Pirmadienio rytą bažnytinių relikvijų apsuptyje surengtoje konferencijoje dalyvavo ir Toskos vaidmenyje debiutuosianti Sandra Janušaitė bei kiti solistai: Sergey Poliakovas ir Almas Švilpa.

„Pristatome paskutinę, tačiau didžiausią šio sezono premjerą – operą „Toska“. Tai reta proga, kai kartu yra visa kūrybinė komanda, – kalbėjo D. Ibelhauptaitė. – Beveik pusė „Toskos“ veiksmo vyksta bažnyčioje, todėl ir konferencija tokioje vietoje - Bažnytinio paveldo muziejuje. Beje, kaip ir tais laikais, taip ir dabar, ne visi į bažnyčią ateina tik melstis.“

„Mano spektakliuose istorinė linija dažnai yra. Nors tūlam nūdienos žmogui ji dažnai ir nežinoma. Todėl ir norėjosi atrasti laikmetį, kuriame istorija suskambėtų taip skambiai, kad net ir šiandienos žmogus suprastų, ką norime pasakyti“, – pristatydama operą apie fašistinės Italijos periodą, pasakojo D. Ibelhauptaitė.

Apie tuos laikus prabilusi Dalia patikino, kad visiškai nenuostabu, jog tuo metu žmonės užuovėjos ir ieškodavo bažnyčioje. Anot jos, tie laikai, kurie atsispindės operoje, yra kažkiek sutapatinami su dabartimi. „Yra kažkokio neaiškumo, neaišku, kas yra tiesa, tai lydi mus kasdien“, – pasakojo Dalia įvardydama karo grėsmę ir kitus tamsius debesis, gaubiančius ne tik Lietuvą, bet ir visą pasaulį.

„Nors opera vadinasi Toska, bet aš noriu pamatyti operą per Scarpijos akis. Nors Toskos vaidmuo taip pat svarbus. Oj, kad matytumėte, kiek ten bus meilės ir bučinių“, - šyptelėjo režisierė, žvelgdama į Toskos vaidmes atlikėją Sandrą.

Ir nors pagrindiniu smuiku šioje operoje griežia fašistinė sistema, visas režimas ir negandos, net ir tokioje tamsių debesų apsuptyje gaji meilės istorija. Nors ji - nelaiminga, todėl, pasak pačios Dalios, nėra įkvepianti ar nupiešianti gaivias spalvas.

„Ar bus aštrus spektaklis? Taip, nepabijokime to žodžio, bus aštrus spektaklis, - rėžė D. Ibelhauptaitė. - Ar tai bus kontraversiškas spektaklis? Tai spręs žiūrovai.“

Toską įkūnisianti S. Janušaitė neslėpė, kad šis vaidmuo buvo jos svajonė, tad džiaugiasi galėdama pagaliau pildyti seniai brandintą troškimą. Vis dėlto, kokia bus Toska, ji neatskleidė. Solistė tiesiog ragino ateiti ir pamatyti, kokiu charakteriu ir savybėmis spinduliuos jos įkūnita ir nelaimingą meilę išgyvenanti Toska.

„Tamsos demono“ Scarpijos vaidmenyje Vilniuje debiutuos vienas ryškiausių šių dienų baritonų Kostas Smoriginas. Šio įspūdingo kūrinio Lietuvoje negirdėjo visa jaunoji karta – scenoje šis veikalas nebuvo statytas nuo 1997 metų.

„Toskos“ premjera vyks balandžio 27 – gegužės 1 d., o spektaklio režisierė D. Ibelhauptaitė tiki, jog spektaklis nenusileis „Trubadūro“ aistringumui ir tęs įspūdingą garsiausių pasaulio operų pristatymą VCO kūryboje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)