Festivalio koncertai vyksta dvaro žirgyne. Elitas ir kviestiniai svečiai į jį be vargo žengė pro šalutines duris. O paprastiems Žemaitijos šviesuoliams prie pagrindinio įėjimo teko gerokai pasidarbuoti alkūnėmis, kad patektų į vidų.

XI Mykolo Oginskio festivalis

Pagal rūmų tradicijas prieš koncertą buvo uždegtos žvakės. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) dviem tūkstančiams žiūrovų griežė Mykolo Kleopo Oginskio polonezą „Atsisveikinimas su Tėvyne“. Pasigirdus pirmajam taktui, visa salė pakilo nuo kėdžių ir išklausė kūrinį stovėdama. Taip pagerbta sena didikų giminė, prisiminti šių kultūros rėmėjų, lietuvybės puoselėtojų darbai.

Po to visų žvilgsniai nukrypo į koncerto vedėją muzikologą Viktorą Gerulaitį, kuris papasakojo apie ketverius M. K. Čiurlionio metus, praleistus Plungėje.

Tada scenoje pasirodė LNSO garbės dirigentas, M. Oginskio festivalio meno vadovas, Plungės garbės pilietis maestro Juozas Domarkas. Šis dirigento apsilankymas gimtajame krašte neeilinis – liepą maestro suėjo 80 metų.

XI Mykolo Oginskio festivalis

Per atidarymo koncertą skambėjo M. K. Oginskio, M. K. Čiurlionio, Piotro Čaikovskio, Ferenco Liszto ir Johanno Strausso kūriniai. Violončele griežė Vytautas Sondeckis. Jo pasirodymu prisimintas šiemet išėjęs pasaulinio masto lietuvių dirigentas Saulius Sondeckis.

„Festivalis turi savo moto – sieti kraštų, kuriuose gyveno Oginskiai, muziką. Stengiamės garsinti ir lietuviškąjį meną. Ne veltui festivalis visada pradedamas LNSO koncertais. Taip išreiškiama pagarba didžiai mūsų tautos asmenybei J. Domarkui“, – DELFI sakė viena festivalio organizatorių, Plungiškių draugijos viceprezidentė Genovaitė Žiobakienė.

XI Mykolo Oginskio festivalis

Nuo ankstesnių festivalių šiemetinis skirsis tuo, kad per visus jo koncertus bus renkamos aukos įgyvendinti plungiškių sumanymui – mieste pastatyti paminklą M. K. Čiurlioniui. Plungėje, M. Oginskio dvaro orkestro mokykloje, prasidėjo vieno didžiausių Lietuvos menininkų kūrybos kelias, čia jis mokėsi griežti įvairiais instrumentais, susidomėjo piešimu. Į čia jis sugrįžo ir dar kartą – Sofijos Kymantaitės rankos.

Plungėje M. K. Čiurlionis praleido ketverius metus. Po to, kunigaikščio remiamas, išvažiavo studijuoti į Varšuvos muzikos institutą. Vėliau M. K. Čiurlionis muzikos žinių ir meistriškumo sėmėsi Leipcigo konservatorijoje, bet 1902 metais mirus kunigaikščiui nebeteko mecenato ir mokslus turėjo mesti.

Kurioje miesto dalyje galėtų iškilti paminklas, kol kas nenuspręsta. Svarstomos dvi vietos: Plungės centras arba dvaro teritorija.

XI Mykolo Oginskio festivalis

Plungiškiams ir miesto svečiams nemokamus koncertus dovanos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Klaipėdos kamerinis orkestras, Šiaulių valstybinis choras „Polifonija“, Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokyklos moksleivių simfoninis orkestras, Liepojos (Latvija) simfoninis orkestras ir Klaipėdos muzikinis teatras.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiama svarbiausių Lietuvos meninių įvykių apžvalga, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos mūsų krašto ir su juo susijusios garsios asmenybės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)