Sukirsti porciją cepelinų, lietuviškų dešrelių su troškintais kopūstais, bulvinių ar Kėdainių blynų ir išgerti „Švyturio“ alaus, užkandant rūkytomis kiaulės ausimis arba kepta duona, galima ir Sankt Peterburge. Būtent tokius patiekalus greta rusams labiau įprasto maisto siūlo pačiame miesto centre įsikūrusi karčema „Tri peskaria“ (liet. „Trys gružliai“).
Karčema "Tri peskaria" Sankt Peterburge
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)
Lietuviškų patiekalų ir alaus restoranas – būtent taip vietiniai vadina šią užeigą, nors jos meniu galima rasti pačių įvairiausių europietiškų valgių, tarp jų – ir gana egzotiškų.

Vienoje judriausių Sankt Peterburgo vietų – Nevos prospekte prie pat Fontankos krantinės – neseniai įsikūręs restoranas jau tapo šiame mieste dirbančių Lietuvos diplomatų bei verslininkų susitikimų vieta. Bet čia pietaujant teko matyti ir tikrų peterburgiečių, ir greičiausiai ekskursijon susirengusių vaikų.

Karčema "Tri peskaria" Sankt Peterburge
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Kad karčiama yra nedidelė lietuviška salelė viename didžiausių Rusijos miestų, nesunku suprasti jau iš gatvės – palanges puošia senoviniai rateliai ir įvairūs rakandai. Tokio paties stiliaus, šiek tiek primenančio seną Lietuvos valstiečio sodybą, laikomasi ir viduje.

Lubos iškaltos klevo lentomis, klientai kviečiami atsisėsti ne ant minkštų kėdžių, o ant medinių suolų prie nemažų stalų, kuriuos iš tvirto ąžuolo pagamino lietuvių meistrai.

Karčema "Tri peskaria" Sankt Peterburge
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Aplinkui pilna verpimo ratelių, vežimų ratų, šakių, grėblių, puodų, kubilų, pintinių, keptuvių, puodšakių, naščių, kočėlų, anglinių lygintuvų, verpstų, kitų namų apyvokos daiktų, ant sienų kabo paveikslai, vaizduojantys valstiečių gyvenimą.

Tiesa, iš XIX amžiaus pabaigos ar XX amžiaus pradžios klientus į šiuos laikus grąžina plazminiai televizoriai, per kuriuos dažnai žiūrimos sporto varžybos, karaokės įranga ir populiari vakarietiška muzika. Restorano darbuotojai tvirtina, kad čia retkarčiais pasigirsta ir lietuviškos dainos, tačiau per ilgiau nei valandą, praleistą karčemoje, tokių nepavyko išgirsti.

Karčema "Tri peskaria" Sankt Peterburge
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Tačiau restorano meniu esama ne vieno lietuviško patiekalo. Į specialių pasiūlymų sąrašą įtrauktos rūkytos kiaulės ausys, lietuviškos dešrelės su troškintais kopūstais ir rinkiniai prie alaus, ironiškai pavadinti „bardakėliu“. Beje, šie skanėstai nėra pigūs – nedidelė ausyčių porcija kainuoja 160 rublių (1 litas lygus maždaug 10 rublių), rinkinys prie alaus keturiems – 540 rublių.

Karčema "Tri peskaria" Sankt Peterburge
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Bulvinių blynų su grietinės ir spirgučių padažu porcija atsieis 170 rublių (maždaug 17 litų), bulviniai kotletai „Pagal girininką“ – 190 rublių, Kėdainių blynai (bulviniai blynai su mėsa) – 220 rublių, cepelinai su mėsa – 240 rublių. Lietuviškų patiekalų skyrelyje kažkodėl įrašyti ne tik keli gana įmantrūs mėsos patiekalai, bet ir aštrios tigrinės krevetės, patiekiamos su lietuviška dešra, česnaku ir konjaku.

Karčema "Tri peskaria" Sankt Peterburge
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Karčemoje, be kita ko, siūloma ir silkės su bulvėmis bei svogūnais, liežuvio su žirneliais, „Palangos“ duonos, keptos duonos su česnaku.

Iš daugybės lietuviško alaus rūšių „Tri peskaria“ parduoda tik tris „Švyturio“ rūšis. Žinoma, čia yra ir Sankt Peterburge gaminamo „Baltikos“ alaus, kitokių alkoholinių gėrimų, visame pasaulyje populiarių kokteilių, tačiau rusai mielai renkasi „Švyturį“.

Karčema "Tri peskaria" Sankt Peterburge
tri-peskarya.ru nuotr.

„Man patinka, kad lietuviškas alus turi rūgštoką prieskonį, kurio, pavyzdžiui, čekiškame aluje visai nesijaučia“, - žinovo tonu aiškino vienas peterburgietis, prieš tai išsiaiškinęs, kaip taisyklingai ištarti gėrimo pavadinimą.

Beje, šios karčemos meniu „Švyturio“ pavadinimas parašytas tik lietuviškai, bet vietos gyventojams ši lingvistinė kliūtis, atrodo, nekelia jokių problemų. Tuo tarpu Vakaruose lietuvišką alų pardavinėjantys verslininkai pasakoja, kad tenka gerokai pavargti mokant užsieniečius ištarti žodį „švyturys“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

G. Landsbergis vienoje srityje jau aplenkė senelį

Konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui per metus ženkliai pavyko sustiprinti savo...

Žinomas telefonų gamintojas nesutinka su mokesčiu Lietuvoje: priskaičiavo 0,5 mln. eurų skolos (59)

Teisme vyksta ginčas tarp autoriams atstovaujančios asociacijos AGATA ir informacinių ir ryšių...

Meilės kaina: A. Valentaitė neteko brangenybių už 140 tūkst. eurų atnaujinta  (93)

Viena garsiausių Lietuvos manekenių Asta Valentaitė prarado įvairių brangenybių už daugiau...

D. Adomaitis į Rygą išsivežė 14 kandidatų – su vienu atsisveikinta (19)

Iki 2017 metų Europos krepšinio čempionato likus 14-ai dienų Lietuvos rinktinės treneris...

Vilniuje susituokė menininkė J. Vaitkutė: mūsų susitikimas tapo lemtingu (5)

Ketvirtadienio popietę Vilniaus santuokų rūmuose už savo mylimojo, komunikacijos specialisto...

R. Karbauskis tapo seneliu (59)

Ramūno Karbauskio šeimą aplankė džiugi žinia – jo sūnus Justinas Karbauskis su žmona...

Akibrokštas: valstybinė įmonė savo patalpose atidarė paslaptingą viešbutį (160)

Palangos girininkijoje dirba ne vien tik miškininkai. Kaip išsiaiškino DELFI, jų ten mažuma....

Kaimynų prekybos tinklas ruošiasi galingam spurtui Lietuvoje (127)

Latvijos statybinių medžiagų ir buities prekių parduotuvių tinklo „ Depo “ prekybos tinklas...

Automobilių gamyboje – nauja aukso kasykla (10)

Autonomiški automobiliai gali drastiškai sumažinti aukų keliuose skaičių, apkarpyti suvartojamų...

Kanadietė pamestą sužadėtuvių žiedą po 13 metų rado netikėtoje vietoje (8)

Prieš daugiau nei dešimt metų šeimai priklausančiame ūkyje kanadietė Mary Grams pametė savo...