Be mūsiškių, šalių kaimynių ir Europos valstybių kūrėjų į festivalį atvyksta svarbiausia Azijos trupe tituluojamas „Cloud Gate“ šokio teatras iš Taivano. Be to, šiemet festivalis plečia savo geografiją ir šiuolaikinio šokio spektaklius pristatys ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje bei Naujojoje Vilnioje.

„Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais siekiame įgyvendinti pagrindinį festivalio tikslą – supažindinti šiuolaikinio šokio gerbėjus su šio žanro naujovėmis, įdomiausiais darbais, perspektyviais jaunaisiais kūrėjais ir, žinoma, žvaigždėmis. Šių metų programa atspindi visus išvardytus aspektus“, – sakė naujoji festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

Šokio virtuozai iš Azijos

Ne veltui tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis '17“ atidarymo vakarui pasirinkti „Cloud Gate“ šokio teatro iš Taivano darbai „Baltas vanduo“ ir „Dulkė“. Pasaulio žiniasklaida choreografo Lin Hwai-mino vadovaujamam teatrui negaili pačių geriausių įvertinimų, o šokio kritikai klausia: „Ar kada nors kas nors yra matęs šokio trupę, kurios šokėjų kūnai tokie magiški ir gražūs?“ Ir pripažįsta, kad jie „yra įvaldę tokią kontrolę ir išraišką, kuri ribojasi su antžmogių galiomis. Tai atlikėjai, kurie ramius judesius gali padaryti tokius iškalbingus ir gyvus. Tiesą sakant, jie turi galių pakeisti jūsų medžiagų apykaitą“.

Club Guy & Roni

24 šokėjai, kurių spektakliai pristatomi pagrindiniuose festivaliuose ir teatruose visame pasaulyje, gegužės 12 d. Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje kerės aukščiausio lygio šokio technika.

Spektakliuose – šiuolaikinių technologijų galia

Atidarymo vakarą, be svečių iš Taivano, bus parodytas ir Lietuvos žiūrovams jau pažįstamos Austrijos trupės „Liquid Loft“ naujausias darbas „CANDY’S CAMOUFLAGE Imploding Portraits“. Trupė išsiskiria vizualumu, unikalia judesio kalba, jungtimis su kitais šiuolaikiniais menais ir šiuolaikinėmis technologijomis. Visa tai jai pelnė pasaulinį pripažinimą ir daugybę laimėjimų, tarp jų – „Auksinį liūtą“ už geriausią 2007 m. spektaklį Venecijos bienalėje.

Šiuolaikinių technologijų gerbėjai turės išskirtinę galimybę išvysti fantastišką jų panaudojimą Pracūzijos šokio trupės „Adrien M & Claire B“ spektaklyje „Hakanaï“. Trupė surengė daug įvairių meninių pasirodymų, kuriuose buvo panaudotos kompiuterinės technologijos, sujungiančios tikrą ir virtualųjį pasaulį. Viskas kūrėjų Adrieno Mondot ir Claire Bardainne pasirodymuose paremta žaidimu, vaizduotę maitinančiu pasitenkinimu.

Scenos chuliganai ir ypatingi svečiai

21-ajame „Naujajame Baltijos šokyje“ taip pat pasirodys choreografas Antonas Ovčinikovas iš Ukrainos su darbu „De.sinchronizacija“, svečiai iš Lenkijos – Edyta Kozak ir Rolandas Rowińskis, juodu pristatys spektaklį „Šoku jums ilgiau nei vieną minutę“, kuris 2009 m. šokio kritikų buvo pripažintas geriausiu pasirodymu.

Jautrią šeimos istoriją savo spektaklyje „Seserys po 11 metų“ pasakos norvegės seserys Anne Katrine ir Liv Hanne Haugen, įkūrusios trupę „Haugen productions“. Belgai „Mariedl“ Lietuvos publikai pristatys 2015 m. darbą „Roubignoles“ – visa griaunantį intymumo ir moters identiteto tyrinėjimą.

Bendradarbiaujant su Europos šokio tinklu „Aerowaves“ šiemet į festivalį atvyksta šveicaras choreografas Alessandro Schiattarella su darbu „Kitur“, portugalai „Jonas & Lander“ su spektakliu „Adorabilis“, Danijoje gyvenantis suomis Tanelis Törmä su solo spektakliu „Klasikinis grožis“, kurio svarbiausia mintis – permąstyti svajonių prasmę ir svarbą. Taip pat čekai Tereza Ondrová ir Peteris Šavelis, laužantys lyčių stereotipus spektaklyje „Berniukai, kurie mėgsta žaisti su lėlėmis“, ir jau minėta Prancūzijos trupė „Adrien M & Claire B“.

Festivalio uždarymo spektakliu pasirinktas kartais scenos chuliganais vadinamo vieno žymiausių Nyderlandų šokio teatrų „Club Guy & Roni“ kūrėjų darbas „Laimė“. Trupė išsiskiria mistiniais, muzikaliais ir gundančiais šiuolaikinio šokio spektakliais, kurie kalba aktualiomis temomis ir plečia šiuolaikinio šokio žanro ribas. Būtent toks yra ir šokio spektaklis „Laimė“, kurį žiūrovai išvys gegužės 20 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė

Lietuviai kūrėjai ir nemokami renginiai

Nors kasmet „Naujajame Baltijos šokyje“ sulaukiama keliolikos užsienio trupių ir choreografų, nepamirštamas ir savas šokio laukas. Šiemet jam atstovauja praėjusiais metais vizualaus šokio spektaklį „Žaidimas baigtas“, įkvėptą paties Julio Cortázaro kūrybos, pristatęs ir šiemet „Auksiniais scenos kryžiais“ už jį įvertintas urbanistinio šokio teatras „Low Air“. Taip pat dvi jaunosios kartos kūrėjos Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė su darbu „B ir B dialogas“. Premjerą – spektaklį „Agonija“ – ruošia šiemet 20 metų jubiliejų švenčiantis Vyčio Jankausko šokio teatras.

Vienas šiųmečio festivalio programos išskirtinumų – nemokami renginiai. Menų spaustuvės kieme gegužės 12–14 d. bus pristatytas Bridgmano ir Packer šokio trupės iš JAV projektas „Sunkvežimis“, o gegužės 19 ir 20 d. – šokėjo Beno Fury ir muzikanto Simono Thierrée sukurtas šokio spektaklis-ritualas „Darwisho košmaras“ (Belgija).

Nemokamas lenko R. Rowińskio filmas „Šoku tau“ ir interaktyvi jo partnerės E. Kozak instaliacija „Šoku jums vieną minutę“ bus rodomi Menų spaustuvėje gegužės 14 d. Kaip teigė festivalio vadovė G.Masteikaitė, tikimasi, kad šie renginiai padės plėsti festivalio auditorijos ratą ir sudarys sąlygas jame dalyvauti tiems, kurie vis dar neišdrįso nusipirkti bilieto.

Iš viso šiųmečiame festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“ pasirodys 18 trupių ar choreografų, atstovaujančių 14 valstybių, ir bus parodyta 20 šokio ar su šokiu susijusių kūrinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI