Priešindamasis žmogaus imuninės sistemos puolimui ŽIV mutuoja, informuoja BBC. Tačiau kai kurių pacientų organizme pasigamina atsparūs antikūniai, pajėgūs neutralizuoti mutavusius ŽIV.

Mokslininkų atliktas tyrimas aprašytas žurnale „Nature“.

Užsikrėtusio ŽIV žmogaus organizmas ima gaminti su virusu kovojančius antikūnius. Virusas mutuoja, kad išliktų, tada organizme gaminasi nauji antikūniai, nuo kurių saugodamasis virusas vėl mutuoja – taip vyksta organizmo kova su antikūniais.

Po ketverius metus trukusios kovos kai kurių pacientų organizmas parodė atsparumą ŽIV.

„Nors virusas mutuoja, per mutacijas atsiranda milijonai jo atmainų, kai kurios viruso dalys nesikeičia, – priešingu atveju juo nebūtų užsikrečiama, – o tai silpna (viruso) vieta“, – aiškino amerikiečių profesorius Bartonas Haynesas.

Infekcijai tiek pažengus, paciento organizmas jau būna nualintas, kadangi virusas labai gajus. Bet mokslininkai mano, jog vakcina paskatintų organizmą gaminti virusą neutralizuojančius antikūnius ir galiausiai išsivystytų imunitetas virusui.

Mokslininkai tyrė pacientą iš Afrikos, ŽIV jam diagnozavo praėjus mėnesiui po užsikrėtimo.

Tyrėjams pavyko sukurti antikūnį CH103, kuris buvo pajėgus neutralizuoti 55 proc. ŽIV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)