Gėtės „Faustas“ iki šiol kursto literatūros ir dramos pasaulio aistras. Latvių poetę ir dramaturgę Marą Zalytę ši tragedija įkvėpė parašyti pjesę „Margarita“. Gėtės Margarita yra tik epizodas gyvenimo aistrų verpete. Maros Zalytės Margarita – pagrindinė veiksmo herojė, jau 25 metus kalinama vienutėje be teismo sprendimo. Ji kaltinama dėl motinos mirties, savo vaiko ir brolio nužudymo. Jauno advokato atvykimas viską apverčia aukštyn kojomis. Margaritos bylos, pasirodo, niekas nenagrinėjo, ją reikia peržiūrėti iš naujo. Kas tas advokatas? Kodėl jis taip karštai imasi šios bylos? Tikėjimas, viltis ir meilė - viskas telpa Margaritos širdyje. Ji kaltinama. Bet kuo? Nuosprendis be teismo virsta ilgų kalėjimo metų Golgota. Kažkas labai pažįstama. Tiesa? M. Zalytė meistriškai kuria intrigą, vesdama žiūrovą Margaritos prisiminimų ir jausmų labirintu į praregėjimą, kai net scena nušvinta purpuro spalva – kraujo, šventumo ir prisikėlimo ženklu. Tuo pačiu dramaturgė kartu su spektaklio dalyviais palieka žiūrovui pačiam spręsti, kas yra kas.

Pastatymo režisierius - Albinas Kėleris, dailininkė – Dalia Klimavičiūtė, kompozitorius – Antanas Jasenka. Vaidina Asta Preidytė, Andrius Povilauskas, Enrikas Kačinskas, Donatas Kalkauskas, Evaldas Stokė. Aktorė Asta Preidytė už Margaritos vaidmenį 2005 m. apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi.

Spektaklis „Visi žmonės katinai“ pagal tragikomišką M. Zalytės pjesę „Žemės mokestis“ – tai itin uždaras ir intymus moters ir vyro gyvenimas. Atidengiama daug: istorijos lūžiai, darkę šių žmonių jaunystę, dvasinės traumos, nuodėmės, išdavystės, neviltis, beprotiškas meilės ilgesys ir neapykanta, ilgainiui prikausčiusi juos vieną prie kito. Ar tikrai šiai keistai porai liko tik televizijos serialų žiūrėjimas, kalbėjimas apie niekaip iš Amerikos neparvykstantį brolį, mistinis katinas, liga, lova, dar įkyrus žingsniavimas tarsi ratu aplink drauge nugyventus metus? Ar nuodėmė ir mirtis susijusios tarpusavyje? Ar išpažintis ir atgaila gali būti prisikėlimo viltis? Spektaklis tarsi apvalo herojų sielas ir atsako: „Gali“. Tik žemiškojo laiko tam nebebus. Kita vertus, scenoje vykstanti drama neturi senaties. Formulė kartojasi: „Gyvenimas – nuodėmė – išpažintis – atleidimas – mirtis“. Todėl prigesę, išniekinti, bet dar gyvi jausmai ir veriasi kaip žaizdos.

Spektaklį režisavo Albinas Kėleris. Scenografiją sukūrė Marijus Jacovskis, muziką – Antanas Jasenka. Vaidina Algirdas Paulavičius, Regina Kairytė, Irena Vasiulytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją