Dažnai renkamasi šalinti tatuiruotes ir permanentinį makiažą

Kaip Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ pasakojo lazerių specialistė Gražina Meilutienė, vis labiau populiarėja tatuiruočių ir permanentinio makiažo šalinimas. Pasak pašnekovės, procedūros rezultatas priklauso nuo to, kaip giliai dažas yra odoje, koks jo kiekis ir kokybė.

„Viena iš įdomiausių grupių žmonių, ateinančių šalintis tatuiruočių, tai tie, kurie sako, kad „aš jos nenorėjau“. Taip pat tada, kai keičiasi socialinis statusas. Su permanentiniu makiažu keičiasi mados, formos, be to, antakis, kartu su odos pokyčiais, slenkasi žemyn“, – vardijo specialistė.

Pašnekovė pastebi, kad neretai tatuiruotės šalinamos tada, kai primena kažką, ko prisiminti jau nebesinori – pavyzdžiui, ištatuiruotą vestuvių datą ar žiedą ant piršto.

Tatuiruočių šalinimas

Pasak jos, neva permanentinis makiažas, kuris visai neišblunka, iš tiesų yra ne permanentas, o tiesiog tatuiruotė ant veido.

„Klientas sako, kad norėtų pasikeisti makiažą, bet niekas „ant viršaus“ nedaro, kol neišnaikino seno. Ir ačiū Dievui, kad niekas šiais laikais nebedaro „ant viršaus“, nes ta senoji dalis visada išlenda. Apskritai, tatuiruotės ir permanentinis makiažas dabar yra labai madinga“, – sakė G. Meilutienė.

Pašalinti nepatinkančius piešinius ant kūno užtrunka skirtingai – kaip prisimena pašnekovė, didžiausia sėkmė buvo pašalinti tatuiruotę vos per 2 lazerio seansus, o ilgiausiai prireikė net 12 procedūros kartų. Atlikus procedūrą, pats pigmentas šalinasi mėnesį, todėl kitas seansas gali būti tik vėl po mėnesio. Tai reiškia, kad kartais pašalinti tatuiruotei prireikia kone metų.

Lazeris galingas, galime padaryti daug per vieną kartą, bet po procedūros audiniai tinsta gana stipriai, gali atsirasti pūslelės, vartojami antialerginiai vaistai. Galiu pašalinti per kartą daugiausiai tatuiruotę ant vienos visos rankos, bet daugiau nenorėčiau, ir abejoju, ar pacientas norėtų“, – kalbėjo G. Meilutienė.

Deja, bet šiuolaikiniai tatuiruočių šalinimo metodai vis dar skausmingi, nors vieta, kurioje atliekama procedūra, yra šaldoma. Tačiau džiugu tai, kad tatuiruotes ir permanentinį makiažą dabar jau galima visiškai pašalinti.

Gijimo laikotarpis skirtingas

Kaip pasakojo lazerių specialistė G. Meilutienė, lazeris yra švari banga, kuri naikina tik tam tikrą problemą – pavyzdžiui, jei šalinamas kapiliaras, nebus pašalinamas nei plaukas, nei odos pigmentas.

„Rezultatą duoda aparatas ir kuo jis kokybiškesnis, kuo geresnio gamintojo, tuo geriau. Visame pasaulyje yra pigios, optimalios ir labai aukšto lygio paslaugos. Visgi, kad ir kokios aukštos kokybės bebūtų, su lazeriu išlyginti raukšlių ant kaktos negalime, nes nėra tokio aparato“, – sakė G. Meilutienė.

Pasak pašnekovės, apie lazerius yra daug mitų, pavyzdžiui, kad jie plonina odą.

„Jei galėtume paploninti ar pastorinti odą, turėtume eiles žmonių. Tai tiesiog techniškai neįmanoma – lazeris atlieka tam tikrą funkciją, o teisingai jį naudojant jis atlieka stebuklus“, – kalbėjo lazerių specialistė.

Kai reikia šalinti odos darinį, gydytojas dermatologas diagnozuoja, ar galima tai daryti lazeriu. Jokio specialaus pasiruošimo lazerinėms procedūroms nereikia.

„Kartais klausia, ar atėjus procedūrai žmogus būtinai turi būti be makiažo – tikrai ne, mes makiažą nuvalome. Kam turi būti pasiruošęs, tai poprocedūriniam periodui. Gali būti paraudimas, patinimas, paburkimas. Ilgiausias gydymas yra apie savaitę. Nebus taip, kad pasidarėte procedūrą ir iškart išeinate į vakarėlį“, – sakė G. Meilutienė.

Makiažo šalinimas

Po kai kurių procedūrų pacientas nejaučia kone nieko, pavyzdžiui, po plaukų šalinimo oda šiek tiek paraudusi, bet galima užsiimti įvairia veikla. Tačiau po kapiliarų naikinimo vieta, kurioje buvo atlikta procedūra, patinsta, gali atsirasti mėlynės.

7 kartus didesnės lūpos

Ne visi pacientų pasirinkimai būna logiški, todėl kartais procedūras reikia pritaikyti, o ne aklai daryti tai, ko nori pats žmogus.

„Jei žmogui 25 metai ir jis sugalvoja, kad atliks HIFU procedūrą – jos metu ultragarsu pakeliama oda smakro, žandų, akių srityje. Tačiau tokiam jaunam žmogui nėra, ką kelti. Kartais tenka atkalbėti, nes būna per daug. Bet man labai smagu, kad sugrįžta natūralumo mada“, – sakė G. Meilutienė.

Tačiau dar ne visi pasiryžę savo grožį išlaikyti natūralų arba rinktis labai nedideles koregavimo procedūras. Kaip pasakoja G. Meilutienė, įvairių kuriozų dažnai būna su lūpų putlinimu.

„Tam, kad lūpos būtų putlesnės, užtenka nuo 0,5 iki 1 ml hialurono užpildo. Esu mačiusi klientę, kuri kitoje klinikoje susileido 7 ml hialurono. Ji jau atėjo lūpas išsileisti – yra medžiaga, kuri hialuroną sunaikina. Nemanau, kad gydytojas papildomai putlintų lūpas, kurias pradūrus jau bėga hialuronas“, – kalbėjo specialistė.