Biržų regioninio parko direkcijos duomenimis, tvirtovė pagal itališkų bastioninių pilių kvadratinį planą buvo pradėta statyti Agluonos ir Apaščios upių santakoje 1586 m. vasarą. Gerokai anksčiau buvo imtasi piliavietei reikalingos landšafto pertvarkos. 1575­­–1586 m. buvo tvenkiama Apaščios upė kiek žemiau į ją atitekančios Agluonos žiočių, kasami gynybiniai grioviai, supilami pylimai. Taip atsirado maždaug 400 ha Širvėnos ežeras.

Po ilgamečių karų su Švedija, tvirtovė buvo apgriauta, tačiau Biržų pilies reprezentaciniai rūmai buvo atstatyti.

Juose 1988 m. įsikūrė Biržų viešoji biblioteka, o 1989 m. Biržų krašto muziejus. Iš kunigaikščių Radvilų statytos nyderlandiškojo tipo Lietuvos šiaurinę sieną XVII-XVIII a. gynusios bastioninės tvirtovės komplekso be reprezentacinių rūmų buvo atstatytos dvi parakinės, tiltas, tvirtovės arsenalas.

Tvirtovė, kuri buvo pastatyta Mikalojaus Radvilos Rudojo XVI a. pripažinta kultūriniu ir architektūriniu paminklu.

Pilies rūmuose galite aplankyti Biržų krašto muziejų „Sėla“. Vykdomos ekskursijos, edukacinės programos. Taip pat, galite pavalgyti ar paskanauti biržietiško alaus restorane „Pilies skliautai“.

Nuo rugpjūčio 5 d. muziejaus didžiojoje parodų salėje veikia biržiečio tautodailininko Kęstučio Preidžiaus jubiliejinė paroda. Mažojoje parodų salėje veikia fotografų Petro ir Zenono Meškauskų fotografijų paroda „Laikas ir žmonės...“. Rugpjūčio 27 d. Biržų pilyje vyks gyvosios istorijos festivalis, skirtas pirmojo Biržų vardo paminėjimo 600-osioms metinėms.

Aplankę Biržų pilį, galite užsukti į netoliese esančią Astravo dvaro sodybą, kuri yra išsidėsčiusi to paties Širvėnos ežero pusiasalyje. Netoliese rasite ir kitą lankytiną vietą „Karvės olą“. Tai karstinė smegduobė su ola, esanti Karajimiškio kaime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)