Per ceremoniją, kuri tradiciškai laikoma įžanga į kitą mėnesį vyksiančias "Oskarų" dalybas, filmas apie socialinio tinklalapio "Facebook" įkūrėją Marką Zuckerbergą atnešė geriausios režisūros laurus Davidui Fincheriui, taip pat šio filmo scenaristui ir kompozitoriui.

"Socialinis tinklalapis" pelnė apdovanojimus keturiose kategorijose iš šešių, kuriose buvo nominuotas, tačiau "Karaliaus kalbai", iš viso surinkusiai net septynias nominacijas, atiteko tik vienas "Auksinis gaublys" - šio filmo žvaigždė Colinas Firthas buvo pripažintas geriausiu aktoriumi.

Geriausios aktorės kategorijoje laimėjo Natalie Portman. "Auksinis gaublys" aktorei buvo įteiktas toje pačioje scenoje, kurioje ji susipažino su savo būsimuoju vyru Benjaminu Millepiedu, su kuriuo dabar laukiasi kūdikio.

N. Portman per ceremoniją padėkojo "Juodosios gulbės" choreografui, tapusiam jos sužadėtiniu. B. Millepiedas tai pat pasirodė šiame filme, tačiau jo vaidinamas personažas atsisako miegoti su N. Portman vaidinama pagrindine veikėja.

"Jis - pats geriausias aktorius! Tai netiesa - jis aiškiai nori miegoti su manimi", - kikendama tarė aktorė.

Svarbiausiu tą vakarą tapo filmas "Socialinis tinklalapis", kurio prodiuseris Scottas Rudinas gyrė "nuostabų, nuostabų scenarijų" ir jo kūrėjus, tačiau taip pat dėkojo "Facebook" įkūrėjui.

"Norėčiau padėkoti visiems iš "Facebook" - Markui Zuckerbergui už sutikimą leisti panaudoti jo gyvenimą ir darbą kaip metaforą pasakojant istoriją apie bendravimą ir tai, kaip mes susisiejame vieni su kitais", - sakė jis.

Režisierius D. Fincheris sakė pasijutęs keistai, kai gavo "Socialinio tinklalapio" scenarijų, nes jis paprastai kuria niūros atmosferos filmus, kuriuose nagrinėja mizantropų arba žudikų maniakų charakterius. Tarp žinomiausių šio režisieriaus susuktų kino juostų - detektyviniai trileriai "Septyni" („Seven“) ir "Zodiakas" („Zodiac“).

"Aš asmeniškai nelinkęs pripažinti nuostabios reakcijos į šį filmą, bijodamas tapti nuo jo priklausomu - taigi pakanka pasakyti, jog jis buvo išties mielas", - sakė jis.

Per tris valandas trukusią ceremoniją taip pat buvo pagerbtas filmas "Vaikams viskas gerai" („The Kids are Alright“), kuriame vaizduojama lesbiečių pora, auginanti du vaikus ir susidurianti su jų biologiniu tėvu. Ši kino juosta laimėjo du "Auksinius gaublius", tarp jų geriausios komedijos ar miuziklo aktorės apdovanojimą, atitekusį Annette Bening.

"Didžiuojuosi prisidėjusi prie šio labai ypatingo filmo apie dvi moteris, giliai mylinčias viena kirą ir mėginančias išlaikyti savo šeimą, - pareiškė A. Bening. - Pirmiausiai turiu padėkoti savo partnerei Julianne Moore. Ji paprašė, kad nusifilmuočiau su ja. Julianne - esi klasiška aktorė, ačiū tau".

"Auksinį gaublį" geriausio komedijos aktoriaus kategorijoje pelnė Paulas Giamatti už sarkastiško vyro vaidmenį filme "Barnio versija" („Barney's Version“).

Šioje kino juostoje atskleidžiama, kad pagrindinio veikėjo gyvenimas yra kupinas meilės: jis turi tris žmonas, kurias vaidina Rachelle Lefevre, Minnie Driver ir Rosamund Pike.

P. Giamatti jas pavadino karštąja trijule. "Šiame filme turėdavau rūkyti, gerti ir dulkintis - ir už tai man dar buvo mokamas atlyginimas. Nuostabu, stačiai nuostabu", - šmaikštavo aktorius.

Filmas apie bokso pasaulį "Kovotojas" („The Fighter“), kuris buvo nominuotas šešiose kategorijose, pelnė du garbingus apdovanojimus - jame vaidinęs britas Christianas Bale'as ir amerikietė Melissa Leo buvo pripažinti geriausiais antrojo plano aktoriais.

Kelerius pastaruosius metus vis daugiau dėmesio sulaukdavo pretendentai į geriausio animacinio filmo titulą, nes sparčiai tobulėjant šio žanro technologijoms buvo sukuriama vis įspūdingesnių ir didžiulio populiarumo sulaukdavusių filmų. Šiemet "Auksinis gaublys" atiteko animaciniam filmui "Žaislų istorija" („Toy Story 3“).

