Patinimai – tai skysčių sankaupos ląstelėse. Gydytojai nurodo, kad dėl šio sutrikimo galima būtų kaltinti daugybę priežasčių, nuo paprastų (jei valgote maistą, kuriame mažai baltymų ar kalio, daug stovite ar vaikštote su nepatogia tam nepritaikyta avalyne) iki visai rimtų (pavyzdžiui, inkstų, kraujagyslių, širdies ligos). Nusilpus širdžiai, kraujotaka susilpnėja, kraujas užsilaiko kraujagyslėse, dalis skysčių prasiskverbia pro kraujagyslių ir ląstelių sieneles, tad įvairios kūno vietos gali patinti. Kūno svoris spaudžia skystį žemyn, todėl ypač dažnai patinsta kojos. Sergantiems inkstų ligomis dažniausiai tolygiai tinsta visas kūnas, o žmonėms, kurių nusilpusi širdis, – tik galūnės, daugiausia kojos.

Tačiau jeigu esate įsitikinę, kad panašiomis ligomis nesergate, o kojų tinimas jus vargina tik labai karštomis dienomis, siūlome išbandyti liaudiškas tai stabdančias priemones.

Masažas

Paprasčiausias būdas padėti patinusioms kojoms yra masažas. Masažuoti kojas galite trindami jas ir žnaibydami iš apačios į viršų Tačiau svarbu atsiminti, kad masažas netinka tiems, kurių kojų venos yra išsiplėtusios. Tokiu atveju pavargusias ir patinusias kojas patariama palaikyti pakeltas aukščiau, ypač jei ilgai sėdėjote arba vaikščiojote apsiavę nepatogią avalynę.

Kojų vonelė

Jei nuo tvankaus oro ir nuovargio patino kojos, pasidarykite agurkinę ar kaulažolės šakelių nuoviro vonelę. Susmulkinkite ir suplakite plaktuvu keletą nenuvalytų stambių agurkų, atvėsinkite šaldytuve, supilkite į vandens vonelę ir pamirkykite kojas pusę valandos. Skysčius iš organizmo išvaryti padeda arbatos ir nuovirai iš petražolių, beržų lapų ir pumpurų, dilgėlių lapų, gysločio, jonažolės, meškauogių ir erškėtrožių uogų, liepžiedžių, rugiagėlių, kmynų, dobilų žiedų, bruknių lapų.

Ledas

Paprastas būdas padėti pavargusioms kojoms – ištrinti jas ledo kubeliu. Tai kojas nepaprastai atgaivins. Vietoje ledo kojas galite prižiūrėti naudodami šaltą vandenį. 5–10 minučių pamirkykite kojas jame, o tuomet pamasažuokite pėdas ir blauzdas.

Druska

Kojas galima mirkyti ir šaltame vandenyje su jūros druska (2 šaukštai druskos į 2 l vandens). Patinimas išnyks, o Jūs iškart pajusite, kad kojos palengvėjo. Druskos kompresus rekomenduojama keletą kartų per dieną dėti ir ant juosmens. Šis gydymo būdas skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl mažina kojų patinimą.

Pirtis

Jei leidžia sveikata, pasikaitinkite pirtyje. Po šios procedūros sumažėja vandens kiekis organizme, tad kojų tinimas atlėgsta. Taip pat patariama sėdėti saulėtoje vietoje arba prie židinio ugnies ir negerti jokių skysčių, net jei ir labai troškina.

Jei įtariate ligas...

Jei sergantiems širdies bei inkstų ligomis patino galūnės, patariama gerti juodųjų ridikų sulčių su medumi iš pradžių po pusę stiklinės per dieną, vėliau padidinti normą iki dviejų stiklinių per dieną.

Jei kojos tinsta dėl susilpnėjusios inkstų veiklos, gerkite miškinės sidabražolės šakniastiebių nuoviro: 2 šaukštus susmulkintų vaistažolių užpilkite puse litro verdančio vandens ir pavirkite 5 min. ant silpnos ugnies, palikite atvėsti, po to nukoškite. Gerkite po 30 g 4 kartus per dieną prieš valgį.

Naudinga gerti svogūnų sultis: vakare plonomis riekelėmis supjaustykite 2 vidutinio dydžio svogūnus ir užpilkite cukrumi, o ryte išspauskite sultis. Gerkite jų rytais po 2 šaukštus.

Petražolės yra ypač efektyvus vaistas, skatinantis šlapimo išsiskyrimą ir mažinantis patinimus. Patariama per dieną išgerti ir po pusę stiklinės moliūgų sulčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)