Vienintelis tokio pobūdžio renginys ne tik Klaipėdoje, bet ir visame Vakarų Lietuvos regione vyks Klaipėdos „Švyturio menų doke“. Netradicinė kūrybinė erdvė tampa iššūkiu menininkams, tačiau dovanoja neprilygstamus įspūdžius žiūrovams. Organizatoriai tikisi, jog esant palankioms oro sąlygoms dalį pasirodymų pavyks surengti miesto centre esančioje Laivų remonto įmonės teritorijoje arba „Kolektyvinio sodo“ salėje. Tiesa, festivalio atidarymo metu būtent dėl prasto oro (stipraus vėjo) pasirodymai lauke buvo perkelti į mažąją „Švyturio menų doko“ salę.

Spalvingas atidarymas

Pirmieji savo muzikinę programą demonstravo klaipėdiečių projekto „Driezhas“ nariai: garso dizaineris, kompozitorius ir atlikėjas Kristijonas Lučinskas bei Vilniaus koncervatorijos džiazo vokalo studijos absolventė Ieva Atromskaitė (Druja). Melodingų tradicinių ir ryškių elektroninių garsų fone buvo galima išgirsti netgi industrinės muzikos motyvų. Atlikėjai nebuvo linkę tušžodžiauti, tad pradžioje perspėję, jog „Bus gerai“ žiūrovams tik įvardijo skambančių dainų pavadinimus: „Vandeny“, „Miraklis“, „Gonija“, „Žiežulas“ ir kt. Anot festivalio organizatorės Godos Gedraitytės, ši grupė atidarymui buvo pasirinkta dėl savo unikalumo – skirtingos samplaikos kūrinių, kurie atitinka festivalio viziją.

Antroje dalyje savo video programą pristatė VDA Nidos meno kolonijos menininkų rezidentai. 35 minučių trukmės trumpametražių filmų ir videokūrinių programoje Nidoje gyvenę ir kūrę menininkai atkleidžia, su kuo jiems asocijuojasi šis kraštas. Galima išvysti epizodų iš menininkų gyvenimo: nuo keisčiausių žaidimų iki meditacinių, skvarbaus mąstymo reikalaujančių videopeizažų. Įdomu tai, kad net 2/3 menininkų yra užsieniečiai, kurie Lietuvoje tepraleido nuo vieno iki keturių mėnesių.

Pasaulinė premjera

Bene laukiamiausias festivalio „Platrforma“ pasirodymas – „Granhoj Dans“ (Danija) ir DNA tinklo pasaulinė šokio teatro premjera “Men & Mahler” („Vyrai ir Mahleris“). Spektaklis startavo birželio mėnesį Slovėnijoje ir iš karto atvyksta į Klaipėdą. Tai bus tik trečias viešas pasirodymas. Spektaklyje šoka šokėjai iš Vengrijos, Lenkijos, Danijos, D. Britanijos, Slovakijos ir Lietuvos (Petras Lisauskas). Pasirodymo autorius choreografas P. Granhoj yra vienas iš gerbiamiausių savo srities atstovų Europoje, išsiskiriantis lengva plastika, minimalizmu ir ypatingu dėmesiu kūno judesiams. Menininkas programoje analizuos vyro tapatumą šiuolaikinėje visuomenėje ir kels klausimą: ar vyrai vis dar stiprioji lytis? Situacijos aštrumą dar labiau pabrėš spektaklyje dainuojanti moteris. Vienintelė tarp aštuonių vyrų.

