Nuo seno manoma, kad tuberkuliozė, liaudyje geriau žinoma kaip džiova, – tik benamių, alkoholikų ar narkomanų liga. Tiesa yra šiek tiek kitokia: asocialūs asmenys, dėl įvairių priežasčių nebaigę paskirto gydymo, dažniausiai platina šią infekciją, tačiau užsikrėsti ja, o vėliau ir susirgti labiausiai rizikuoja darbingo amžiaus gyventojai.

Susergama šeimomis

Kasmet beveik du milijonus gyvybių pasaulyje nusinešančios infekcijos ligi šiol suvaldyti nepavyko nė vienai valstybei. Ne išimtis – ir Lietuva. Nors sergančiųjų skaičius mūsų šalyje kasmet mažėja (2000 m. buvo užregistruota 2 330 tuberkuliozės atvejų, o 2010 m. – 1 573), Lietuva priskiriama prie valstybių, kuriose sergamumas šia gyvybei pavojinga lėtine infekcija yra vidutinis. Kodėl tuberkuliozė dar neišnyko? „Šios infekcijos gydymas ilgas ir sudėtingas. Kartais jis gali trukti net porą metų. Natūralu, kad dalis ligonių (dažniausiai asocialūs asmenys, benamiai) nutraukia gydymą. Manoma, kad vienas sergantysis gali užkrėsti apie 30–35 žmones“, – pasakojo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro direktorius, gydytojas pulmonologas prof. Edvardas Danila.

Lietuvai tapus Europos Sąjungos šalimi, galimybė keliauti po pasaulį atsirado ne tik žmonėms, bet ir infekcijoms. „Tuberkuliozė plinta oro lašeliniu būdu, todėl kiekvienas žmogus gali ja užsikrėsti, o vėliau ir susirgti. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra sergantysis atvira plaučių tuberkulioze: kosėdamas, čiaudėdamas ar juokdamasis jis į aplinką išskiria tuberkuliozės mikobakterijų, kurių gali įkvėpti sveikas žmogus“, – aiškino E.Danila.

Tyrimai rodo, kad atsitiktinio buitinio socialinio kontakto metu, pavyzdžiui, parduotuvėje ar viešajame transporte, užsikrėsti tuberkulioze beveik neįmanoma. Didžiausia rizika susirgti šia liga yra šeimos nariams, gyvenantiems viename kambaryje, arba daug laiko kartu praleidžiantiems žmonėms. „Ilgą laiką bendraujant su sergančiu žmogumi padidėja tikimybė užsikrėsti tuberkuliozės mikobakterijomis. Todėl čiaudintis ar kosintis žmogus veidą visada turėtų prisidengti vienkartine servetėle, o paskui ją išmesti“, – pabrėžė gydytojas pulmonologas.

Darbomanų liga

Tuberkuliozė pirmiausia nusitaiko į žmones, kurių nusilpęs imunitetas, todėl šia infekcija gali susirgti tiek jaunas, tiek senas. „Tuberkuliozė yra darbingo amžiaus žmonių liga. Jie nuolat patiria stresą, daug dirba, pamiršta pavalgyti, o jaunos merginos dažnai ir sąmoningai alina organizmą, kad būtų lieknesnės. Tokių žmonių gyvenime kartais nelieka vietos šeimai, draugystei ar poilsiui, todėl jie dažnai nepastebi net pirmųjų ligos požymių – silpnumo, prakaitavimo, kosulio“, – apie klastingą ligą pasakojo profesorius E.Danila.

Didesnę tikimybę užsikrėsti tuberkulioze turi infekuotieji ŽIV, sergantieji AIDS ar kitomis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, leukemija. Tačiau net ir nesergant šiomis ligomis, jei kai kurios kitos ligos gydomos imunitetą silpninančiais vaistais, organizmas nepajėgia kovoti su tuberkuliozės mikobakterijomis. „Tik 5 proc. užsikrėtusiųjų suserga iš karto, kitų žmonių imuninės ląstelės kovoja su bakterijomis ir neleidžia joms daugintis. Toks žmogus, net ir būdamas infekuotas, tuberkulioze nesuserga. Jis nepavojingas ir aplinkiniams“, – paaiškino gydytojas pulmonologas. Tiesa, organizme izoliuotos tuberkuliozės mikobakterijos gali suaktyvėti praėjus daugeliui metų nuo užsikrėtimo, pavyzdžiui, žmogui patyrus stresą, nusilpus imunitetui ar susirgus kitomis ligomis. Tačiau taip, anot E.Danilos, nutinka tik 5 proc. žmonių.

