Atrinkti receptai atkeliavo iš autorės vaikystės ir prisiminimų. Į knygą sugulė R. Ničajienės mamos, močiučių ir senų pažįstamų laiko išbandyti skanumynų receptai. Kitus receptus Renata rado sendaikčių turguose pirktose senose receptų knygose.

Receptai buvo kruopščiai atrenkami ir adaptuojami šiuolaikiniam gyvenimo būdui: trumpinama jų gaminimo eiga, mažinamas kaloringumas, patiekalams suteikiami nauji skoniai ar netradicinė išvaizda. Kiekvienas receptas buvo išbandomas ir gaminamas po kelis kartus, kol atitaikyta jo kepimo temperatūra, nes ankstesnis gaminimas pečiuose ar senose dujinėse orkaitėse labai skyrėsi nuo šių dienų maisto ruošimo moderniose orkaitėse. Receptai knygoje suskirstyti pagal gaminimo sudėtingumą, todėl tiek virtuvės naujokai, tiek ir mėgstantys dažniau gaminti, joje ras ką pasirinkti. Knygoje „Nostalgiški skanumynai“ naujam gyvenimui atgims seni geri, bet kiek primiršti, receptai.

„Turguje radau kelias nuostabias, dar ankstyvus tarybinius laikus menančias knygas, skirtas kulinarijos mokykloms. Adaptavau jų receptus gaminimui šiuolaikinėje namų virtuvėje ir pritaikiau šiandienos skoniui. Visų pirma, panašią knygą visada norėjau turėti pati. Tokią, kur vienoje vietoje būtų surinkti retro saldumynų receptai, primenantys mano vaikystę. Knygoje bus 53 receptai - kiekvienai metų savaitei po vieną.

Visi skanumynai - vintažiniai, bet su moderniu potėpiu. Knygoje rasite receptus nuo smetoniško „Napoleono“ torto iki mokyklos laikus menančių pyragaičių „Bulvytės“. Kas ragavo šių, mano pagamintų pyragaičių, negalėjo atsistebėti puikiu jų skoniu, kuris buvo daug gardesnis nei senosios mokyklos laikų „Bulvytės“. Jų gaminimui specialiai kepiau biskvitą, kurį tarkuotą maišiau su kremu, skanintu kvapniuoju romu. Tokiais desertais svečių tikrai nešokiruosi, bet maloniai nustebinsi ir priminsi vaikystę“, - apie savo receptų knygą kalbėjo pašnekovė.

R. Ničajienės knyga "Nostalgiški skanumynai"

R. Ničajienė džiaugėsi galėdama su naujienų portalo DELFI skaitytojais pasidalinti „Varškės tinginio“ su mėlynėmis ir šilauogėmis receptu.

„Šis „Varškės tinginio“ receptas į mano virtuvę atkeliavo iš vyro močiutės. Jį pritaikiau vasarai, todėl gaminimui naudojau šviežias mėlynes, šilauoges. Varškės tinginys yra pats populiariausias mano blogo sezoninevirtuve.lt receptas. Kiek kitokią, žieminę recepto versiją su džiovintais vaisiais, galite rasti ir pirmoje mano knygoje“, – DELFI kalbėjo R. Ničajienė.

Šiuo „Varškės tinginiu“ galėsite pavaišinti 12 žmonių. Pagaminimui užtruksite vos 20 minučių! Jums prireiks:

400 g sausainių (naudoti „Selga“ karameliniai)
400 g varškės (9 % riebumo)
200 g sviesto
150 g cukraus
1 vanilės ankšties grūdeliai (galima keisti vaniliniu cukrumi)
500 g mėlynių
250 g šilauogių ir aviečių (papuošimui)

Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi.

Vanilės ankštį įpjaukite vienoje pusėje ir peilio galiuku iš jos iškrapštykite vanilės grūdelius, kuriuos suberkite į išsuktą sviestą.

Varškę dalimis dėkite į išsuktą sviestą ir toliau plakite, kol sviestas ir varškė taps vientisa mase.

Sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į sviesto-varškės masę, bei gerai išmaišykite.

Į tinginio masę suberkite 300 – 400 g. švarių mėlynių ir atsargiai išmaišykite. Kai kurios mėlynės maišant susitrins, bet tai skonio tikrai nepagadins, o patį tinginį tik nudažys mėlyna spalva.

Apvalią torto formą ištepkite aliejumi ir į ją suverskite tinginio masę, kurią šaukštu paplokite, kad masė vienodai pasiskirstytų formoje.

Pagamintą varškės tinginį kelioms valandoms įkiškite sustingti į šaldiklį, o po to laikykite šaldytuve. Prieš nešdami ant stalo varškės tinginį papuoškite likusiomis uogomis.

Varškės tinginys su mėlynėmis ir šilauogėmis

R. Ničajienė šviežius produktus surado „Fresh Market“ tinklo parduotuvėje Palangoje. Patiekalą moteris gamino Palangoje esančiame viešbutyje „Amberton Green Apartments“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)