Nori praplėsti ribas

Sostinės vario kvinteto trimitininkas Algirdas Januševičius ir Šv. Kristupo medinių pučiamųjų fleitininkas Giedrius Gelgotas sako, kad koncerto idėja kilusi ieškant naujų kelių ir siekiant praplėsti savo ribas. „Mes su Šv. Kristupo kvintetu visąlaik ieškom originalios muzikos – kažko negroto, retesnio, įdomesnio, ir žiūrim, kaip praplėsti savo ribas, kaip išeiti iš tam tikrų rėmų“, – teigė G. Gelgotas.

Jam antrino ir A. Januševičius: „Labai retai būna tokia instrumentų sudėtis, kadangi labai skiriasi varinių ir medinių pučiamųjų galimybės. Bet kadangi sutariame orkestre, tai nusprendėme, kad galime pabandyti ir su ansambliais“, – šypsojosi trimitininkas.

Koncerte skambės premjera

Muzikantai pasakojo, kad atspirties taškas bendram koncertui buvo Klaipėdos kompozitoriaus, fleitininko Rimanto Giedraičio kūrinys „Vasaros muzika“, parašytas pučiamųjų decetui. „Šis kūrinys buvo puiki proga susibėgti dviem rimtiems ansambliams, dviem sostinės kvintetams. Tai bus iš tikrųjų unikalus reginys, kuriame ant scenos bus penki mediniai ir penki variniai pučiamieji“, – kalbėjo G. Gelgotas.

Koncerte muzikantai pristatys ir premjerą – įžymiojo L. Bernsteino kūrinio „Vestsaido istorijos“ versiją pučiamųjų decetui. „Yra daugybė skirtingų „Vestsaido istorijų“ versijų, sukurtų įvairioms sudėtims, o ši aranžuotė specialiai parašyta dviem pučiamųjų kvintetams“, – pasakojo A. Januševičius.

Programa kupina iššūkių

Muzikantai teigė, jog šalia dviejų jau minėtų R. Giedraičio ir L. Bernsteino kūrinių pučiamųjų decetui, likusi koncerto programa susidės iš specialiai šiam koncertui atrinktų kvintetų repertuaro aukso fondo kūrinių, kurie geriausiai atskleidžia skirtingų ansamblių galimybes. „Šis mūsų koncertas nėra bandymas prisitaikyti vieniems prie kitų – veikiau tai yra ir vienų, ir kitų galimybių pademonstravimas“, – kalbėjo Šv. Kristupo kvinteto narys G. Gelgotas.

Fleitininkas teigė, kad šį koncertą galima pavadinti savotišku atsisveikinimu su vasara. „Mes pradedame jį R. Giedraičio „Vasaros muzika“, o tada grojame „Vasaros muziką“ iš kitos pasaulio pusės – sukurtą amerikiečių kompozitoriaus S. Barberio. Šv. Kristupo kvintetas taip pat gros ir itin retai atliekamą kūrinį – brazilų kompozitoriaus H. Villa-Loboso Kvintetą choro formoje. Paprastai jo niekas nesiima atlikti, o ir pasaulyje nėra daug įrašų. Iš tiesų šie kūriniai, kuriuos pasirinkome, yra vieni iš sudėtingiausių, originaliai parašytų medinių pučiamųjų kvintetui,“ – apie koncerto programą kalbėjo G. Gelgotas.

Kur kas labiau klausytojo ausiai pažįstamus kūrinius koncerte atliks Sostinės vario kvintetas. A. Januševičius teigė, jog šis ansamblis publikai pristatys du itin žinomus kūrinius – F. Liszto Vengrišką rapsodiją ir J. S. Bacho Tokatą ir fugą d-moll, aranžuotus varinių pučiamųjų kvintetui. Tačiau tai nereiškia, kad kūriniai reikalauja mažiau meistriškumo. „Šie kūriniai yra labai sudėtingi pagroti, bet jau daug amžių išlaikę populiarumą, tad mes norėjome juos parodyti. Pasirinkus tokius kūrinius yra labai didelė rizika – visi juos žino, ir kiekvienas garsas girdisi. O, pavyzdžiui, F. Liszto rapsodija yra labai sudėtinga ištvermės ir technine prasme – reikia groti beveik be pauzių“, – sakė A. Januševičius.

Skirtingi ne tik instrumentai, bet ir žmonės

Žinomi pučiamųjų kvintetai sudaryti iš Lietuvos valstybinio ir Lietuvos nacionalinio simfoninių orkestrų muzikantų. Dviejų didžiausių Lietuvoje simfoninių orkestrų nariai teigia, kad dirbant kartu sudėtingiausia suderinti tarpusavio skirtumus. „Visi yra labai skirtingi žmonės – skirtinga grojimo maniera, kiekvienas su savo idėjom, kiekvienas su savo mintim“, – bendrų repeticijų įspūdžiais dalinosi A. Januševičius.

Jam pritarė ir G. Gelgotas: „Taip pat skiriasi ir instrumentų galimybės – varinio kvinteto ir medinio kvinteto jos yra tiesiog labai skirtingos. Ir vien dėl to mums reikėjo smarkiai pasistengti ir prisitraukti vienam ansambliui prie kito. Su kitais penkiais patyrusiais muzikantais, kurie turi savo įpročius ir atlikimo standartus, tai nebuvo visiškai paprasta. Bet aš tikiu, kad mes turėsime kuo maloniai nustebinti mūsų publiką, kurie noriai pirks bilietus į šitą koncertą“, – šypsojosi G. Gelgotas.

Kvintetai sulaukė tarptautinio pripažinimo

Abu ansambliai aktyviai koncertuoja ir dalyvauja šalies kultūrinėje veikloje. Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas 2007 m. užėmė pirmąją vietą Marselyje (Prancūzijoje) vykusiame tarptautiniame kvintetų konkurse, o 2008 m. Osakoje (Japonijoje) kamerinės muzikos konkurse ir festivalyje buvo ketvirtas tarp 230 įvairių pasaulio šalių kolektyvų. Ansamblis taip pat yra išleidęs nemažai įrašų, dalyvauja tokiuose festivaliuose kaip „Gaida“, „Iš arti“, „Marių klavyrai“, koncertavo Prancūzijoje, Šveicarijoje, Rusijoje, Japonijoje.

Sostinės vario kvintetas yra vienas iš daugiausiai koncertuojančių kamerinių ansamblių Lietuvoje. Jis nuolat dalyvauja didžiausiuose Lietuvos kultūros renginiuose, savo koncertus yra surengęs Italijoje, Švedijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Japonijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją