Norite tikėkite, norite – ne, tačiau pasaulyje yra kelios bendruomenės, nežinančios, kas yra nugaros skausmas. Maža to, atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad jų nugaros diskai praktiškai nerodo nusidėvėjimo ženklų, skelbia npr.org.

Akupunktūros specialistė iš Kalifornijos Esther Gokhale įsitikinusi, kad visai atsitiktinai rado atsakymą į šį klausimą. Ji daug keliavo po pasaulį ir domėjosi bendruomenėmis, kurių nariai praktiškai nepažįsta nugaros skausmo. Aiškinosi, kaip jie stovi, sėdi ir vaikšto. Dabar ji sužinotomis paslaptimis dalijasi su visais, kuriems neduoda ramybės nugaros skausmas.

Maždaug prieš du dešimtmečius E. Gokhale pradėjo varginti nugaros skausmai – kai susilaukė pirmojo vaiko. „Skausmas buvo tiesiog nepakeliamas. Naktimis tiesiog negalėdavau miegoti. Niekaip nerasdavau sau vietos. Praradau gyvenimo džiaugsmą“.

E. Gokhale kentėjo nuo pasislinkusio tarpslankstelinio disko. Galiausiai teko gultis ant operacinio stalo. Kuriam laikui situacija pagerėjo, tačiau bėda atsinaujino. „Norėjo atlikti dar vieną nugaros operaciją. Niekas nenorėtų, kad nugaros operacijos taptų savotiška tradicija“, – sako moteris.

E. Gokhale norėjo nugaros problemą išspręsti kartą ir visiems laikams. Moteris abejojo, ar Vakarų medicina galėtų tai padaryti, todėl pradėjo ieškoti alternatyvų. Kilo mintis ieškoti bendruomenių, kur tokios problemos paprasčiausiai neegzistuoja, ir pasižiūrėti, kaip jie gyvena.

Ateinančius dešimt metų amerikietė praleido tyrinėdama tenykščių bendruomenes iš viso pasaulio, kurioms svetimas šiuolaikinis gyvenimo būdas. Ji patraukė į kalnus Ekvadore, nedidelius žvejų miestelius Portugalijoje ir atokius kaimelius Vakarų Afrikoje.

„Lankiausi kaimuose, kur visi maži vaikai pradėdavo verkti pamatę baltos odos žmogų – jie nebuvo matę tokių dalykų“, – prisimena moteris.

E. Gokhale fotografavo ir filmavo žmones, kurie ant galvos nešiojo kibirus vandens, rinko malkas ar valandų valandas sėdėjo ant žemės ir pynė.

„Savo knygoje turiu nuotrauką vienos iš tų moterų, kurios kiekvieną dieną po septynias ar devynias valandas palinkusios renka vandens riešutus. Jos gana senos. Tiesa ta, kad joms niekada gyvenime neskaudėjo nugaros“, – teigia E. Gokhale.

Amerikietė nusprendė išsiaiškinti, ką visi šie žmonės, kurių niekada nevargina nugaros skausmas, turi bendro. Pirma mintis, kuri šovė į galvą, buvo jų stuburo forma. „Jų laikysena labai didinga, nepaprastai įdomu“. Amerikiečių stuburas visai kitoks.

Jeigu iš šono apžiūrėtumėte amerikiečio stuburą, jo profilį, pamatytumėte, kad jis yra S formos – išlenktas viršuje ir apačioje.

Pas tuos, kuriems svetimas nugaros skausmas, tokių išlinkimų amerikietė nepastebėjo. „S forma iš tikrųjų nėra natūrali. J formos stuburas – toks, kokio reikia“, – sako E. Gokhale.

Tiesą sakant, jeigu pasižiūrėtumėte į Leonardo da Vinci piešinius, pamatytumėte, kad jo vaizduotas stuburas tikrai nėra S formos. Jis žymiai mažiau išlenktas ir labiau primena J raidę.

„J formos stuburą galima įžiūrėti ir graikų skulptūrose. Tokios formos ir vaikų stuburas. Taip ir turėtų būti“, – pabrėžia E. Gokhale.

Taigi E. Gokhale nusprendė, kad jos stuburas turi būti J formos. Nugaros skausmas pradėjo trauktis.

