Tai jie gali padaryti iki gruodžio 31-osios.

ULAC projekto "Užteks tylėt" atstovė spaudai Inga Norkė sako, kad šis testas turi tapti normalios sveikatos patikros dalimi.

"Lietuva gavo daug nemokamų ŽIV testų, ir norime žmones įtikinti, kad kiekvienas iš mūsų gali būti užsikrėtęs ŽIV. Profilaktiškai reikia eiti ir pasitikrinti", - BNS sakė ji.

"Yra kaimynai estai, kur dabar sergamumas ŽIV itin paplitęs ir kiekvieną dieną keliems žmonėms diagnozuojama ŽIV. Kad Lietuvoje taip neatsitiktų staiga - ŽIV plinta labai paprastai - kviečiama atlikti testą ir kartu saugotis", - teigė I.Norkė.

Jos teigimu, labiausiai tuo turėtų susirūpinti jauni žmonės, kadangi rizikos grupei priklauso 20-40 metų gyventojai.

ULAC direktorius Saulius Čaplinskas sako, kad ankstyva ŽIV diagnozė gali padėti užtikrinti ilgą ir visavertį gyvenimą.

"Dabar, kai atsirado užtektinai veiksmingų vaistų, jau diskutuojama, ar ŽIV vis dar išskirtinis daugeliu atžvilgių. Žmonių, gyvenančių su ŽIV ir atsakingai vartojančių jiems paskirtus vaistus, gyvenimo trukmė nesutrumpėja. Jei virusas diagnozuojamas vėlyvos stadijos, tuomet gydymas labai sudėtingas ir žmogaus gyvybei gresia pavojus", - teigia jis.

Savo pavyzdžiu atlikti žmogaus imunodeficito viruso testą gyventojus ragina žinomi krepšininkai Robertas Javtokas, Linas Kleiza.

Šiuo metu ŽIV testus visi gyventojų gali atlikti nemokamai. Anksčiau nemokamai jie būdavo daromi tik nėščiosioms, kaliniams, narkomanams.

Pernai Lietuvoje užregistruoti 153 nauji žmogaus imunodeficito viruso atvejai. Tai 27 atvejais mažiau nei 2009-aisiais, bet 58 daugiau nei 2008-aisiais.

Dažniausiai ŽIV pernai plito per injekcinių narkotikų vartojimą, penktadalis užsikrėtė per lytinius santykius.

Šių metų gegužės pradžioje iš viso Lietuvoje registruotas 1761 ŽIV užsikrėtęs žmogus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)