Praėjusio savaitgalio, kuris truko net tris paras, metu poilsiautojų mieste netrūko. Nestigo ir jų transporto priemonių. Miesto valdžia kuria įvairius planus, kaip pažaboti eismą kurortinėje Palangos dalyje.

Tačiau lietuvaičių įprotis automobiliu važiuoti kone iki durų, panašu, nenugalimas.
Šeštadienio vakarą S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje ties menų ir pramogų klubu „Kupeta“, kur vasaromis reziduoja „Kablys: jūra. Kultūra“, pastebėtas gausus atvykusiųjų automobiliais būrys.

„Matyt, klube vyko renginys, suvažiavo daug svečių, o pasistatyti transporto priemones S. Daukanto gatvėje vietos nebeliko. Tad žmonės vienas po kito mašinas ėmė rikiuoti tiesiai priešais klubą“, – pasakojo nuotraukas redakcijai atsiuntusi moteris.

Mūsų skaitytoja taip pat įamžino, kad automobilių vairuotojai nepaisė Kelių eismo taisyklių ir paliko automobilius ten, kur draudžiama.

Vairuotojai mieliau stebi vienas kitą

Palangos miesto policijos komisariato Kelių policijos grupės vadovas Ričardas Vinciūnas patikino, kad patruliai šią, kaip ir kitas kurorto itin gausiai lankomas vietas, pravažiuoja maždaug kas valandą.

„Matyt mieste bus atsiradusi nauja „mada“. Iki pastarojo savaitgalio nieko panašaus nebuvome pastebėję. Šįkart išties būta nedrausmingųjų – pareigūnai juos S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje fiksavo. Tiesa, anksčiau nusiskundimų ar pranešimų apie pažeidėjus šioje kurorto vietoje nebuvome gavę“.

R. Vinciūnas informavo, kad pamatę pažeidimą, ant mašinos ryškius lapelius klijuoja ne tik policijos pareigūnai, bet ir miesto rinkliavų centro darbuotojai. „Vakarinės Palangos“ skaitytoja, užfiksavusi virtinėmis sustojusias mašinas, patikino, kad toks lapelis matėsi vos ant vieno automobilio stiklo.

„Vairuotojai dažnai elgiasi taip, kaip kiti, nežiūri į kelio ženklus. Artimiausia vieta, kur yra galima stovėti – S. Daukanto gatvė. Tačiau čia yra parkomatai, už kiekvieną pusvalandį imamas mokestis. Tad miesto svečiams aš patarčiau palikti transporto priemones kiek toliau, kur galima stovėti nemokamai: automobilių stovėjimo aikštelės yra įrengtos S. Dariaus ir S. Girėno bei Plytų gatvių sankryžoje ir prie sporto komplekso.“

Kurortinė Palangos dalis – apmokestinta

BĮ Palangos miesto rinkliavų centro direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Simutis patvirtino policijos pareigūno žodžius ir patikino, kad išties prie „Kupetos“ poilsiautojai linkę rikiuotis tik savaitgaliais.

„Paprastai draudžiamose vietose mašinų būna retai – juk mūsų kontrolieriai ir policija reguliariai tikrina visas gatves. Jeigu koks vienas kitas vairuotojas automobilį palieka, kaip mat sulaukia pažeidimus fiksuojančiųjų dėmesio ir ant automobilio lango randa ryškiaspalvį lapelį. Nemanau, kad kurorte trūksta parkomatų.

Vienas jų stovi greta „Kupetos“ S. Daukanto gatvėje. Ten ir derėtų palikti mašinas. S. Dariaus ir S. Girėno gatvė tikrai nėra ta vieta, kur miestas leistų statyti automobilius: gatvė yra labai siaura, be to, ribojasi su Birutės parku. Jeigu netoliese mokamos vietos nebėra, reikėtų šiek tiek pasivaikščioti, palikti mašiną toje pačioje gatvėje, už puskilometrio esančioje sporto komplekso aikštelėje.“

Pašnekovas nesuprato, kad poilsiautojas gali tiesiog nevengti susimokėti baudą, jog tik privažiuotų kuo arčiau tikslo. Juk už tą patį pažeidimą, nesvarbu, kiek ilgai draudžiamoje vietoje bus paliktas automobilis, teks mokėti tiek pat. Anot E. Simučio, gretimoje S. Daukanto gatvėje už valandą mokama 1,20 euro.

Aikštelės – privataus verslo privilegija

Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorius Artūras Butkus pripažino, kad „Kupeta“ yra vienas iš jo vadovaujamos įstaigos padalinių, bet automobiliams stovėti vietos čia nėra. „Daug kur tokia pati situacija. Nei prie Kurhauzo, kino teatro „Naglis“ ar prie naujosios Koncertų salės aikštelių automobiliams statyti nėra.

Tokia, matyt, yra miesto strategija. Kita blogybė ta, kad netoli kultūros įstaigų esančiose vietose, tegul ir mokamose, mašinas visai dienai mėgsta palikti poilsiautojai, kurie nė neketina užeiti į vidų – jie ramiai vaikštinėja po visą miestą, galbūt net deginasi pliaže, maudosi. Tik privatus verslas gali sau leisti įsirengti mašinų stovėjimo aikšteles. Kalbu apie viešbučius, kavines. Ir tai – sena miesto urbanistikos problema. Kita vertus, iš kurios pusės pasižiūrėsi – pastabų gali būti pačių įvairiausių.“

Kelių policijos grupės vadovas priminė, kad aprašomų eismo taisyklių pažeidėjai gali sulaukti 28-86 eurų baudos, o jeigu nuo paskutiniosios nuobaudos yra praėję daugiau nei metai, pažeidėjui siunčiamas administracinis nurodymas, kuriuo siūloma sumokėti pusę minimalios baudos, tai yra 14 eurų.

R. Vinciūnas primena, kad metų riba skaičiuojama nuo bet kurio Administracinių teisės pažeidimų kodekso 124 (1) straipsnyje numatyto pažeidimo užfiksavimo dienos.