Panaršius internete galima rasti ne vieną siūlantį įsigyti feisbuko sekėjų. Ir nors internete kylančios diskusijos apie dirbtinai suformuotas gerbėjų minias dažnai palydimos replikų, esą tai nelegalu, kai kurie tokių paslaugų tiekėjai net išrašo sąskaitas faktūras.

Visuose skelbimuose dėstoma panaši teorija: „Vidutinis feisbuko vartotojas kasdien būna prisijungęs kiek daugiau nei valandą, kurios metu palieka bent vieną komentarą ir keletą kartų paspaudžia „patinka“. Remiantis statistika, Lietuva, pagal socialinio tinklo vartotojų skaičių, užima 67-ąją vietą pasaulyje.

Šiuo metu mūsų šalyje „Facebook“ jau naudojasi kiek daugiau nei pusė (50,51 proc.) visų interneto vartotojų. Jei „Facebook“ toks populiarus, kodėl nepasinaudojus jo teikiamomis paslaugomis siekiant išpopuliarinti ir Jūsų internetinį puslapį, o tuo pačiu padidinti svetainės lankomumą bei pardavimus?“

Mažiausia kaina, už kurią galima tapti populiariu feisbuke – 6 eurai, už tiek esą galima savo feisbuko anketos (ar puslapio) armiją padidinti 500 sekėjų. Toliau kainos kyla: už 1000 gerbėjų – 11 Eu; 1500 – 14 Eu, 2000 – 18 Eu, 2500 – 22 Eu, 3000 – 26 Eu, 4000 – 32 Eu, 5000 – 38 Eu, 10 000 – 58 Eu, 15 000 – 87 Eu, 20 000 – 110 Eu, 30 000 – 134 Eu, 40 000 – 150 Eu.

Tiesa, kai kurie pardavėjai kaip savo privalumą įvardija tai, kad jų renkami gerbėjai yra iš Lietuvos ir yra aktyvūs, o ne „robotai“. Negana to, kai kurie siūlo net 40 000 gerbėjų armijas, o kiti – vos 10 tūkst.

DELFI nusprendė išbandyti šią paslaugą ir susisiekus su vienu iš feisbuko sekėjų pardavėjų pareiškė norą įsigyti mažiausią paslaugos paketą – 500 gerbėjų. Toliau viskas vyko paprastai – pardavėjas atsiunčia sąskaitos, į kurią reikia pervesti pinigus, numerį (nurodo, kad mokėjimo paskirtyje reikia įrašyti „Feisbuko sekėjų pirkimas“), tuomet sulaukia, kol pinigėliai „įkris“ į jo sąskaitą ir pradeda procesą. Beje, pardavėjas už gautus pinigus išrašė ir atsiuntė sąskaitą faktūrą.

Anot pardavėjo, mano anketa 500 sekėjų turėjo pasipildyti per 2 paras, tačiau tiek laiko neprireikė. Iki šio eksperimento pradžios mano feisbuko anketą sekė 271 žmogus, per pusdienį jų padaugėjo iki 832, taigi paslauga viršijo lūkesčius – už 6 eurus nusipirkau 561 sekėją.

Kristinos Pocytės anketa prieš perkant feisbuko sekėjus

Tiesa, kaip vyksta sekėjų pritraukimas, pardavėjas nepaaiškino, tačiau dauguma feisbuko vartotojų yra matę netikrų naujienų, kurios suformuojamos dėmesiui patraukti. Pavyzdžiui, vienos populiariausių – pranešti apie suklastotą kieno nors mirtį. Taip feisbuke „nužudomi“ garsūs žmonės, suformuojama straipsnio nuoroda, kurią skaitytojai susivilioja paspausti. Suprogramuotas kodas ant nuorodos spustelėjusį asmenį automatiškai paverčia kokio nors asmens ar puslapio sekėju.

Kristinos Pocytės anketa padaugejus feisbuko sekėjų

DELFI siekė išsiaiškinti, ar paprasta ir legalu įsigyti feisbuko gerbėjų armiją, tad išvados paprastos: 500 sekėjų kainuoja vos 6 eurus, nusipirkti tiek gerbėjų pavyko susisiekus su pirmu pardavėju, nuo susisiekimo su juo, susitarimo ir iki anketos gerbėjų paaugimo praėjo maždaug para ir rezultatai viršijo lūkesčius. Ar paslauga legali? Jei už ją rašoma sąskaita faktūra – taip. Ar norisi dar? Taip!

Vis tik klausimas, ar Monika Šalčiūtė yra pirkusi feisbuko sekėjus lieka neatsakytas, nes tai gali žinoti tik ji pati.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)