Ištuštėjusiose gatvėse – vien turistai

Kartais sakoma, kad Joninės kaimyninėje valstybėje – šventė, svarbesnė už Kalėdas. Tai tik įrodo uždarytos praktiškai visos parduotuvės ir kavinės centrinėje trečio pagal dydį Latvijos miesto dalyje. Lietingas ir, palyginti, šaltas oras vietinius sugynė į namus, todėl gatvėse karaliauja turistai: vokiečiai, lenkai ir, žinoma, lietuviai.

Liepojoje sutikti Gintarė ir Paulius sako atvykę į kaimyninę valstybę savaitgalį praleisti ramiai. „Tiesiog nėra ką veikti Lietuvoje. Atsibodę. Patys esame palangiškiai, tai ten nieko įspūdingo. Latvijos pajūris tvarkingesnis, švaresnis, žmonių mažiau“, – ir priduria, kad atvažiavo į Latviją vienai nakčiai.

Gintarė ir Paulius

Tiesa, bevaikštinėjantys po miestą lietuviai sako esą kiek nusivylę – tikėjosi daugiau pramogų, o už nakvynę viešbutyje sumokėję 45 eurus: „Šiaip čia pigiausias variantas, kitur buvo brangiau. Parduotuvėse kainos panašios kaip ir Lietuvoje.“

Atvažiuoja ieškoti ramybės

Kita lietuvių kompanija teigia Liepojoje taip pat vertinantys ramybę, o į kaimyninę valstybę vykstantys jau penktus metus iš eilės.

„Mes dažnai važiuojame į Vokietiją, tai norisi tos ramybės. Atostogauti pasirenkame tokią vietą, kurioje poilsiautojų būtų kaip žiemą. Dėl to, nes norim ramybės. Kainos čia normalios“, – pasakoja Odeta.

„Panašios, kaip Lietuvoje?“, – pasitikslinu.

„Lietuvoje kainos žiaurios, – įsiterpia kartu vaikštinėjantis Remis. – Gi per naujus metus viešbutye gyvenom, Ventspilyje. Keturiese už dvi naktis sumokėjom 80 eurų. Liuksinis kambarys. Keturvietis, su pirtimi. Va, sėdi tame numeryje, pačiam centre, aikštėje, kur visi fejerverkai šaudo, ką nori, tą daryk. Jeigu lietus lyja, tai neišeidamas nueik į pirtį. Pramogų užteko. Latvija stipriai pažengusi. Lietuviai tuoj išsibarstys visi.“

Liepoja

Perklaustas ko trūksta Lietuvoje, poilsiautojas, prisistatęs Remio vardu, buvo kategoriškas: „Lietuvoj? Proto. Proto nėra. Tie draudimai kokie...“

„Va, dabar parduotuvikę radom, – tęsia ir rodo į plastikinį prekybos centro maišelį, – o tu gausi Lietuvoj kokio gero suomiško alkoholio už trylika eurų? Čia ne alkoholy esmė, tu drausk ką tu nori, draudimu nieko nepadarysi.“

„Ne, tai ne vien dėl to, – estafetę perima kompanionas Artūras. – Pasižiūrėkim į Rygą, kur naujus metus sutikom. Autobusais atvažiavo žmonės. Autobusais. Rygoj daug viskas pigiau. Per radiją dabar pasakė, kad namelis Šventojoje savaitei kainuoja 600 eurų, cepelinų porcija – 12 eurų, šaltibarščiai – 5 eurai. Parodykit man kainas Latvijoj, kur tokios?“, – vardija Artūras.

Liepoja

Tačiau Remis vėliau patikslina, kad kainos – ne tokios svarbios. „Vien dėl ramybės. Pavažiuokit dabar pajūriu link Ventspilio, yra tie kempingai. Atsisėdi – ramybė. O jūra tau už 50-ies metrų. Tu Lietuvoj parodyk man tokią vietą. Būtingė, Šventoji, Kunigiškiai – visi perpildyti“, – sako Remis.

Sako, kad Nidoje atostogauti neišgali

Anksčiau Jūrmaloje poilsiaudavę, o dabar į Liepoją atvykę Klaidas su mergina, paklausti, kodėl išvykai nepasirinko Lietuvos pajūrio, sako, kad į Palangą važiuoti nenori, o Nida – jiems per brangi.

„Nidoje brangu gal. Ne pagal mūsų kišenę. Latvijoje pigiau. Aišku, Jūrmaloj brangu, bet čia, Liepojoj, keturių žvaigždučių viešbutis nakčiai kainavo 40 eurų“, – skaičiuoja Klaidas.

Tiesa, ne visi atvykę į Liepoją ruošiasi joje pasilikti ilgai. Lietuviškai kalbantys Ričardas ir Andrius gatvėje iškart patraukia dėmesį: jų pečius puošia didelės kuprinės.

Ričardas ir Andrius

„Atostogausime kitaip. Atvažiavom iš Kauno į Liepoją, truputį pasivaikščiosim čia, o paskui grįšim pajūriu į Lietuvą. Pradžioj iki Klaipėdos, po to pažiūrėsim, gal iki Kuršių nerijos pabaigos. Gal gretimus miestelius aplankysim. Viskas pėsčiomis“, – linksmai nusiteikę vaikinai.

Jie sako, kad tokią kelionę pasirinko užsinorėję iššūkių. Jų žygis, kaip patys sako, truks iki savaitės, o per ją nueis 150 kilometrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (457)