Daug įtempto veiksmo, šaudynių, susidūrimų su nusikaltėliais ir charizmatiškas D.Washingtono bei Marko Wahlbergo duetas užtikrins nepamirštamas akimirkas stebint šią kriminalinę veiksmo komediją.

Artėjant lietuviškajai filmo „2 Ginklai“ premjerai, kviečiame sužinoti daugiau įdomių detalių apie itin sėkmingai kino pasaulyje įsitvirtinusį 58-erių D.Washingtoną, kuris, beje, ekranuose atrodo gerokai jaunesnis.

Pilnas aktoriaus vardas Denzelis Hayesas Washingtonas jaunesnysis, o pravardė – D.

Aktoriaus ūgis – 185 cm.

Baigęs vidurinę D.Washingtonas Fordhamo universitete įstojo mokytis žurnalistikos, tačiau įsisuko į aktorystę po keleto pasirodymų studentiškuose spektakliuose, tad po mokslų baigimo įstojo į Teatro konservatoriją San Franciske. Šią jis paliko vos po metų ir patraukė ieškoti aktoriaus darbo.

D.Washingtonas prieš susiviliodamas žurnalistika pirmiausia mokėsi biologijos ir norėjo tapti gydytoju, tuomet ėmėsi politikos mokslų ir tik tuomet pamėgino mokytis žurnalisto amato.

D.Washingtono universalumas ir seksualumas užtikrino jam daugybę vaidmenų televizijoje nuo pirmųjų aktorystės metų.

Apgalvotai ir kruopščiai vaidmenis visuomet rinkęsis D.Washingtonas debiutavo kaip režisierius 2002-aisias su filmu „Entvonas Fišeris“ (angl. „Antwone Fisher“).

Aktorius gyvena Los Andžele su žmona Pauletta Washington, kurią vedęs yra nuo 1983-ųjų. Jie turi 4-is vaikus: 29-erių sūnų Johną Davidą, 25-erių dukrą Katią ir 22-ejų dvynius Olivią ir Malcolmą. Beje, sūnų Malcolmą aktorius pavadino žymaus juodaodžių teisių gynėjo ir aktyvisto Malcolmo X garbei.

Su būsima žmona Pauletta D.Washingtonas susipažino 1977-aisiais, kai jie abu turėjo nedidelius vaidmenis televizijos filme „Wilma“ apie bėgikę Wilmą Rudolph.

D.Washingtonas filmuose dažnai vaidina karininkus arba teisėsaugos atstovus.

1995-aisiais žurnalas „Empire“ skyrė D.Washingtonui 77-ąją vietą šimto seksualiausių aktorių kino istorijoje sąraše.

Ruošdamasis vaidmeniui 1999-ųjų filme „Uraganas“, kuriame D.Washingtonas suvaidino boksininką Rubeną Carterį, pravarde Uraganas, aktorius metus lankė bokso treniruotes.

1990-aisiais ir 2002-aisiais D.Washingtonas pateko į žurnalo „People“ 50-ies gražiausių pasaulio žmonių sąrašą.

Režisierius Quentinas Tarantino, nors ir nėra oficialus 1995-ųjų filmo „Raudonasis potvynis“ (angl. „Crimson Tide“) scenaristas, atliko keletą scenarijaus pokyčių. Dėl to buvo įvykęs jo ir D.Washingtono barnis, mat juodaodžiui aktoriui nepatiko įterptos užgaulios rasistinės užuominos. Tačiau aktorius pykčio ant Q.Tarantino nelaikė ir visuomet vadino jį puikiu menininku.

Vardą Denzelis aktorius gavo savo tėvo garbei. Jo tėvas Denzeliu pavadintas buvo dėl to, kad jo motinos gimdymą priėmė gydytojas pavarde Denzelis.

D.Washingtonas dažnai bendradarbiauja su režisieriais Spike‘u Lee, Tony Scottu ir Edwardu Zwicku.

Aktorius nuolat palaiko įvairias labdaros akcijas, pavyzdžiui, skirtas sergantiems AIDS, taip pat Nelsono Mandelos paramos vaikams fondą.

D.Washingtonas yra antrasis juodaodis aktorius (po Sidney Poitiero) laimėjęs „Oskarą“ kaip Geriausias pagrindinio vaidmens aktorius. Jis statulėlę gavo už rolę 2001-ųjų filme „Išbandymų diena“ (angl. „Training Day“). Taip pat jis tapo pirmuoju juodaodžiu aktoriumi pelniusiu net du „Oskarus“.

Aktorius Tomas Hanksas po to, kai drauge su D.Washingtonu pasirodė 1993-ųjų filme „Filadelfija“, teigė iš jo išmokęs daugiau vaidybos subtilybių nei iš ko kito.

Kadaise D.Washingtono motinos grožio salono klientė yra aktoriui išpranašavusi, kad suaugęs jis kalbėdamas kreipsis į milijonus žmonių. Jis pranašystę ant popieriaus lapelio išsaugojo iki šių dienų.

Pasak aktoriaus, jo jaunystės idealais buvo atletai Jimas Brownas ir Gale‘as Sayersas.

1996-aisiais žurnalas „People“ titulavo D.Washingtoną Seksualiausiu pasaulio vyru.

D.Washingtono atliktas Malcolmo X vaidmuo 1992-ųjų filme „Malcolm X“ 2006-aisiais žurnalo „Premiere“ buvo paskelbtas vienu geriausių aktorių pasirodymų per kino istoriją. Jam skirta 17-oji vieta iš 100.

Net du filmai, kuriuose vaidino D.Washingtonas pateko į JAV kino instituto Labiausiai įkvepiančių filmų 100-uką. Tai 1989-ųjų „Triumfas“ ir 1993-ųjų „Filadelfija“.

Aktorius atsisakė vaidmenų populiarumo sulaukusiuose filmuose „Septyni“ su Bradu Pittu ir „Amistadas“ su Morganu Freemanu, Anthony Hopkinsu ir kitais. D.Washingtonas prisipažino, kad labiausiai per savo karjerą gailisi atsisakęs būtent vaidmens filme „Septyni“.

D.Washingtonas yra geras aktorės Julios Roberts bičiulis.

2006 ir 2007-aisiais jis buvo išrinktas mylimiausiu Amerikos aktoriumi.

Beveik kiekvieną vasarą aktorius mėgsta atostogų su šeima vykti į Italiją.

2006-aisiais D.Washingtonas paaukojo 1 mln. JAV dolerių organizacijai „Save Africa's Children“.

Aktorius yra didelis televizijos serialo „Detektyvas Monkas“ gerbėjas.

D.Washingtonas yra įvardijęs talentingiausius aktorius, su kuriais jis yra dirbęs. Jais tapo Gene‘as Hackmanas, Angelina Jolie ir Dakota Fanning.

Kolegos, su kuriais D.Washingtonas dirbti nori labiausiai – Alas Pacino ir Robertas De Niro. Režisierius, kurio filme jis norėtų filmuotis – Marinas Scorsese.

D.Washingtonas buvo pirmasis kino kūrėjų pasirinkimas pagrindinio herojaus vaidmeniui 1998-ųjų filme „Ašmenys“, tačiau galiausiai šią rolę atliko aktorius Wesley Snipesas.

Aktorius yra susilaužęs mažąjį dešinės rankos pirštą vaikystėje žaisdamas krepšinį. Jis suaugo neteisingai ir toks yra iki šiol.

D.Washingtonas pats atliko visus triukus kautynių scenose postapokaliptiniame 2010-ųjų filme „Elijaus knyga“.

Mėgstamiausi D.Washingtono juodaodžiai aktoriai – Idrisas Elba ir Chiwetelis Ejioforas. Abu jie vaidino drauge su aktoriumi 2007-ųjų juostoje „Amerikos gangsteris“.

D.Washingtonas apie aktorystę: „Aktorystė – tik būdas prasimanyti pragyvenimui. Gyvenimas – tai šeima.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)