Beje, ar žinojote, kad botanikoje terminas „uoga“ yra labai platus? Techniškai uoga yra bet koks mėsingas sultingas vaisius be kauliuko, todėl į šią kategoriją patenka daugybė augalų, pradedant arbūzais ir baigiant baklažanais. Tačiau šį sykį apsiribosime tais, kuriuos esame pratę laikyti „tikromis“ uogomis – įskaitant ir tas, kurias klaidingai taip vadiname.

Kaip jau minėta, uogas valgyti sveika, nes gamta jas gausiai apdovanojo maistingosiomis medžiagomis. Aišku, visi tie angliavandeniai ir kalorijos nėra gerai, tačiau juos paprastai nusveria vitaminų A, B6, C gausa, kalis, geležis, ląsteliena. Atsižvelgiant į tai, štai kaip atrodo naudingiausių sveikatai uogų – pačių pačiausių – reitingas.

Nr. 15: vynuogės

Taip, tai uogos, ne vaisiai, tačiau maistingumo prasme nedaug ką gali pasiūlyti. Iš esmės vynuogės tėra vanduo ir cukrus.
Viename puodelyje vynuogių yra 62 kalorijos.

Nr. 14: šilauogės

Kaip ir vynuoges, jas daugiausia sudaro vanduo ir cukrus. Tiesa, šilauogėse yra vitamino C – net ketvirtadalis paros normos.
Viename puodelyje šilauogių yra 85 kalorijos.

Nr. 13: bananai

Staigmena – bananai iš tiesų yra uogos. Ir iš tų, kuriose esama gausiausia kalio. Deja, bananuose taip pat gana daug cukraus (18 g viename puodelyje). Bet jeigu jums nesvetima nuotykių dvasia, apsvarstykite galimybę valgyti bananų žieves: iš jų gausite daugiau maistinių skaidulų, daugiau vitamino C ir kitų medžiagų.

Viename puodelyje bananų yra 133 kalorijos.

Nr. 12: granatai

Jie garsėja tuo, kad turi daug antioksidantų. Bet granatai taip pat turtingi kalio ir ląstelienos. Puodelyje granatų sėklų yra 28 proc. paros vitamino C normos.
Viename puodelyje granatų yra 144 kalorijos.

Nr. 11: spanguolės

Šias uogas mums dažniau derėtų valgyti šviežias, o ne dėti į padažus ar virti kisielių. Kodėl? Jose palyginti mažai kalorijų, užtat pakankamai vitamino C ir ląstelienos.

Viename puodelyje spanguolių yra 46 kalorijos.

Nr. 10: ličiai

Saldūs vaisiai, kilę iš Pietų Kinijos, išsiskiria egzotišku, net gėles primenančiu skoniu, ir atrodo it aptraukti aligatoriaus oda. Tačiau juose yra daugiau nei 200 proc. rekomenduojamos vitamino C paros dozės.

Viename puodelyje ličių yra 125 kalorijos.

Nr. 9: avietės

Šios visų pamėgtos uogos kaip tik ir nėra uogos – genetiškai, todėl tiksliau jas būtų vadinti netikromis uogomis. Puodelyje aviečių rasite pusę vitamino C paros normos ir 8 g ląstelienos.
Viename puodelyje aviečių yra 65 kalorijos.

Nr. 8: braškės

Tai dar vienos netikros uogos. Maistingumo prasme jos pranašesnės už avietes, nes mažiau kaloringos. Puodelyje telpanti braškių sauja turi daugiau nei 140 proc. vitamino C paros normos.
Viename puodelyje braškių yra 47 kalorijos.

Nr. 7: agrastai

Lietuviško sodo gėrybė pastaraisiais metais nepelnytai primiršta, o be reikalo. Agrastuose yra labai daug ląstelienos, taip pat kalio ir net 70 proc. rekomenduojamos vitamino C paros dozės.
Viename puodelyje agrastų yra 66 kalorijos.

Nr. 6: raudonieji serbentai

Skanūs ir uogienėje, ir tiesiai nuo krūmo, šie serbentai turtingi visokio gėrio. Pavyzdžiui, puodelyje uogų yra 76 proc. vitamino C paros normos ir 20 proc. parai rekomenduojamo ląstelienos kiekio.
Viename puodelyje raudonųjų serbentų yra 63 kalorijos.

Nr. 5: šilkmedžio uogos

Galinčios būti visokiausių spalvų, nuo baltų iki raudonų bei violetinių ir netgi juodų, šios uogos pirmiausia maloniai saldžios. Nors turi gausybę vitamino C bei geležies.
Viename puodelyje šilkmedžio uogų yra 60 kalorijų.

Nr. 4: kiviai

Jie taip pat laikomi uogomis. Ir juose yra daugiausia kalio iš visų jau minėtų ar dar minėsimų uogų (viename puodelyje – 16 proc. rekomenduojamos paros normos).

Kiviuose taip pat daugiausia vitamino C visame šiame sąraše (278 proc. paros normos). Gaila, kad cukraus taip pat gausu.

Viename puodelyje kivių yra 110 kalorijų.

Nr. 3: pomidorai

Palyginti su kitomis sąrašo uogomis, pomidoruose yra mažiausiai kalorijų ir daugiausia vitamino A. Tai viskas, ką mums reikia žinoti.

Viename puodelyje pomidorų yra 26 kalorijos.

Nr. 2: gervuogės

Maistingumo prasme gervuogės vienos vertingiausių uogų – jose yra bemaž trečdalis rekomenduojamos ląstelienos paros normos. Taip pat jose santykinai mažai angliavandenių.
Viename puodelyje gervuogių yra 62 kalorijos.

Nr. 1: šeivamedžio uogos

Ne itin paplitęs desertas – bet kur turguje jų nenusipirksi, bet jos pelnytai užima pirmąją reitingo vietą. Šeivamedžio uogose gausu kalio, ląstelienos, geležies, vitamino B6 ir vitamino C.

Jas galima valgyti šviežias, nors patariama geriau iš jų virti sirupą arba berti uogų į kepinius, mat šeivamedžio uogose esama toksinų, nuo kurių galite sunegaluoti.

Viename puodelyje uogų yra 106 kalorijos.