1889–1890 m. Neries slėnio šlaito viršuje pastatytas fortas yra visiškai padengtas žemės sluoksniu, todėl, skirtingai nei kiti fortai, jis neturi fasado. Dabar forto požemiuose savo instaliacijas pristato šiuolaikinio meno kūrėjai.

Panašių iniciatyvų ir ne tik menininkų dėmesio sulauks kiti fortai bei Kauno tvirtovės ojektai. Nuo šiol jais rūpinsis veiklą pradėjęs Kauno tvirtovės regioninis parkas.

Pasak Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės, Kauno tvirtovės regioniniam parkui bus perduoti septyni fortai.

„Tai bus šeimininkas, kuris konkrečiai šiais fortais pradės rūpintis, imsis už juos atsakomybės ir kartu šio parko viena iš misijų bus aktualizuoti Kauno tvirtovės istoriją, jos vaidmenį, populiarinti turistinius maršrutus, organizuoti meninius projektus“, – pasakoja D. Varnaitė.

Naujajam parkui patikėta prižiūrėti ir įvairiais laikotarpiais nuo viduramžių iki naujųjų laikų statytus karinius įtvirtinimus, gynybinius įrenginius, baterijas, sandėlius ir pylimus.

„Parkas apjungia visus tokius objektus, kurie neturi savo šeimininko. Tie, kurie sutvarkyti, tai viskas gerai, mes sakome – ačiū Dievui, bet mes imame tai, kas yra nesutvarkyta, ir tikimės, kad po 20 metų mūsų veiklos tie fortai turės naujus šeimininkus, naujas funkcijas ir veiks ne tik kaip atskiri objektai, be ir kaip visuma – didelis kompleksas“, – teigia Kauno tvirtovės regioninio parko direktorius Valdas Rakutis.

Artimiausiu metu planuojama tvarkyti Kauno tvirtovės III ir IV fortus, organizuoti kursus gidams ir fortų prižiūrėtojams.