Daugiausiai festivalio renginių bus susiję su šokiu ir teatru. Apsilankys fizinis teatras (trupė „Wariot Ideal“ (Čekija) pristatys industrinį trilerį „Plartforma – pamirštas sektorius“), gatvės šokėjai (parodys „Auksiniam scenos kryžiui“ nominuotas L. Žakevičiaus ir A. Gudaitės spektaklis „Feel Link”), kino atstovai (režisierė D. Rust pristatys naujausią savo darbą „Zona“), performanso meistrai (Reda ir Arūnas Uogintai – ARCHEOLOGAI su menine iniciatyva „Žymėjimas”). Na, o Šaulių dramos teatras atveš klaipėdietės režisierės L. Vaskovos spektaklį „Valentinų diena” pagal I. Vyrypajevo pjesę, už kurį jaunoji kūrėja 2011 m. buvo apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ debiuto nominacijoje.

Dedikuota vyrams

Pasak festivalio organizatorės Godos Gedraitytės, renkantis festivalio programą pasirodymai tarsi patys sugulė taip, kad didžioji dalis kūrinių dedikuota vyrams ir jų gyvenimo analizei. „Menininkai yra tie socialiniai darbuotojai, kurie atkreipia dėmesį į tam tikras visuomenės problemas, kintančias situacijas. Žvelgiant į tai, kokia yra šiandiena ir koks yra pasaulis, kyla klausimas: kas yra vyras šiuolaikinėje visuomenėje? Feministinis kultas pasiekė situaciją, kuomet vyrai tarsi lieka už borto neberealizuodami savęs, nes moterys pačios gali užsidirbti ir išlaikyti šeimas. Dažnai tenka pagalvoti, kas yra galva: vyrai ar moterys.“ – šypteli mergina.

Organizatoriai patikino, kad tikrai nesiekia sukiršinti lyčių, tiesiog nori atkreipti dėmesį į šiuolaikinę visuomenę ir pakviesti padiskutuoti aktualiomis temomis.

Seminarai scenos kritikams

Festivalyje bus galima ne tik susipažinti su šiuolaikinio teatro, modernaus šokio, muzikos ir dailės kūrėjų programomis, bet ir padiskutuoti apie jas. Šių metų naujovė – kritikos seminarai „Kritika@naujosiosmedijos“. Ši teatrometras.lt redaktorių G. Dapšytės, S. Ivaškaitės. A. Jevsejevo kuruojama edukacinė projekto dalis orientuota į jaunuosius scenos kritikus, kurie bus mokomi iš vakaro matytus pasirodymus, kitą dieną analizuoti ir greitai bei kokybiškai savo komentarus skelbti internetinėje erdvėje: bloguose ar forumuose. Prie šio projekto kviečiami prisijungti visi norintys pasiklausyti naujausių kritikos tendencijų.

Keturias dienas truksiančio festivalio metu tikimasi sulaukti beveik 80 dalyvių iš 12 valstybių (Vengrijos, Lenkijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Slovakijos, Kanados, Estijos, Čekijos, Japonijos, Airijos, Vokietijos, Belgijos ir Lietuvos). Jo metu bus pristatyta net 15 naujojo teatro, šiuolaikinio šokio, performanso, muzikos ir kino projektų,

Įdomūs faktai apie festivalį „Plartforma“:

• Festivalio idėja užgimė 2004 m. Klaipėdoje ko-organizuoto festivalio “SEAS” metu užmegztų kontaktų dėka.
• Nuo 2005 m. festivaliui suteiktas „PLArTFORMOS“ vardas.
• 2010 m. festivalis „Plartforma“ tapo meno ir festivalių tinklo “DNA Development of New Art”, vienijančio daugiausiai Centrinės Europos kūrėjus, nariu.
• 2011 m. Klaipėdos miesto savivaldybės taryba įtraukė festivalį į Miesto reprezentacinių festivalių sąrašą.
• Festivalio organizatoriai: menininkų grupė “Žuvies akis”.
• Festivalio globėjas: Klaipėdos miesto savivaldybė
• Festivalį remia: Kultūros rėmimo fondas ir ES programa "Kultūra"
• Festivalis dalinai finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės, LR Kultūros rėmimo fondo ir ES programos „Kultūra“ lėšomis.
• Festivalio biudžetas siekia 50 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją