Kad O. Alexanderis, buvęs garsios popmuzikos grupės „Years & Years“ vokalistas, atstovaus Jungtinei Karalystei jau kitą mėnesį prasidėsiančioje „Eurovizijoje“, paaiškėjo praeitų metų pabaigoje. Dainų konkurse jis atliks dainą „Dizzy“, rašo „Yahoo!“.

Tačiau daugybė „Eurovizijos“ gerbėjų pareiškė esantys nepatenkinti dėl to, kad 2024 metais tarp konkurso dalyvių bus ir Izraelis – Artimuosiuose Rytuose tebevykstančiame konflikte dalyvaujanti šalis.

Praėjusią savaitę buvo paviešintas daugiau nei 100 LGBTQ+ artistų ir juos palaikančiųjų pasirašytas atviras laiškas, kuriame O. Alexanderis raginamas trauktis iš konkurso ir taip pademonstruoti solidarumą su Palestina.


Atsisakyti dalyvauti šių metų konkurse O. Alexanderį viešai paragino ir palestiniečių vadovaujamo BDS judėjimo atstovai.

Reaguodamas į „Queers For Palestine“ raginimus, O. Alexanderis paviešino toliau perteikto turinio pranešimą.

„Visa širdimi palaikau reikalavimus nedelsiant ir visiems laikams nutraukti karo veiksmus Gazos Ruože, grąžinti visus įkaitus ir užtikrinti saugumą Palestinoje bei Izraelyje esantiems civiliams.
Žinau, kad kai kurie žmonės nutarė boikotuoti šių metų „Euroviziją“, ir suprantu bei gerbiu tokį jų sprendimą. Kadangi pats esu dalyvis, ilgai galvojau, ką daryti, svarsčiau įmanomus variantus. Dabar esu įsitikinęs, kad mano atsisakymas dalyvauti konkurse nė kiek nepriartins mūsų prie bendro tikslo.

Užuot taip pasielgęs, aš pasitariau su keletu kitų [„Eurovizijos“] dalyvių. Visi drauge priėjome išvadą, kad konkursu galime pasinaudoti kaip platforma ir vieningai pasisakyti už taiką.

Tikiuosi ir meldžiuosi, kad mūsų raginimai bus išgirsti ir kad bus padarytas galas žvėriškumui, kuris, kaip matome, yra vykdomas Gazos Ruože.

Norėčiau padėkoti visiems šį laišką pasirašiusiems žmonėms, kurių darbai man kelia pagarbą ir susižavėjimą. Tikiuosi, kad mes galėsime toliau bendradarbiauti kurdami pasaulį, kuris bus geresnis kiekvienam iš mūsų.“


Maždaug tuo pat metu, kai buvo paviešintas šis pranešimas, O. Alexanderis, kaip ir dar devyni būsimos „Eurovizijos“ dalyviai, pasirašė po kitu pareiškimu. Tarp pasirašiusiųjų - ir Lietuvos atstovas Silvester Belt.

Įraše rašoma:

„Pirmiausia norisi pripažinti, kad dalyvavimą „Eurovizijoje“ laikome prestižo reikalu.

Atsižvelgdami į dabartinę situaciją okupuotose Palestinos teritorijose, o ypač – Gazos Ruože bei Izraelyje, jaučiamės negalį tylėti.

Privalome pademonstruoti solidarumą su tais, kurie engiami, ir pagarsinti savo nuoširdų norą, kad įsivyrautų taika, kad tuojau pat ir visam laikui būtų nutraukti karo veiksmai, kad būtų saugiai grąžinti visi įkaitai. Vieningai pasisakome prieš visas neapykantos apraiškas, įskaitant antisemitizmą ir islamofobiją.

Mes tvirtai tikime vienijančia muzikos galia, skatinančia žmones pamiršti apie skirtumus ir įsitraukti į prasmingus pokalbius bei megzti tarpusavio ryšius.

Laikome savo pareiga kurti bei puoselėti tokią erdvę ir tvirtai tikime, kad ji įkvėps norą pademonstruoti gailiaširdiškumą ir empatiją.“


„Eurovizijos“ organizatoriai patyrė spaudimą, kad apsispręstų neleisti Izraeliui dalyvauti konkurse, bet tokio sprendimo nepriėmė ir išplatino pranešimą, kuriame įtikinėjo, kad konkursą reikia sieti su transliuotojais, o ne su vyriausybėmis.

Vėliau buvo pranešta, kad „Eurovizijos“ vadovai nepritarė Izraelio pateiktai dainai, kadangi jos tekstą neva buvo galima traktuoti kaip politizuotą, bet Izraelio nacionalinis transliuotojas KAN pareiškė, kad verčiau pasitrauks iš konkurso, negu pakeis dainą.

Vis dėlto po kiek laiko tapo aišku, kad Izraelio delegacija persigalvojo. Praeitą mėnesį buvo patvirtinta, kad Izraelio atstovė Eden Golan Malmėje atliks perrašytą originalios dainos versiją ir ta daina vadinsis „Uraganas“, o ne „Lietus spalį“.

Europos transliuotojų sąjunga tada informavo BBC, kad „Konkurso orientacinė grupė, jo valdymo taryba, atidžiai išanalizavusi dainos „Uraganas“ tekstą, nusprendė, kad ji gali būti atlikta būsimame konkurse. Pripažįstama, kad „Uraganas“ atitinka būtinuosius kriterijus ir konkurso taisykles.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)