Šią vasarą "Karvių Paradas" pirmą kartą įžengs į Rytų Europą ir papuoš Ventspilio gatves, parkus ir skverus. Įvairiaspalviai natūralaus karvės dydžio ir formos meno kūriniai miestelio gatvėse "ganysis" visą vasarą - nuo birželio 8d. iki rugpjūčio 24 d.

Dvidešimt penkias stiklo pluošto karves dekoruos ne tik žinomi Latvijos meno žmonės ir muzikantai, menininkai iš Lietuvos, Estijos ir Danijos, bet ir vaikai, verslininkai, sporto pasaulio žvaigždės, bei pats Ventspilio miesto meras, Aivars Lembergs.

Ventspilis yra vienas Latvijos miestų, aktyviausiai dalyvaujančių įvairiuose tarptautiniuose projektuose. "Ventspilio Karvių Paradas" tai keliaujančios viešo meno parodos dalis. Šis meno renginys, prieš keletą metų pradėtas Čikagoje ir Niujorke, išplito beveik po visų žemynų miestus ir vis dar auga bei tobulėja - ne tik savo mastu, bet ir meno kūrėjų išradingumu bei darbų kokybe. "Karvių paradas" keliauja iš miesto į miestą, kur vietiniai menininkai kelias dienas ar savaites tapo, dažo, lipdo ar kitaip apipavidalina natūralaus dydžio karvių skulptūras, pagamintas iš stiklo pluošto.

Kiekvienas menininkas bando išreikšti savo miesto kultūros nuotaiką, specifiką bei savo paties interpretaciją, kaip iš karvės padaryti meno objektą. Jos tampa peizažais, natiurmortais, žemėlapiais, miestų planais, būna išmarginamos įvairiosiomis spalvomis ir formomis, joms prilipdomi sparnai ir iš karvių sukuriami patys keisčiausi dalykai.

"Menas dabar sunaikina bet kokius skirtumus. Jis priverčia žmones jausti, galvoti, reaguoti. Todėl, kai vaikštai aplink natūralaus dydžio karvių skulptūras, padengtas mažais veidrodėliais ar mėtiniais saldainiais, įmantriai nutapytas ar tiesiog visiškai pakeistas į kažką kitą, tu negali negalvoti, ką visa tai reiškia. Visi išmąstyti paaiškinimai kažkur išgaruoja. Ir staiga žmonės pamato, kad menas gali būti linksmas, juokingas ir įdomus ne tik tiems, kurie lankosi muziejuose," - sakė "Karvių parado" organizatorius Peteris Hanigas.

Šis renginys yra ne tik vieša meno paroda, bet ir būdas surinkti lėšų labdarai. Išpuoštos karvės būna "sugenamos" į bandas arba pastatomos įvairiausiose žmonių gausiai lankomose miesto vietose, o vėliau pardavinėjamos aukcionuose. "Karvių parado" metu taip pat veikia atviroji telefono linija, kuria paskambinęs žmogus gali pervesti pinigų į labdarai skirtą sąskaitą. Šios akcijos susilaukia išties nemažo dėmesio - Čikagoje vieno aukciono metu buvo surinkta 3 mln. dolerių, o brangiausia karvė parduota už 110 tūkst. dolerių. Karvių nuotraukos bei duomenys apie labdarai surinktas lėšas kasmet būna išleidžiami "Karvių parado" knygoje.

Menininkai, atstovausiantys savo miestui, "Karvių parade" būna atrenkami iš anksto, tačiau norą dalyvauti gali pareikšti kiekvienas - net ir vaikas. Tereikia organizatoriams nusiųsti aprašymą ar pavyzdį, kaip norėtum išpuošti karvę. Jei komisijai idėja patinka, žmogus pakviečiamas dalyvauti parade. Iškart atmetami projektai, kuriuose esama religinių, politinių ar seksualinių motyvų.

Ventspilyje Lietuvai atstovaus du menininkai - Marius Jonutis ir Dainius Liškevičius.

Kodėl pasirinktos karvės? - "Jos turi kažką ypatingo - joks kitas gyvūnas negali būti visiškai pakeistas į kažką kitą ir tuo pačiu išlikti savimi. Buvo mėginimų tapyti ant kiaulių, ryklių, pelikanų, žuvų ir rinkti pinigus labdarai, tačiau žmonėms labiausiai patinka natūralaus dydžio karvės. Be to, karves mėgsta visi. Jos mįslingos, judrios, įnoringos, tačiau niekada - bauginančios, jos duoda pieno. Žodžiu, visi myli karves," - mano "Karvių parado organizatoriai.

Šiuo metu "Karvių paradas" vyksta Sidnėjuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją