Išgirdusi visus šiuos klausimus 17 metų kirpėja dirbanti Inga Šablauskienė tarė griežtą ne. Pasak specialistės, plaukai auga tik dėl to, kas yra kraujyje, todėl vienintelis jų slinkimą ar pernelyg mažą augimą lemiantis veiksnys – sulėtėjusi ir nepakankamai naudingų medžiagų prisotinta kraujotaka.

Svarbu dažnai šukuoti ir nuoširdžiai masažuoti

„Plaukai turi tris fazes: augimo, miego ir slinkimo. Jos keičiasi kas 3-4 mėnesius nepriklausomai nei nuo metų laiko, nei nuo mėnulio. Viskas priklauso nuo genetinio kodo. Pavyzdžiui, vieni žmonės turi genetinį kodą, dėl kurio plaukai priekyje auga tik labai trumpi ir niekaip nepavyksta jų užsiauginti. Taip yra todėl, kad šioje vietoje būtent šie svogūnėliai turi labai daug gyvybių ir greitai kečia fazes, todėl visada išlieka trumpi – slenka, auga, slenka, auga. Būtent todėl, pavyzdžiui, vienos moterys gali užsiauginti labai ilgus plaukus, kitos – ne“, - pasakojo specialistė.

Pasak jos, įspūdis, kad vasarą plaukai auga geriau gali susidaryti tik todėl, kad juos dažniau šukuojame, nešiojame palaidus ir kitaip rūpinamės. O užsiauginti ilgus plaukus, vasara dabar ar ne, nepadės ir dažnas jų kirpimas – tokiu atveju tiesiog nematome plonų plaukų.

„Gyvybė formuojasi dermos sluoksnyje ten, kur yra limfa ir kraujotaka. Todėl nei dažnas plaukų galiukų kirpimas, nei visos galvos nuskutimas plaukų augimo nepaveikia. Buvo ir mane nukirpę trumpai, niekuo tai nepadėjo, - šyptelėjo specialistė, - Plauko gyvybė formuojasi svogūnėlyje, todėl jo augimas priklauso nuo to, kas yra mūsų kraujyje. Jeigu trūksta geležies ir kitų mikroelementų, kraujotaka būna bloga ir plaukai nusilpsta.“
I. Šablauskienė
„Plaukui vasarą labiausiai kenkia vanduo ir saulė. Plaukas susideda iš dviejų dalių – lipniosios medžiagos – lipidų (keratinas, proteinai ir kt.), o išorėje yra vadinamieji žvyneliai. Kai jie yra veikiami saulės ar chloro, bet kokių cheminių dažų, karšto oro ir ypatingai pirčių, jie išdžiūva. Tuomet jie nebeprilimpa prie lipidų, atplyšta – atsiranda šakojimaisi, nebeatspindi šviesos – plaukai nežvilga.

Ji patikino, kad plaukus atgaivinti galima ne tik vitaminais, bet ir dažnu jų šukavimu ar masažavimu, priemonėmis, kurias reikia trinti į galvos odą – kapsulėmis, losjonas, aliejais ir serumais. Tiesa, nėra labai svarbu, kokios priemonės yra naudojamos, svarbiausia, kad galvos oda būtų masažuojama ir kraujotaka suaktyvinta.

Būtent todėl, kad kraujotaka nėra aktyvi, plaukai nustoja augti mirusiems žmonėms. Jie teauga to, kol kraujotaka yra aktyvi.

„Po mirties kraujotaka iš karto nesustoja, tad jie gali kiek paaugti, tačiau tikrai neilgai. Negyvas raginis sluoksnis – plaukai ir nagai auga auga tol, kol kraujotaka iš inercijos dar duoda kiek maisto medžiagų“, - pasakojo specialistė.

Vasarą lietuvės savo plaukais turi ypatingai susirūpinti

Pasakodama apie plaukus I. Šablauskienė pasakojo, kad lietuvių plaukai – kitokie nei, kad pavyzdžiui, italų. Jie gali didžiuotis stipriais ir vešliais plaukais, kurie yra sunkiai pažeidžiami net deginant ar balinant, o štai lietuviams ypač vasaros metu reikia ypatingai susirūpinti, nes mūsų plaukai – plonesni.

„Plaukui vasarą labiausiai kenkia vanduo ir saulė. Plaukas susideda iš dviejų dalių – lipniosios medžiagos – lipidų (keratinas, proteinai ir kt.), o išorėje yra vadinamieji žvyneliai. Kai jie yra veikiami saulės ar chloro, bet kokių cheminių dažų, karšto oro ir ypatingai pirčių, jie išdžiūva. Tuomet jie nebeprilimpa prie lipidų, atplyšta – atsiranda šakojimaisi, nebeatspindi šviesos – plaukai nežvilga. Todėl vasarą labai svarbu juos apsaugoti ir nuolat drėkinti – lipinti žvynelius prie lipidų“, - pasakojo specialistė.
I. Šablauskienė
Dar vasarą, o ir visada, labai svarbu stebėti, kiek laiko priemones reikia laikyti ant galvos. Jeigu parašyta ją laikyti dvi minutes, tai mažiausias laikas, nuo kada ji suveikia. Moterys labai dažnai vasarą visur skuba – užsidėjo, nusiplovė ir išbėgo, tačiau iš to plaukams nieko gero.

Todėl kiekvieno lietuvio vonioje vasarą turėtų atsirasti specialios plaukus drėkinančios priemonės – balzamai, kondicionieriai ar aliejai. O moteris šviesiai plaukais papildomai turėtų įsigyti ir kaukių – jai lipidų reikia pastoviai.

Nuo išsausėjimo gelbsti aliejai

„Dar vasarą, o ir visada, labai svarbu stebėti, kiek laiko priemones reikia laikyti ant galvos. Jeigu parašyta ją laikyti dvi minutes, tai mažiausias laikas, nuo kada ji suveikia. Moterys labai dažnai vasarą visur skuba – užsidėjo, nusiplovė ir išbėgo, tačiau iš to plaukams nieko gero. Todėl labai svarbu, kad moterys pirktų balzamą, kurio arba veikimo laikas yra trumpesnis, arba jis yra nenuplaunamas. Moteris turės daugiau laiko minutę laiko palaikiusi kondicionierių, kuris pradeda veikti vos užteptas ant plaukų, nei dvi minutes tą, kurį reikia laikyti bent penkias. Taip nesusiformuos hidrolipidinė plėvelė, plaukas tiesiog lengviau išsišukuos, tačiau apsauga, kuri ir yra svarbiausia vasarą, nesusiformuos“, - mokė I. Šablauskienė.

Pasak jos, puikia plaukų apsauga gali būti ir aliejus – jis užvelka plauką tarsi veidą kreminė pudra, kurią nors ir nuplauni, pats riebumas dar lieka.

„Einate į pirtį, maudytis – šiek tiek pasitepkite plaukus aliejumi, - mokė specialistė, - o kasdien reikėtų naudoti drėkinančią, geriausia, nenuplaunamą priemonę, kurią būtų galima tik purkšti ir purkšti – sugeria, ir vėl papurški. O jeigu einama į saulę ar į baseiną, sudrėkinti plauką iš vidaus bet kokiu natūraliu aliejumi ar kokiu aliejuku.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)