"Oho, ar jūs bent buvote gimę, kai išėjo pirmoji "Žaislų istorija"? - naujausio filmo režisierius Lee Unkrichas paklausė apdovanojimą jam įteikusio 16-mečio popmuzikos dievaičio Justino Bieberio ir 14-metės Hailee Steinfeld, vaidinusios vesterne "Tikras išbandymas" („True Grit“).

Tuo tarpu didžiojo ekrano veteranas Robertas De Niro atsiėmė apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus, tarp jų vaidmenis populiariuose filmuose "Taksi vairuotojas" („Taxi Driver“) ir "Krikštatėvis II" („The Godfather: Part II“).

R. De Niro padėkojo, kad šią garbę jam buvo nuspręsta suteikta "gerokai anksčiau nei turėjote galimybė įvertinti filmą "Paskutinis tėvų išbandymas. Mažieji Fakeriai" („Little Fockers“), kuris vargu ar kada nors bus laikomas legendiniu.

"Viskas gerai, mes visi dirbame savo darbą", - juokavo jis.

Prisimindamas sėkmingiausius savo filmus, R.De Niro pridūrė: "Šie filmai man kaip vaikai, tik mano vaikai brangiau atsieina ir negali būti išleisti 3D formate, kad pasididintum pelną".

Filmą "Pradžia" („Inception“) ištiko ne mažesnė nesėkmė nei "Karaliaus kalbą" - keturiems "Auksiniams gaubliams" nominuota mokslinės fantastikos drama nepelnė nei vieno prizo. Be apdovanojimų liko ir pagal tikrą istoriją režisieriaus Danny Boyle'o sukurtas filmas "127 valandos" („127 Hours“), pasakojantis apie alpinistą, kuris buvo priverstas nusipjauti ranką.

Juosta "Karaliaus kalba" netikėtai tapo praeitą mėnesį paskelbto "Auksiniams gaubliams" nominuotų filmų sąrašo favorite tuojau po to, kai buvo pradėta rodyti Jungtinėse Valstijose ir suspėjo uždirbti gerokai mažiau nei "Socialinis tinklalapis".

Kai kurie ekspertai teigė, kad toks žingsnis yra šį filmą sukūrusios kino studijos "Weinstein Company" gudrus taktinis manevras tylomis užsitikrinti kritikų ir žiūrovų palankumą, užuot mėginus triukšmingai prasiveržti į "Oskarų" teikimo ceremoniją.

Tuo tarpu vieno filmo įtraukimas į "Auksiniams gaubliams" nominuotų filmų sąrašą Holivude daug kam sukėlė kreivas šypsenas.

Trileris "Turistas" („The Tourist“), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Angelina Jolie ir Johnny Deppas, buvo išpeiktas kritikų, tačiau netikėtai nominuotas komedijų arba miuziklų kategorijoje. Sklando gandai, kad šis sprendimas buvo priimtas vien tam, kad abu garsūs aktoriai galėtų dalyvauti sekmadienį vykusioje ceremonijoje.

"Auksinių gaublių" teikimo ceremoniją vedęs britų komikas Ricky Gervaisas ne kartą įgėlė šį šou organizavusiai Holivudo užsienio spaudos asociacijai (HPFA), cituodamas gandus apie "Turistą".

"Jie taip pat paėmė kyšius", - pareiškė jis, išprovokuodamas juoko bangą.

Šios ceremonijos išvakarėse buvęs HPFA atstovas Michaelas Russellas iškėlė bylą, mėgindamas prisiteisti mažiausiai 2 mln. dolerių kompensaciją už moralinę žalą ir prarastą atlyginimą, kaltindamas savo buvusius darbdavius korupcija. HFPA pasmerkė šį žingsnį, sakydama, kad jai mesti kaltinimai "visiškai nepelnyti".

Laimėtojai:

Geriausias filmas (drama) – „Socialinis tinklalapis“ („Social Network“).

Geriausia dramos aktorė - Natalie Portman („Juodoji gulbė“).

Geriausias dramos aktorius - Colinas Firthas („Karaliaus kalba”).

Geriausia antrojo plano aktorė – Melissa Leo („Kovotojas“).

Geriausias antrojo plano aktorius – Christianas Bale`as („Kovotojas“).

Geriausia miuziklas/komedija – „Vaikams viskas gerai“.

Geriausia miuziklo/komedijos aktorė - Annette Bening ("Vaikams viskas gerai").

Geriausias miuziklo/komedijos aktorius - Paulas Giamatti ("Barnio versija").

Geriausia animacinė juosta - "Žaislų istorija 3".

Geriausias užsienio filmas - "Geresniame pasaulyje" (Danija, Švedija).

Geriausias režisierius - Davidas Fincheris ("Socialinis tinklalapis").

Geriausias scenarijus - "Socialinis tinklalapis".

Geriausia daina filmui – „Bound To You“ („Burleska“), „You Haven`t Seen the Last of Me“ („Burleska“).

Geriausia filmo muzika – Trent Reznor ir Atticus Ross (“Socialinis tinklalapis”).