Nepamirštami vaizdo ir apšvietimo efektai, keliolikos muzikantų grupė ir daugybė kelis dešimtmečius žinomų legendinės britų grupės „Pink Floyd“ dainų – taip atrodo britų pasirodymas. „Money“, „Time“, „Another Brick In The Wall Part 2“, „Wish You Were Here“ – pasaulyje nėra tikro rokerio, nežinančio šių legendinių „Pink Floyd“ hitų, šįvakar nuskambėsiančių Kaune.

„Pink Floyd“ muzikos vieta roko elite – neginčijama. 1965-aisiais susibūrusios britų grupės albumai parduoti daugiau nei 250 milijonų egzempliorių tiražu – daugiau nei AC/DC, „The Rolling Stones“ ar „Queen“.

"Brit Floyd"

Ir nors legendiniai „Pink Floyd“ jau senokai nutraukė veiklą, jų muzika didžiosiose arenose vis dar griaudi. Tokią galimybę suteikia „Brit Floyd“ kolektyvas, kuris koncertuose stengiasi kuo tiksliau atkurti „Pink Floyd“ muziką, estetiką ir atmosferą.

Daugiau nei 10 muzikos virtuozų scenoje iki smulkmenų tiksliai perteikia „Pink Floyd“ dainų skambesį, be to, kiekvieną kūrinį lydi specialios vaizdo projekcijos ir apšvietimo spektaklis, atkartojantis geriausias pačių „Pink Floyd“ scenines idėjas.

Prieš pasirodymą Lietuvoje su DELFI bendravęs „Brit Floyd“ gitaristas D. Darlingtonas šypsojosi, kad ir šįkart, pasisveikinęs su publika lietuviškai, padovanos nepamirštamą šou.

– Damianai, kada pradėjote domėtis muzika?

– Kai buvau vos dešimties. Per Kalėdas po eglute radau gitarą ir taip viskas prasidėjo. Pradėjau groti ir būdamas dvylikos ar trylikos jau mokėjau nemažai „Pink Floyd“ dainų. Taip kad jų gerbėjas esu jau daugybę metų.

– Ar pamenate, kada pirmąjį kartą užlipote ant scenos?

– Manau, kokių keturiolikos metų. Tai buvo toks „atviro mikrofono“ vakaras, kai ant scenos gali lipti visi norintys. Daugybė skirtingų muzikantų lipo ant scenos ir atliko visiškai skrtingų žanrų muziką. Aš lipau tik su gitara rankose, tad tikrai buvo iššūkis nustelbti kitus.

– Kodėl vis tik pradėjote groti „Pink Floyd“ muziką?

– Pats pirmasis „Pink Floyd“ albumas, kurį išgirdau, buvo „The Wall“. Nuo tada ir tapau absoliučiu jų gerbėju. Tai, ką jie sugebėdavo sugroti gitaromis, yra kažkas neįtikėtino. Nuo tada pradėjau nagrinėti jų muziką ir po truputį mokytis to, ką sugeba jie. Davivas Gilmouras su gitara išdarinėdavo neįtikėtinus dalykus.

– „Pink Floyd“ nėra tik muzika. Tai filosofija, visiškai unikalus pasaulis. Ar ir Jūs jaučiate tą visapusiškai paveikiančią „pinkfloydišką“ dvasią?

– Nežinau, ar gyvenu „pinkfloydišką“ gyvenimą, tačiau jie užima didžiulę mano gyvenimo dalį. Juk jau 23 metus groju jų muziką.

– Kuris „Pink Floyd“ albumas Jums patinka labiausiai?

– Manau, pasiliksiu prie neišdildomą įspūdį palikusio „Wall“. Jis neabejotinai sudrebino mano gyvenimą.

– Jūs tiesiog gyvenate „Pink Floyd“ muzika. Tačiau ar esate toks gerbėjas, kuris žino kiekvieną grupės nario biografijos detalę, būdo bruožą ir panašiai?

– Privalau žinoti kai kuriuos faktus (šypteli). Kartais juk reikia atsakyti į klausimus! Gal ir nesu ekspertas, bet esu perskaitęs visas knygas apie juos ir visas jų biografijas.

– Jūs grojote Davido Gilmouro 50-ojo jubiliejaus metu. Koks jausmas groti savo dievaičiui jo muziką?

– Beprotiškai nervinausi (juokiasi), tačiau tuo pačiu buvo ir beprotiškai malonu. Juk jis mano deivaitis, iš kurio aš sėmiausi meilės muzikai.

– Kiekvienas muzikantas turi išgyventi ir pirmąjį autografo paprašymą... Koks jausmas tapti žvaigžde?

– Labai keista. Net nesupratau, kodėl klausytojai nori to mano autografo (juokiasi). Tačiau netrukus pripratau prie to ir tai tapo išties labai malonu. Kas vakarą po koncertų einame dalyti autografų ant įvairių marškinėlių, kompaktinių plokštelių ar plakatų. Dalinant autografus apima labai geras jausmas.

– Kai pradėjote būti „Brit Floyd“, ar tikėjote projekto sėkme?

– Tikrai ne. Kai pirmą kartą surengėme „Pink Floyd“ šou, nė nesitikėjome, kad visa tai sulauks tokios didžiulės sėkmės. Dabar tai darome klausant tūkstantinėms minioms visame pasaulyje. Iki šiol tai atrodo kiek neįtikėtina (šypteli).

– Ar lengva atkurti Kaip „Pink Floyd“ muziką?

– Kai tiek metų tai darai... Tai negreitas procesas. Tačiau mes esame išnagrinėję jų muziką, pasirodymus ir visas kitas detales. Taip, tai nelengva ir tikrai vyksta negreitai.

Penktadienio vakarą ant scenos lipsiantys „Brit Floyd“ iki smulkmenų atkuria legendinių „Pink Floyd“ hitus.

„Pink Floyd“ – roką ir psichodelinę muziką su filosofinėmis ir politinėmis temomis suderinusi grupė. Ji koncertavo didžiausiuose pasaulio stadionuose ir arenose. Jos nariai Rogeris Watersas, Dave'as Gilmouras ir Nickas Masonas – tikros roko ikonos, kurių kiekvieną žingsnį melomanai seka ir šiandien.

2014-ųjų rudenį išleistas paskutinis studijinis „Pink Floyd“ albumas „The Endless River“ tapo vienu geriausiai perkamų įrašų daugelyje šalių, nors didžioji dalis jame skambančių kūrinių – instrumentiniai. Gili, poetiška, sudėtinga, tačiau didžiules žiūrovų minias pakerėjusi grupės muzika – nepavaldi madoms.

1994-ųjų spalį pasaulinį koncertų turą baigusi grupė daugiau neberengė gastrolių ir nebekūrė naujų dainų. 2005-aisiais koncerte „Live 8“ įvyko paskutinis oficialus „Pink Floyd“ pasirodymas. Tada po ilgos pertraukos susibūrė klasikinė grupės sudėtis – Davidas Gilmouras, Rogeris Watersas, Nickas Masonas ir Richardas Wrightas.

Po kiek laiko dainininkas Davidas Gilmouras pareiškė, kad „Pink Floyd“ daugiau nebekoncertuos. 2008-aisiais mirus klavišininkui Richardui Wrightui, buvo palaidotos ir paskutinės gerbėjų viltys, kad grupė atsikurs. 2014-aisiais išleistas albumas „The Endless River“ buvo skirtas jo atminimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)