„Aš pats mėsos nevalgau jau seniai, tad jei ragauju cepelinus, tai tik su varške, – prisipažino Jurgis. – Bet ir jie man dažnai būna per sunkūs.“ Rankose formuodamas cepeliną, Jurgis papasakojo, kad jo šiandien verdami cepelinai bus kolumbietiški. „Įdaras yra kolumbietiškas, tokį naudojame tradicinėje virtuvėje“, – šyptelėjo vyras.

Tarp būrio prie puodų besidarbuojančių žmonių, šypsojosi ir visos trys Jennings seserys. Ericos sesuo turi restoraną Vilniaus senamiestyje, tad joms virtuvė nėra naujiena. Kartu su jomis cepelinų gaminimo įgūdžius lavino ir Ericos sūnus.

Ši cepelinų fiesta – Jurgio dainos „Papatinka“ vaizdo klipo pristatymo šventė. Dainoje minimi ir cepelinai, ir kolumbietiškas žodis „bulvė“.

Anot Jurgio, žodį „cepelinas“ reiktų suprasti kaip kultūrinį dalyką, tad jo variacijos yra tam tikras kultūrinis lietuvių išjudinimas. „Juk jei daina būtų lietuviška, tai Kolumbijoje ji būtų neįdomi. Tas pats su cepelinais, reikia plačiau žvelgti į kultūrą ir viską pateikti plačiau“, – pasakojo Jurgis.

Šiandien kulinarinėje studijoje gaminami cepelinai su daržovėmis, kiauliena ir indiškais prieskoniais, meksikietiško skonio įdaru ir daugeliu kitų variacijų.

„Lietuvių sąmonėje cepelinas – tradicijos simbolis, juo liguistai didžiuojamasi, primygtinai siūloma ragauti svetimšaliams. Taip pat primygtinai nekeičiamas ir receptas, tik truputį pavarijuojama varškės ir mėsos įdarais. Deja, su panašiu užsispyrimu kaip nenaudojam įvairesnių prieskonių ir įdarų cepelinams, kartais bijom įsileisti ir kitokias kultūras bei kitokius žmones“, – tikino J. Didžiulis.

Cepelinų fiesta kulminaciją pasieks vakarop, kuomet visi, gaminę cepelinus, sės prie bendro stalo ir ragaus „kultūriškai laisvus“ cepelinus.

Gaminimo akimirkos – nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)