"Nauja tai, kad festivalyje gausu bendrų Lietuvos ir užsienio atlikėjų projektų. Tai - nauja kryptis, kadangi scenoje bus galima išvysti, pavyzdžiui lietuvį, koncertuojantį drauge su dviem danais ar suomiais ir atvirkščiai", - trečiadienį BNS sakė festivalio rengėjas, Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis.

Pasak organizatorių, festivalio scenoje pasirodys ne tik žinomi džiazo pasaulio atstovai, bet ir debiutantai.

"Įvedame keletą debiutantų: klaipėdiečių "Capella'a", taip pat panevėžiečių. O visa kita tradiciškai: koncerto trukmė, dalyvių skaičius. Net ir bilietų jau nebėra", - sakė koncerto organizatorius.

Kaip skelbia festivalio organizatoriai, tradicinis, seniausias šalyje tarptautinis džiazo festivalis "Birštonas Jazz" jau vyksta daugiau nei 20 metų.

Be to, nuo 1980-ųjų kas dvejus metus čia skambantis džiazas jau senokai Birštonui pelnė Lietuvos džiazo Mekos vardą.

Pasak organizatorių, čia iš visos Lietuvos bei kitų šalių traukia džiazo "piligrimai".

Skelbiama, jog 3,8 tūks. gyventojų teturinčiame miestelyje kartą per 2 metus džiazo klausosi bemaž tiek pat džiazo gerbėjų.

Manoma, jog džiazo forumas Birštone ilgainiui davė impulsą vilniečiams, kauniečiams bei klaipėdiečiams panašius renginius organizuoti ir savo miestuose.

"Birštono džiazo festivalis ne tik seniausias, bet ir demokratiškiausias Lietuvos džiazo forumas, pristatantis pačius įvairiausius Lietuvos džiazo aspektus, žanrų krypčių ir stilių įvairovę: nuo diksilendų iki šiandieninio džiazo eksperimentinių, novatoriškų ieškojimų", - rašo festivalio organizatoriai.

Birštono džiazo festivalis išsiskiria savuoju "Grand Prix", savotišku Lietuvos džiazo "Oskaru", suteikiamu už svariausią indėlį į Lietuvos džiazą. Jau 13 garsių Lietuvos dailininkų sukurtų "Grand Prix" turi savo šeimininkus, o šiemet labiausiai Lietuvos džiazui nusipelniusiam džiazmenui bus įteiktas 14-asis apdovanojimas.

Išskirtinis renginio bruožas - rengėjų nuostata, jog "scena skirta menui", tad scenoje žiūrovai nepamatys rėmėjų vardų ar reklamų. Unikaliu meno kūrinius vadinama ir festivalio scenografija, kurią šiemet kuria jaunos menininkė Irma Mickevičiūtė.

Nuo pirmojo festivalio jo atributiką kuria dailininkas Rimvydas Kepežinskas, metai iš metų festivalio ženkle išradingai eksploatuojantis muzikos instrumentų temą.

Skelbiama, jog Birštono festivalis turi ir tarptautinį rezonansą jis žinomas Europoje, į jį suvažiuoja kitų festivalių rengėjai, prodiuseriai, vadybininkai, kitų šalių džiazo kritikai ir žurnalistai.

Pirmąją festivalio dieną koncertinėje programoje pasirodys diksilendas "Green bridge band", vokalinė debiutantų grupė iš Klaipėdos "Capella'a", Vladimiro Volkovo ir Viačeslavo Gaivoronskio duetas iš Rusijos, Dainiaus Pulausko grupė ir "Herbie Kopf" (Lietuva - Šveicarija) bei Kauno bigbendas, vadovaujamas Romualdo Grabšto.

Antrąją dieną džiazo mylėtojams koncertuos Vladimiras Čekasinas ir Vilniaus kolegijos studentai, bus pristatytas Arvydo Jofės ir Arkadijaus Gotesmano projektas "Perkusijos miestas", taip pat kvintetas "Riot".

Vėliau tą pačią dieną klausytojus savo muzika žada užburti Artūro Anusausko kvartetas bei "Helen McDonald & London bridge band" (Didžioji Britanija - Lietuva).

Į koncertą džiazo mylėtojus taip pat pakvies Skirmanto Sasnausko projektas "Sambossa", Arvydo Jofės, Vytauto Labučio ir Leonido Šinkarenkos trio bei "Philip Hamilton & draugai" (JAV - Norvegija - Lietuva).

Paskutiniąją festivalio dieną žiūrovai kviečiami klausytis Šiaulių senjorų bigbendo ir "Junior singers" (Panevėžys), "Rainer Push trio" (Vokietija), grupės "Virsmas" (Lietuva - Suomija), LRT bigbendo bei Petro Vyšniausko muzikos.

Festivalio pabaigoje koncertuos Algirdo Klovos folk-jazz kvintetas, Liudas Mockūnas ir "Ibrahim electric band" (Lietuva- Danija) bei Kęstučio Vaiginio kvartetas (Lietuva-Korėja-Italija-Indonezija).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją