Juokai juokais, tačiau dar 2009 metais, viename mados namų „Yves Saint Laurent” kolekcijos pristatyme ant podiumo pasirodė vyras, mūvintis kojines ir avintis basutes. Panašus atvejis ant podiumo pasirodė ir kito dizainerio „Louis Vuittono“ pristatyme 2011 metais. Kaip tokį akibrokštą paaiškina stilistai? Kuomet garsieji mados namai yra tai demonstravę, o Lietuvoje toks vyrų pasirinkimas kelia juoką.

„Ne viskas, kas demonstruojama ant dizainerio podiumo yra skirta komercijai ir tinkama kasdienai. Pavyzdžiui, jei manekenė demonstruos gulbių plunksnų mėlyną paltą, juk nepulsime tokio nešioti, o tiesiog suprasime tai kaip žinutę, kad galbūt madingos plunksnos šį sezoną, tad ir su basutėmis ir kojinėmis, kurios buvo demonstruotos, tikėtina, kad norėjo parodyti, kad tai atsipūtęs, laisvas vyras, kurio tokia nuotaika“, – kalbėjo stilistė.

Taip nešioja vyrai, kuriems nerūpi

Kalbėdama apie lietuvių vyrų tokį kitiems šypseną sukeliantį pasirinkimą, stilistė minėjo, kad tokie vyrai tikrai nepaiso jokių mados tendencijų. 

„Pirmiausia, nemanau, kad tie vyrai, kurie dėvi kojines su šlepetėmis ar basutėmis stebi ar paiso kokių mados tendencijų ar apskritai žino Yves Saint Laurento ar Louis Vuittono mados namus. Manau, taip vaikšto vyrai, kuriems tiesiog nesvarbu, kaip jie atrodo“,  – DELFI kalbėjo A. Gilytė.

Žinoma stilistė įvardino pagrindinę priežastį, kodėl vyrai mūvi kojines avėdami sandalus, šlepetes ar basutes: jiems atrodo, kad be kojinių jiems bus per vėsu pėdoms. Pasak pašnekovės, toks pasirinkimas yra netinkamas.
Agnė Gilytė

„Sakau tikrai ne tokiam pasirinkimui, nes tai yra neestetiška. Sandalai, šlepetės ar basutės yra laisvalaikio apavas ir jo neavėsi prie formalios aprangos. Tokia avalynė reiškia atostogas, kojinės vyrui kaip moteriai pėdkelnės, daiktas, kurį tu mūvi prie rimtų, formalių batų, pavyzdžiui, kelnių ar kostiumo, juk net ir prie šortų, kokie jie bebūtų, neavimi batai, kuriems reikėtų kojinių, nebent tai būtų sportiniai batai ir tokiu atveju dėvime labai trumpas kojines, kurių net nesimato",  – patarė pašnekovė. 

Priminė kojinių paskirtį
Stilistė priminė, kad kojinės yra tinkamos oficialiam arba kasdieninam (smart casual) stiliui, jomis vyrai gali parodyti savo individualumą. Pavyzdžiui, kasdien darbe vilkintis kostiumą vyras turi būti labai formalus: kelnių kantas, diržas, tad, kojinės, kurių pasirinkimas yra iš tiesų platus, gali būti išsigelbėjimas norint išsiskirti iš kitų. 

„Jos gali būti taškuotos, dryžuotos, spalvotos, jas apsimovęs vyras nesijaus toks pilkas, formalus, tai savęs išraiškos dalis“, – sakė A. Gilytė. 

Žinoma, visada liks tokių, kurie visgi pasirinks pilkas ar tiesiog juodas, prie formalaus kostiumo tinkančias kojines.

Stilistė rekomendavo vasarą atsisakyti tamsių spalvų. Kalbėdama apie vyrų avalynę moteris minėjo, kad nesuklysite pasirinkę mokasinus, kurie būna odiniai, verstos odos, įvairių spalvų, ornamentų. Taip pat, ypač populiarios ir patogios yra espadrilės (medžiaginiai batai su šiaudiniu padu).

Tiesa, avėdami jas ar odines šlepetes, basutes, vilkėkite siaurėjančias kelnes, kurios turėtų būti neilgesnės negu iki čiurnos kauliuko, gali būti šiek tiek palenktos. Ir, jokiu būdu, nevilkėkite kojinių. 

„Karštomis dienomis nepamirškite lininių drabužių, tai puikus audinys dėl prakaitavimo, vyrams jis labai tinkamas“,  – patarė stilistė.