Į DELFI redakciją kreipėsi Lina P., kuri skundėsi niekaip negalinti išnaikinti ksanteliazmų.

„Nors cholesterolis nėra labai didelis, tačiau man aplink akis vis auga ksanteliazmos. Porą pašalinau, atsiranda kitoje vietoje. Cheminių vaistų gerti nerekomenduoja, o kai mėginau vieną išdeginti su azotu, tai labai skauda ir vis vien atsiranda kitur. Toks pat rezultatas ir kovojant prieš jas lazeriu“, - rašė moteris.

Galima sumažinti, tačiau išnaikinti sunku

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų I Kardiologijos skyriaus vadovė doc. Olivija Gustienė DELFI pasakojo, kad ksanteliazmos dažniausiai atsiranda tada, kai paciento kraujyje yra padidėjusi cholesterolio koncentracija

„Joms atsiradus reikėtų atlikti cholesterolio tyrimą ir tirti ne tik bendrąjį, tačiau ir mažo tankio cholesterolį, vadinamą bloguoju. Taip pat reikia reikia ištirti ir didelio tankio (gerąjį) cholesterolį bei trigliceridų koncentraciją“, - sakė O. Gustienė.

Gydytoja pabrėžė, kad ksanteliazmos tiek medikams, tiek patiems pacientams gali padėti įtarti ir diagnozuoti širdies ligas

„Ir nors jų šalinimas dažniau atliekamas dėl kosmetinių priežasčių, o ne dėl sveikatos, tačiau svarbiausia yra vertinti priežastis, kodėl jos atsirado.

Jei jos atsiranda jaunesnio amžiaus pacientams, reikia ne tik ištirti cholesterolio koncentraciją, tačiau taip pat sužinoti, ar tokio žmogaus šeimoje nėra artimųjų, sergančių širdies ligomis, turėjusių miokardo infarktų, ar nebūta staigių mirčių. Tai nurodytų, kad toks žmogus gali būti labai didelės rizikos pacientas ir jis gali turėti tikimybę ankstyvame amžiuje sirgti išėmine širdies liga“, - perspėjo specialistė.

„Kai jau žinai priežastį, ksanteliazmas galima sumažinti ne tik dietos ir mitybos, tačiau ir vaistų pagalba. Ksanteliazmos turi tendenciją mažėti, tačiau jos visiškai neišnyksta ir prireikia chirurginės intervencijos“, - sakė O. Gustienė.

Dėl padidėjusio cholesterolio kiekio gali atsirasti ir sausgyslių sukietėjimai – ksantomos, kurios nuo ksanteliazmų skiriasi lokacija – jų galima rasti ant viso kūno.

Ksanteliazma – rimtas dislipidemijos pranašas

Tuo metu LSMU Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos gydytoja dermatovenerologė dr. Jurgita Karčiauskienė pasakojo, kad terminas „ksanteliazma“ kilęs iš graikų kalbos žodžio „xanthos“ ir reiškia „geltona“. Šis terminas naudojamas po oda susikaupusioms riebalų sankaupoms akių vokų srityje apibūdinti. 

„Šie dariniai dažnai sukelia estetinį diskomfortą pacientams. Dažniausiai pažeidimai lokalizuojasi viršutinio voko ir vidinio akies kampo srityje. Jie įprastai atsiranda dėl šeimyninės hipercholesterolemijos, hiperlipoproteinemijos ar lėtinės cholestazės. Tačiau gali susiformuoti ir normalų cholesterolio kiekį kraujyje turintiems asmenims.  Bet kokiu atveju, turint ksanteliazmų, reikėtų išsitirti cholesterolio kiekį kraujyje, nes tai gali būti rimtas dislipidemijos pranašas“, - teigė gydytoja dermatovenerologė.

Pasak specialistės, ksanteliazmos gali būti šalinamos chirurginiu būdu oftalmologo priežiūroje. Taip pat galimas jų pašalinimas elektrokoaguliacijos būdu ar lazeriu. 

„Vis dėl to, šie dariniai linkę atsinaujinti, ypač turint padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje“, - pripažino J. Karčiauskienė.

2011 m. danų mokslininkai pastebėjo, kad šios geltonosios dėmės didina miokardo infarkto, kitų širdies ligų ir priešlaikinės mirties riziką per 10 metų. Rezultatai išliko vienodi įtraukus ir tokius rizikos veiksnius kaip rūkymą, nutukimą, hipertenziją ir hipercholesterolemiją. 

Mokslininkai iš Kopenhagos universitetinės ligoninės padarė išvadą, kad ksanteliazmos gydytojams gali padėti įtarti ir diagnozuoti širdies ligas. Pacientai, turintys ksanteliazmas, turėtų gauti agresyvesnį rizikos veiksnių gydymą.  ​

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)