Netrukus moteris suprato galinti padėti ir kitiems. Ji sukūrė pratimų sistemą, parašė knygą ir Palo Alto mieste įkūrė specialią studiją.

Dabar jos klientų sąrašas tiesiog gniaužia kvapą. Ji jau padėjo „YouTube“ vykdomajai vadovei Susan Wojcicki ir Mattui Drudge‘ui iš „Drudge Report“. Ji rengia mokymus „Google“, „Facebook“ ir kitų garsių bendrovių darbuotojams. Silicio slėnyje ji visiems žinoma kaip „taisyklingos laikysenos guru“.

Kiekvienais metais vietos medikai pas E. Gokhale nukreipia šimtus pacientų. Viena iš jų buvo Neeta Jain iš Palo Alto medicinos fondo. Ji teigia, kad E. Gokhale kovos su nugaros skausmu metodas prilygsta jogai ir pilatesui. Tai, kad dar nebuvo atliktas šių pratimų klinikinis tyrimas, jos visai negąsdina.

„Jeigu žmonės randa būdų, kaip sau padėti, ir nejaučia jokios žalos, kodėl reikia laukti klinikinių tyrimų rezultatų?“, – sako N. Jain.

Nepaisant to, yra vienas svarbus klausimas, į kurį tiesiog būtina atsakyti: ar E. Gokhale teisi? Ar gali būti, kad Vakaruose gyvenantys žmonės paprasčiausiai pamiršo, kaip reikia tinkamai stovėti?

Mokslininkai atsakymo į šį klausimą dar nerado, sako San Francisko stuburo centro neurochirurgas Parveenas Mummaneni. Kol kas niekas neatliko išsamaus bendruomenių, nesusiduriančių su nugaros skausmo problema, tyrimų. Tiesą sakant, niekas detaliai nesidomėjo jų stuburo forma.

„Tikrai norėčiau ten nuvykti ir atlikti tokių tenykščių bendruomenių žmonių stuburo rentgenogramą ir palyginti su Vakaruose gyvenančiųjų. Manau, kad tikrai sužinotume daug naujų ir naudingų dalykų“, – mano P. Mummaneni.

Jau dabar aišku, kad yra ne viena ir ne dvi priežastys, kodėl amerikiečių laikysena – ir stuburo forma – gali skirtis nuo tenykščių bendruomenių gyventojų. Pradžiai galima paminėti faktą, kad amerikiečiai žymiai daugiau sveria.

„Jeigu ant pilvo susikaupia nemažai riebalų, jie šiek tiek verčia į priekį. Tai viena iš priežasčių, kodėl gali išlinkti stuburas. Gali būti, kad lieknesnių žmonių stuburas mažiau deformuotas – kitaip tariant, stuburo forma labiau primena J, o ne S raidę“, – komentuoja P. Mummaneni.

Be to, amerikiečiai žymiai mažiau juda. „Manau, kad sėdimas gyvenimo būdas blogina raumenų būklę, todėl, nusilpus nugaros raumenis, krypsta ir laikysena“, – įsitikęs specialistas.

Seniai žinoma tiesa, kad silpni nugaros raumenys – viena iš nugaros skausmo priežasčių. Tiesą sakant, anot P. Mummaneni, tvirtesni nugaros raumenys gali būti E. Gokhale siūlomo metodo veiksmingumo priežastis.

Kitaip tariant, tai reiškia, kad J formos stuburas tikrai nėra idealus ar sveikiausias. Svarbu tai, kas priverčia stuburą gauti J formą. „Norite J formos stuburo? Stiprinkite nugaros raumenis“, – teigia P. Mummaneni.

Taigi E. Gokhale rado būdą, kaip padėti žmonėms sustiprinti svarbiausius nugaros raumenis jiems apie tai nė neįtariant. „Taip, manau, kad būtent taip ir yra. Jeigu neturėsite stiprių nugaros raumenų, jums niekaip nepavyks pakeisti stuburo formos. Štai ir visa paslaptis“, – sako P. Mummaneni.

Tai reiškia, kad stebuklingo būdo išvengti nugaros skausmo paprasčiausiai nėra. Svarbiausia – stiprinti raumenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)