Moteris, auginanti mažametį sūnų Amilį, prašė pasidalinti patarimais, kaip pripratinti jį atlikti gamtinius reikalus ant puoduko.

„Mamytės! Prašau patarimų! Man reikia savo karalaitį pripratinti daryto savo reikaliukus ant puoduko! Pasidalinkite sava patirtimi! Šiandien Amilis apsisiojo visus namus“, – socialiniame tinkle į mamas kreipėsi G. Alijeva.

Anksčiau publikuotame straipsnyje portale tavovaikas.lt VŠĮ „Mokymų ir psichologinio konsultavimo centro“ psichologė Asta Budvytienė patarė:

Svarbu: jokios prievartos, jokių barimų ar gėdijimų.

Pirmas būdas: mokymasis stebint Vaikai stebi tėvus ir juos kopijuoja. Todėl galite leisti vaikui eiti paskui jus į tualetą, pasakokite, ką čia veikiate. Idealu, jei ant puoduko pratins tos pačios lyties tėvas. Vyresnieji broliai ar seserys taip pat gali būti puikus pavyzdys jaunesniam, kaip jie sėda ant puoduko ar tualeto. Paprastai vaikai labai linkę kopijuoti vyresnėlius. Aišku, jei vyresnėlis nenori įsileisti mažojo į tualetą, negalima jo versti. Netgi naminiai gyvūnėliai gali būti geras pavyzdys mažyliui, kuriam atėjo metas mokytis daryti į naktipuodį. Taip pat palankus metas pakalbėti su vaiku apie intymias kūno vietas ir tai, kad tik tam tikri žmonės gali jas matyti.

Antras būdas: knygelių, paveikslėlių, filmukų metodas Rodykite paveikslėlius, knygeles, pieškite šia tema. Apskritai, filmukai mažiems vaikams nėra gerai, bet mokymo prasme tikslas gali pateisinti priemones. Jei vaikams jau kartais įjungiate „Teletabius", vietoj jų galima parodyti mokomąjį filmuką.

Trečias būdas: lėlių, žaislų panaudojimas Pažaiskite su vaiku. Parodykite, kaip jūs sodinate ant naktipuodžio lėlę ar meškiuką. Paprašykite vaiko paaiškinti lėlei, kaip reikia naudotis puoduku. Ir stebėkite, ką jis sakys. Vaikai paprastai kartoja tai, ką ir kokiu tonu jūs sakote. Paklausykite, kaip jis žaidžia būdamas vienas. Gali kilti įvairių įžvalgų besiklausant, kas yra svarbu sakyti ar elgtis „išmokant" lėlę. Taip pat galite pastebėti vaiko baimių, susijusių su puoduku. Žaidime tokiu atveju „lėlė bijo". Atkreipkite dėmesį kaip jis guodžia, ramina savo lėles ir kitą kartą kai jis ko nors bijos, žinosite kaip elgtis kad vaikas pasijustų geriau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)