1977 m. emigravęs į JAV, be profesinės veiklos ir kūrybos dalyvavo konferencijose ir kituose renginiuose, liudydamas apie žmogaus teisių pažeidimus sovietinėje Lietuvoje, cenzūrą ir menininkų kūrybos suvaržymus.

Nuo 1991 metų profesorius Tomas Venclova pradėjo siųsti Nacionalinei bibliotekai ne tik visas gausias emigracijos laikotarpiu įvairiose šalyse pasirodžiusias savo darbų publikacijas, bet ir asmeninėje bibliotekoje sukauptus leidinius, puikiai suprasdamas, kad sovietinės cenzūros sąlygomis Lietuvos bibliotekų galimybės kaupti užsienio spaudą buvo labai ribotos.

Paties Tomo Venclovos knygos, išleistos Lietuvoje iki emigracijos, jam išvykus buvo išimtos iš viešųjų bibliotekų fondų, o didžiosiose – paslėptos specialaus saugojimo skyriuose.

Jubiliejinėje parodoje mėginta atskleisti visą Tomo Venclovos kūrybos pilnatvę. To nebūtų buvę įmanoma padaryti, jei autorius daugiau nei 15 metų nebūtų reguliariai siuntęs Nacionalinei bibliotekai visų gausių savo poezijos, publicistikos, literatūrologijos darbų vertimų į užsienio kalbas – tiek išleistų atskiromis knygomis, tiek ir publikuotų įvairių šalių periodiniuose leidiniuose. Profesoriaus Tomo Venclovos mokslo darbai, publicistika ir grožinė kūryba išversta į daugiau nei 20 užsienio kalbų. Parodos pagrindą sudaro atskiroje Nacionalinės bibliotekos kolekcijoje saugomi leidiniai, kurių šiuo metu jau yra per 2 tūkstančius.

Lietuvos nacionalinės premijos laureato, atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metais pelniusio ne vieną valstybės apdovanojimą, kelių užsienio universitetų garbės daktaro, įvairių kraštų literatūrinių premijų laureato Tomo Venclovos darbų paroda Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos parodų salėje veikia nuo rugsėjo 11 d. iki spalio 6 d. Jubiliato susitikimas su visuomene numatomas rugsėjo 24 d. jam atvykus į Lietuvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją