Ne išimtis ir gruodžio 16 diena, kai sausakimšai Vilniaus kongresų rūmų salei garsusis pianistas kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro G. Rinkevičiaus, pateiks savitą legendinio amerikiečių kompozitoriaus George‘o Gershwino kūrinio „Žydroji rapsodija“ interpretaciją. A. Paley abejingų nepalieka – bilietus į šio scenos meistro koncertus geriau įsigyti iš anksto.

A. Paley ir G. Rinkevičius susipažino dar studijuodami Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje: „Ten lietuvių studentų grupė buvo pati didžiausia, aš visus juos pažinojau ir jie visi buvo mano draugai“, – pasakojo garsus pianistas. Nuo to laiko, kai A. Paley su G. Rinkevičiumi ir jo vadovaujamu simfoniniu orkestru pirmą kartą atliko Antrąjį J. Brahmso koncertą fortepijonui, šių iškilių muzikų tandemas tapo neišskiriamas. „Dievinu maestro G. Rinkevičių. Per savo karjerą esu grojęs su gausybe įvairių dirigentų ir orkestrų, tačiau turiu pripažinti, kad taip gerai, kaip groti, diriguojant maestro, nebuvo niekur. Jis mane jaučia geriau nei bet kas kitas“, – sakė A. Paley.

Šį kartą kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu G. Rinkevičiaus, A. Paley atliks legendinį G. Gershwino (1898–1937) koncertą fortepijonui ir orkestrui „Žydroji rapsodija“. Nuo tada, kai 1924-ųjų vasario popietę „Aeolian Hall“ koncertų salėje pasigirdo pirmieji G. Gershwino fortepijono garsai, lydimi klarneto glissando, Amerikos muzikos istorija pasikeitė visiems laikams. Klasikinę muziką ir džiazo elementus apjungiantis kūrinys ne tik kompozitoriui atvėrė duris į pasaulio muzikos elitą, bet ir tapo vienu iš populiariausių visų laikų amerikiečių koncertinių kūrinių. Vien per pirmuosius trejus metus nuo kūrinio premjeros „Žydroji rapsodija“ buvo atlikta 84 kartus, o jos įrašai parduoti 1 mln. kopijų tiražu.

Koncerte taip pat skambės L. Bernsteino (1918–1990) kūrinys „Simfoniniai šokiai“ iš legendinio miuziklo „Vestsaido istorija“ (angl. „West Side Story“) bei G. Gershwino operos „Porgis ir Besė“ (angl. „Porgy And Bess“) simfoninis paveikslas, apimantis visas žymiausias šios operos melodijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)