi tokiu teismo sprendimu ir tikisi, kad šis sprendimas bus naudingas ne tik jiems: „Manau, kad mes padarėme paslaugą visuomenei. Teismas suformavo praktiką, kad vestuvių planuotojai privalo gauti besituokiančių asmenų sutikimą naudoti šventės nuotraukas savo tikslams. Ir ne tik ji pati, bet ir jos samdomas personalas: fotografai, operatoriai, floristai, atlikėjai ir panašiai“.

Beje, net ir teismui įpareigojus pašalinti visas nuotraukas iš viešosios erdvės, A. Bogdanovičius įsitikinęs, kad tai padaryti tiesiog per daug sunku. Su vestuvių planuotoja dirba daug žmonių, visi jie nuotraukas naudojo davo kanaluose, kai kurios nuotraukos iki šiol puošia kai kurias paslaugas teikiančių asmenų puslapius.

DELFI susisiekus su pačia K. Kaikariene ši tikino, kad dar nieko negirdėjo apie jokį teismo sprendimą. „Negaliu nieko komentuoti, nes mano advokatas man dar nieko nepranešė. Tikrai nieko nežinau“, – nedaugžodžiavo Kristina, mandagiai atsiprašydama, kad dėl to, jog neturi jokios informacijos, negali komentuoti – tenkina ją toks teismo sprendimas ar ne.

Teismo kelias nebuvo lengvas

Kelias link savo tiesos įrodymo nebuvo lengvas. Pirmiausia Bogdanovičių šeima kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Deja, ieškinys buvo atmestas, tačiau pora rankų nenuleido ir kreipėsi į Vilniaus miesto apygardos teismą. Čia jiems pavyko iškovoti savo tiesą.

A. ir I. Bogdanovičiai į teismą kreipėsi dar 2015-ųjų vasarą. Tąkart vyras, padavęs vestuvių planuotoją į teismą, DELFI pasakojo, kad taip nusprendė pasielgti neapsikentęs savivaliavimo. „Nusprendėme kovoti su vestuvių organizatorių savivale, kai jie naudojasi mūsų asmenine švente savireklamai ir kitiems tikslams. Mes prašėme K. Kaikarienės ir jos personalo nenaudoti nuotraukų iš mūsų šventės savo asmeniniais tikslais nesuderinus su mumis, tačiau tai nebuvo padaryta. Todėl mes kreipėmės į teismą ir nusprendėme teisiniu būdu pasiekti, kad visos nuotraukos būtų išimtos iš viešų kanalų ir nenaudojamos be mūsų sutikimo“, – tikino A. Bogdanovičius.

Indrė ir Andrius Bogdanovičiai

2016-ųjų birželį Vilniaus miesto apygardos teismas pagaliau užvertė šią bylą iš dalies tenkindamas vestuvininkų prašymą. „Mes sutikimo naudoti tas nuotraukas nedavėme, ji viską paviešino neatsiklaususi, tad „pastatė mus prieš faktą“, – DELFI pasakojo A. Bogdanovičius, kuris pabrėžė, kad dar prieš vestuves su planuotoja buvo kilę nesutarimų dėl asmeninių dalykų viešinimo, tad buvo iš anksto prašoma nenaudoti vestuvių nuotraukų.

Teismo galėjo ir nebūti

Visa ši istorija prasidėjo dar prieš vestuves. „Likus kelioms savaitėms iki mūsų vestuvių, vyko žiedų palaiminimo šventė. Iš karto po jos K. Kaikarienė nuotraukas paviešino socialiniuose tinkluose. Tai pamatę, prašėme jas pašalinti, tačiau ji mūsų prašymą ignoravo“, – istorijos detales atskleidė vyras. Negana to, jie, nujausdami, kad ir vestuvių nuotraukos gali patekti į viešumą, iš anksto bandė susitarti, kad taip neįvyktų.

„Prašėme K. Kaikarienės, kad mūsų vestuvių nuotraukų nenaudotų internetiniuose tinklapiuose. Deja, ji mūsų prašymą ir vėl ignoravo. Teismo kelias buvo paskutinė viltis, – tikino pašnekovas. – Tikrai nebūtume kreipęsi į teismą, jei būtų pavykę susitarti iš anksto, tad apmaudu, kad mūsų norą į privatų gyvenimą K. Kaikarienė viešai vadino kaip nenorą susimokėti už suteiktas paslaugas.“

Kristina Kaikarienė

„Mums nepriimtina, kad be mūsų sutikimo vestuvių organizatoriai naudojasi situacija ir viešina mūsų asmeninio gyvenimo detales, jas naudoja savo asmeniniais komerciniais interesais. Apie tokias situacijas esame girdėję ne kartą, tačiau netikėjome, kol patys nesusidūrėme. Nusprendėme būti pirmieji, kurie nenori tylėti – tikime, kad mūsų teisinė kova padidins vestuvių organizatorių atsakomybę ir apsaugos kitus jaunavedžius nuo nemalonių patirčių ir padės išvengti papildomų rūpesčių“, – DELFI komentavo jis.

Tiesa, net ir šį teismo sprendimą Kristina Kaikarienė dar gali apskųsti. Tuomet, jei teismas tenkintų skundą, byla toliau būtų nagrinėjama dar aukštesnės instancijos teisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)