Šiemetiniai atlaidai buvo skirti užmirštiems gimtosios kalbos žodžiams. Nuo įkurtos prieš metus Meilės bibliotekos laiptų skambės intymioji lyrika ir žiaurieji romansai, atliekami Barčių kaimo moterų ir ansamblio „Varnėnų aidai“.

Į šventę, kurią sodybos šeimininkas rašytojas R. Sadauskas su žmona Irena organizavo drauge su viešąja Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus biblioteka, Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės biblioteka ir Lietuvai pagražinti draugija, suvažiavo kalbininkai, rašytojai, muzikantai, knygos puoselėtojai ir žinovai iš visos Lietuvos – nuo Klaipėdos iki Kapčiamiesčio ir Druskininkų.

Tarmių atlaidų svečiai buvo įspėti, kad į „šventorių“, tai yra sodybos kiemą patekti galima tik su lauko gėlių arba žolynų puokšte. Neapsieita ir be tradicinių arklio pabučiavimo apeigų, privalomų visiems svečiams.

„Praėję metai parodė ir įrodė, kad kultūringai gyventi galima bei įmanoma ne tik oficialiose kultūros sostinėse, bet ir užkampių erdvėse. Pernai Demeniškiai buvo paskelbti Lietuvos kultūros užkampiu.

Nėra ko slėpti, būtent čia pirmąsias savo sukaktuves mini Demeniškių Meilės biblioteka – per visą Lietuvos vienintelė tokio pobūdžio įstaiga, atidaryta Bibliotekų metais.

Devintųjų Tarmių ir šnektų atlaidų dalyviai, čia susirinkę iš daugelio šalies kampų ir kampelių, esame susirūpinę pražūtinga demografine situacija Lietuvoje ir todėl radome reikalą, tikslą ir prasmę paskelbti Demeniškius 2017 metų Lietuvos krašto Mylėjimosi užkampiu“, – sakė R. Sadauskas.

Lazdijų rajono Šlavantų seniūnė Julija Maziukienė vaišino šventės svečius dzūkiškomis bulvinėmis bandomis, renginio atidarymą tiesiogiai transliavo LRT televizija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)