Nors tuberkuliozė pirmiausia pažeidžia plaučius, kartais ji gali išplisti ir į kitus organus – virškinamąjį traktą, šlapimo sistemą, kaulus. Laimė, pastarosiomis tuberkuliozės formomis nesergama dažnai. Be to, jas, pasak gydytojo pulmonologo, kur kas sudėtingiau diagnozuoti.
„Plaučių tuberkuliozę galima nustatyti ne tik iš pagrindinių simptomų – kelias savaites trunkančio kosulio, svorio kritimo, nuovargio, nedidelio karščiavimo ar naktinio prakaitavimo, bet ir atlikus skreplių tyrimą bei krūtinės ląstos rentgenogramą. O kaulų pakitimus daug sunkiau aptikti“, – pasakojo pašnekovas. Jis pabrėžė, kad kitus žmones gali užkrėsti tik aktyvia plaučių tuberkulioze sergantys asmenys. Kitų organų tuberkuliozė aplinkiniams paprastai nepavojinga.

Daugėja atsparios infekcijos atvejų

Infekcijos gydymas trunka mažiausiai pusę metų. Diagnozavus tuberkuliozę, ligonis izoliuojamas, jis privalo reguliariai gerti specialius antibiotikus net tada, kai savijauta pagerėja. Per anksti nutraukus gydymą, neretai išsivysto vaistams atspari tuberkuliozė. „Nurimus ligos simptomams, žmogus galvoja, kad liga atsitraukė, ir nebenori tęsti gydymo. Dažniausiai taip elgiasi asocialūs asmenys. Apmaudu, kad valstybė nepajėgi užtikrinti privalomojo gydymo“, – kalbėjo gydytojas pulmonologas E.Danila.

Sergančiųjų organizme likusios bakterijos tampa atsparios įprastiniams pirmos eilės vaistams nuo tuberkuliozės, todėl jie gali užkrėsti aplinkinius jau atsparia vaistams infekcijos forma. Standartinis gydymas tokiu atveju neveiksmingas. „Ne visada turime galimybę ištirti bakterijų jautrumą vaistams, todėl gydant atsparia infekcijos forma sergantįjį įprastiniais pirmos eilės vaistais nuo tuberkuliozės nesulaukiame jokio efekto. Vadinamųjų antros kartos vaistų, skirtų tokiems ligoniams, veiksmingumas yra santykinai nedidelis, todėl gydymas gali užtrukti net kelerius metus“, – apgailestavo profesorius.

Daugiau nei penkiasdešimtmetį, pasak E.Danilos, pasaulyje nėra atrasta naujų efektyvių vaistų nuo tuberkuliozės: visada skiriamas toks pat standartinis gydymas, todėl daugėjant atsparios infekcijos atvejų kyla grėsmė, kad ateityje ir šie vaistai nebebus veiksmingi.

Patarimai

• Stiprinkite imunitetą ir stenkitės nepervargti – raskite laiko ne tik darbui, bet ir poilsiui.
• Venkite kosinčių ar čiaudinčių žmonių, o jei tokių atsiranda šalia, pasiūlykite jiems veidą prisidengti vienkartine servetėle.
• Jei pajutote silpnumą, pradėjote kosėti, prakaituoti, nedelsdami kreipkitės į šeimos gydytoją ir atlikite plaučių rentgenogramą bei skreplių tyrimą (šiuos tyrimus, net jei nėra jokių simptomų, kartokite kasmet).
• Jei jums įtaria tuberkuliozę, dėvėkite kaukę, kas kelias valandas ją keiskite nauja. Naudokite atskirus indus, rankšluosčius ir kitus namų apyvokos daiktus, kol bus patvirtina (ar paneigta) diagnozė.