Į klausimą atsako profesionalus „Cameliavaistininkas.

Labai dažnai hemoglobino kiekio kritimas – rimtas signalas, į kurį būtina atsižvelgti. Dėl per mažo jo kiekio gali išsivystyti mažakraujystė ir ne tik. Kai sumažėja hemoglobino kiekis organizme, jaučiamas oro trūkumas, silpnumas, nuovargis, energijos stoka, atsiranda blyškumas, ypač ausų srityje ir rankų nagų srityje, dėmesio ir koncentracijos sutrikimai, gali atsirasti širdies veiklos sutrikimai. 

Geležies gali stigti organizme dėl įvairių priežasčių. Pagrindinės priežastys gali būti sutrikęs geležies įsisavinimas dėl virškinamojo trakto ligų, geležies trūkumas maiste, lėtinės ligos, lėtiniai kraujavimai, padidėjęs geležies poreikis, pvz., nėštumo metu. Geležies stokos mažakraujystei nustatyti būtina ištirti ne tik hemoglobino kiekį, bet ir feritino, kuris parodo geležies atsargas organizme. 

Svarbu nustatyti geležies stokos priežastis ir jas šalinti, koreguoti mitybą. Pasireiškus geležies stokos anemijai, neužtenka tik mitybos korekcijos, būtinas gydymas geležies preparatais. Geležies preparatų yra daug ir įvairių. Pasirenkant preparatą, reikėtų atsižvelgti į anemijos sunkumo laipsnį.

Geriausiai organizmas įsisavina dvivalentės geležies preparatus, skiriamus kartu su vitaminu C. Geriamųjų geležies papildų negalima užgerti kava, arbata, pienu ar kitais skysčiais, bloginančiais rezorbciją. Reikia vertinti ir maisto, vaistų sąveiką su geležies preparatu. 

Vartojant geležies preparatus, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad jie geriausiai įsisavinami antroje dienos pusėje, geriant juos tarp valgymų. Jeigu geležies preparatų vartojimas skatina skrandžio veiklos sutrikimus, juos patariama vartoti valgymo metu. Geležis kapsulėmis įsisavinama lėčiau, vadinasi, ir efektyviau. Norint atstatyti geležies atsargas organizme, preparatus su geležimi reikėtų vartoti kelis mėnesius. Vidutinė geležies paros norma yra 10 mg vyrams ir 15-18 mg moterims.

Daugiau įdomių ir vertingų vaistininko atsakymų į klausimus rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)