Šiais metais prestižiniuose teatralų apdovanojimuose nebuvo Geriausios pagrindinės ir antraplanės aktorės nominacijų. Tai sukėlė aštrias menininkų diskusijas.  O jaunosios kartos kino režisierius R. Zabarauskas dėl „Auksiniuose scenos kryžiuose“ diskriminuojamų moterų netgi pateikė skundą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai.

"Kai perskaičiau, kad "Auksinių scenos kryžių" apdovanojimų komisija šiais metais nusprendė nenominuoti moterų aktorių, labai nustebau. Maniau, kad tai pokštas, kol vertinimo komisija nepakomentavo savo sprendimo, esą šiais metais tiesiog nebuvo gerų aktorių, - DELFI pasakojo R. Zabarauskas. - Visame pasaulyje taip jau priimta, kad moterys ir vyrai aktoriai vertinami atskirose nominacijose. Todėl sprendimas nenominuoti aktorių moterų buvo labai keistas."

Kino režisierius neabejoja, kad žmonėms iš teatro pasaulio apie tai kalbėti kur kas sunkiau, nei žmogui iš kitos kūrybinės srities.

"Suprantama, kad aktoriai nenori rizikuoti susigadinti santykius. Bet kadangi aš nesu su teatru tiesiogiai susijęs, man į tai reaguoti buvo daug paprasčiau. Tačiau mano filme "Streikas" ("We Will Riot") taip pat vaidina puikios teatro aktorės Beata Tiškevič, Sonata Visockaitė. Lietuvoje daug kuo piktinuosi, bet šis variantas yra akivaizdžiai keistas, - sakė R. Zabarauskas. - Labai tikiuosi, kad tai netaps tradicija. Mano tikslas nėra kažką nubausti. Mano tikslas yra atkreipti dėmesį į susidariusią situaciją. Siekiu, kad ateityje moterys būtų nominuojamos taip pat, kaip ir vyrai."    

Įrodyti nebus lengva

Auksinių scenos kryžių 2013 teikimo ceremonija
"Pradėjome tyrimą - Kultūros ministerijai, kuri sudarė apdovanojimų vertinimo komisiją, nusiuntėme užklausas, - DELFI pasakojo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas Valdas Dambrava. - Aiškinsimės dėl apdovanojimų skyrimo tvarkos, tirsime, kuo buvo vadovautasi skiriant nominantus, kokios komisijos darbo taisyklės ir nuostatos. Atliksime tyrimą, ar buvo jiems pagrindas vienaip ar kitaip elgtis, ar ne."

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas pastebi, jog pirminiais duomenimis apdovanojimų vertinimo komisija buvo labai moteriška.

"Iš devynių narių berods septynios yra moterys. Tačiau šiuo atveju nebus lengva įrodyti diskriminacijos, nes apdovanojimų rengėjai prieš moteris nepasisakė nepasisakė. Kitose nominacijose - baleto ar operos solistų, miuziklo, scenografijos - moterų pretendenčių buvo. Todėl kažką sakyti iš anksto kol kas sunku", - paklaustas apie skundo tyrimo baigtį komentavo V. Dambrava.

Vyrai - aktyviau gina moteris

Dėl perdėm moteriško „Auksinių scenos kryžių“ nominantų sąrašo didžiausią nepasitenkinimą reiškė būtent meno srities vyrija. Tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjo tai nė kiek nestebina.

"Pastaruosius metus dėl visų diskriminacijos formų gauname kur kas daugiau vyrų skundų, nei moterų. Pastebima tendencija, kad jie skundžiasi ne tada, kai jie patys yra diskriminuojami, bet kai pažeminamos moterų teisės. Tokia situacija yra ženklas apie bundančią pilietišką visuomenę", - neabejoja pašnekovas.

V. Dambrava tikino, jog skundus kultūros srityje tenka nagrinėti gana retai. Prieš kelerius metus į tarnybą kreipėsi operos solistai dėl to, jog vyrai gauna didesnį atlyginimą, nei operos solistės. Taip pat nagrinėtas skundas Rusų dramos teatre dėl kai kurių aktorių per mažo darbo krūvio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)