Pasak centro specialistų, ypač dėmesį turėtų atkreipti 65 metų amžiaus ir vyresni žmonės, asmenys, turintys antsvorio, dirbantys sunkų fizinį darbą, sergantys įvairiomis ligomis (endokrininėmis, inkstų, širdies kraujagyslių). Karščiui taip pat jautresni yra kūdikiai ir vaikai iki 4 metų amžiaus.

Per karščius reikia gerti daug skysčių, nepriklausomai nuo aktyvumo. Ypač naudingas mineralizuotas vanduo, nes karštoje aplinkoje žmogaus organizmas su prakaitu netenka daug skysčių ir mineralinių medžiagų. Specialistai ragina vandens po truputį gerti visą dieną, nelaukiant, kol pradės kamuoti troškulys. Vengti reikėtų alkoholinių gėrimų, skysčių su kofeinu, gėrimų su saldikliais, nes tokie gėrimai skatina vandens pasišalinimą iš organizmo.

Kaitroje reikėtų apriboti fizinę veiklą lauke - geriau darbus atlikti ryte ir vakare, pataria Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai. Jie ragina dažniau būti pavėsyje, kad kūnas turėtų galimybę atsigauti. Anot jų, pavojingiausias laikas lauke - nuo 11 iki 17 val. Reikia riboti buvimo trukmę karštoje aplinkoje, vengti saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių. Ypač pavojinga užmigti saulės atokaitoje. Dirbantiems karštyje darbuotojams būtinos specialios pertraukos vėsioje vietoje, kurių trukmę ir dažnumą darbdavys nustato savo nuožiūra, tačiau ne rečiau nei kas 1,5 val., pažymi Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

Jis pataria vengti riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų, valgyti daugiau skystų produktų, lengvai virškinamų liesų pieno produktų, vaisių ir daržovių. Taip pat reikėtų dėvėti ir tinkamus drabužius - šviesius, laisvus, natūralaus audinio, gerai praleidžiančius prakaitą. Galvą apsaugoti turėtų skrybėlaitė ar kitas galvos apdangalas, galima naudoti skėtį. Reikia teptis apsauginiu kremu nuo saulės.

Svarbu per kaitrą nepalikti vaikų vienų automobiliuose. Mašinos labai greitai įkaista, todėl vaikus gali ištikti šilumos smūgis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)