„Komitete pergalę švenčia tabako pramonė, investavusi milijonus į elektroninių cigarečių gamybą.
Dabar viskas persikels į Seimo plenarinių posėdžių salę. Tikėtina, kad balsavimas įvyks jau rytoj. Pažiūrėsim kas nugalės: siekis apsaugoti mūsų visų vaikus, ar tabako pramonės demagogija“, – feisbuke po atmesto projekto rašė A. Veryga.

Jau kurį laiką svarstoma A. Verygos idėja, kuria būtų siekiama sumažinti el. cigarečių paplitimą. Seimo narys siūlo, kad el. cigaretės būtų parduodamos tik vaistinėse, ir tik tada, jei jas dėl negalėjimo mesti rūkyti paskiria gydytojas.

Tačiau ir toks pakeitimas įsigaliotų tik tada, jei el. cigaretės būtų pripažintos kaip padedančios mesti rūkyti. Svarbu pabrėžti, kad šiuo metu jų didžiulis kenksmingumas viršija bet kokią tariamą naudą, o vietoje pagalbos metant rūkyti, panašu, į rūkymo liūną dėl jų įsitraukia dar daugiau žmonių.

Pasak A. Verygos, niekas negalėjo įsivaizduoti, kad elektroninės cigaretės taip greitai paplis pasaulyje, juo labiau, kad jų gamintojai nesilaikys įstatymo, kuris draudžia pardavinėti el. cigaretes su skoniais. Problemą gilina ir tai, kad į el. cigarečių talpas pilamos įvairios nuodingos, narkotinės medžiagos, o jų parūkius jau ne vienas vaikas Lietuvoje pateko į ligoninę.

Visgi ir kitos šalys, rodos, nelabai žino, ką daryti su el. cigarečių paplitimu. Kaip svarstant projektą komitete kalbėjo A. Veryga, Australijoje prekyba jomis išvis draudžiama – el. cigaretes gali paskirti tik gydytojas tiems žmonėms, kurie negali mesti rūkyti.

„Mes pasiūlėme eiti dar daugiau, uždrausti prekybą jomis Lietuvoje ir palikti tik teorinę galimybę, kad galima jas įsigyti vaistinėje, jei jos būtų pripažintos kaip pagalbos metantiems rūkyti priemonė, taip pat, kaip nikotininė kramtomoji guma ar pleistrai. Šiuo metu niekas el. cigarečių nepripažįsta kaip pagalbos priemonės“, – sakė A. Veryga.

Nepritarė ir medikai, ir vaistininkai

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė, šeimos gydytoja Alma Astafjeva pritarė, kad problema dėl elektroninių cigarečių tikrai didelė, tačiau draudimas jomis prekiauti ir skirti tik su receptu, niekaip neišspręs situacijos.

„Didžioji našta būtų psichikos specialistams ir šeimos gydytojams. Teorinės galimybės dažnai tampa praktika“, – sakė A. Astafjeva ir pridūrė, kad jau po kelerių metų, jei įstatymas būtų priimtas, gydytojams gali iš tiesų tekti rašyti receptus el. cigaretėms.

Be to, pasak A. Astafjevos, taip paaugliams bus siunčiama žinutė, kad el. cigaretės galimai yra kaip gydymo priemonė. Tad tokiam projekto pakeitimui Lietuvos šeimos gydytojų profesinė sąjunga nepritaria.

Nepritaria ir jaunieji gydytojai. Kaip komiteto posėdyje sakė Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos narys Rokas Liaugaudas, toks pakeitimas turėtų visai priešingą poveikį, o šeimos gydytojams tai būtų biurokratinė našta.

A. Veryga palaikymo nesulaukė ir iš vaistinių atstovų – komitete kalbėjusi Vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė sakė, kad jei norima papildyti lentynas, tai galima padaryti veterinariniais vaistais, kuriais jau yra prekiaujama kitų Europos šalių vaistinėse.

„Jei iš tiesų el. cigaretės būtų patvirtintos kaip vaistinis preparatas, jokio teisės akto keisti nereikėtų ir jis automatiškai būtų vaistinės prekė“, – kalbėjo K. Nemaniūtė-Gagė.

Šiam projektui išvadas rengė Seimo nariai Linas Slušnys ir Mindaugas Puidokas. L. Slušnys atkreipė dėmesį, kad ir dabar vaikai savarankiškai negali įsigyti el. cigarečių, tačiau jas turi, o tai reiškia, kad suaugę žmonės jiems jas perduoda.

„Ir tokia niekšybė egzistuos vaistinėje ar kažkur kitur. Be to, toks nutarimas klaidintų visuomenę ir prieštarautų gydytojų ir vaistinių paskirčiai. Vaistinėse skiriami produktai yra sveikatinimuisi, o dabar staiga vaistinėse galime duoti rūkyti. […] O Australijoje karaliauja juodoji rinka su el. cigaretėmis“, – sakė L. Slušnys.

Tuo metu Mindaugas Puidokas pasakė palaikantis projektą ir pabrėžė, kad šiuo metu daroma tikrai nepakankamai, kad būtų suvaldytos el. cigaretės.

6 komiteto nariams nepritarus, 1 susilaikius, o 4 pritarus A. Verygos iniciatyvai, projektas buvo atmestas, o balsavimas perkeliamas į Seimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)