Šis tyrimas rodo, kad kaitinimasis soliariumuose sukelia daugiau vėžio atvejų negu rūkymas, rašo scienceworldreport.com.

„Mes žinojome, kad soliariumai yra susiję su odos vėžiu“, - pranešime spaudai teigė Kalifornijos universiteto San Fransiske dermatologė ir studijos autorė, mokslų daktarė Eleni Linos.

„Norėjome išsiaiškinti, kiek paplitęs lankymasis soliariumuose Jungtinėse Valstijose ir tarptautiniu mastu“, - sakė ji.

Šiam tyrimui mokslininkai analizavo duomenis, surinktus nuo 1986 iki 2012 metų. Jie sudėjo į krūvą visą informaciją iš 88 studijų, kuriose dalyvavo beveik 500 tūkst. žmonių iš Jungtinių Valstijų, Australijos ir dar 14 valstybių Rytų ir Vakarų Europoje.

Tyrimas parodė, kad beveik 36 proc. suaugusiųjų naudojosi soliariumais. Iki 55 proc. jų buvo koledžo studentai. Tarp paauglių šis rodiklis siekė 20 proc. 14 proc. suaugusiųjų teigė, kad soliariumuose lankėsi per pastaruosius metus. Visose amžiaus grupėse moterys soliariumais naudojosi dažniau negu vyrai.

Ištyrę vėžio atvejus, mokslininkai nustatė, kad 419 tūkst. žmonių susirgo bazaline ir žvyninių ląstelių karcinoma. Maždaug 11 tūkst. melanomos atvejų potencialiai galėjo būti susiję su soliariumais. Šie skaičiai viršija plaučių vėžio atvejus, kuriuos sukėlė rūkymas.

Autorių teigimu, rūkymas sukelia maždaug 363 tūkst. plaučių vėžio atvejų per metus.

Mokslininkai padarė išvadą, kad „atėjo metas pradėti diskusijas ir siekti tolesnių tyrimų dėl deramos ir efektyvios politikos bei prevencijos strategijų, kurios padėtų reikšmingai sumažinti odos vėžio riziką“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)