Iš viso 3852 atvejų diagnozė kol kas galutinai nepatvirtinta. Bendras įtariamų ir patvirtintų atvejų skaičius nuo vasario 2 dienos išaugo nuo 4074 iki 4314.

Įgimta patologija, kai kūdikiai gimsta su per maža galva ir neišvysčiusiomis smegenimis, siejama su uodų platinamo Zikos viruso protrūkiu. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šį virusą pavadino pasauline grėsme ir priėjo prie bendros nuomonės, kad būtina koordinuoti tarptautines pastangas tiriant ligą ir kuriant vakciną.

Brazilija labiausiai nukentėjo dėl Zikos viruso protrūkio. Šalies valdžia pranešė šeštadienį į gatves išsiųsianti per 200 tūkst. karių, kurie platins tarp gyventojų skrajutes su perspėjimais apie šios ligos pavojus.

Šiuo metu kuriamos iškart kelios vakcinos nuo Zikos viruso, bet PSO Ženevoje penktadienį pareiškė, kad vakcinos nuo Zikos viruso kūrimas dar kurį laiką užtruks. Kol bus galimi plataus masto klinikiniai tyrimai, teks palaukti mažiausiai pusantrų metų, teigė PSO. Netrukus turėtų atsirasti diagnostinių testų, nustatančių virusą.

Daugiausia uodų pernešamas Zikos virusas šiuo metu plinta Pietų ir Vidurio Amerikoje. Ypač nuo jo kenčia Brazilija ir Kolumbija. Maždaug penktadaliui infekuotųjų virusas sukelia į gripą panašius simptomus, jis paprastai nėra mirtinas. Tačiau nėščios moterys virusą gali perduoti savo dar negimusiems vaikams, kuriems tada galbūt išsivysto mikrocefalija.

Dėl uodų Havajuose įvesta nepaprastoji padėtis

Havajuose įvesta nepaprastoji padėtis dėl išaugusios Dengės karštligės ir Zikos viruso rizikos, praneša „Associated Press“.

Šios JAV valstijos teritorijoje užfiksuota per 250 Dengės karštligės atvejų. Valdžia baiminasi, kad uodai, platinantys pavojingą Dengės karštligę, gali perduoti ir Zikos virusą.

Valstijos gubernatorius Deividas Aidžas pastebėjo, kad Zikos virusinės infekcijos atvejų salų teritorijoje neužregistruota, visi susirgusieji Havajuose atsivežė virusą iš kelionių. Jis pabrėžė, kad salynas išlieka saugus turistams, ragindama juos nekeisti jau suplanuotų kelionių į salas.

Anot agentūros, nepaprastosios padėties režimo įvedimas leis gauti papildomą finansavimą kovai su vabzdžiais - ligų pernešėjais.

Kaip penktadienį pranešė Venesuelos prezidentas Nikolas Madūras, nuo praėjusių metų lapkričio šalyje nuo Zikos karštligės trys žmonės mirė, iš viso Venesueloje per šį laikotarpį nustatyta 5,2 tūkstančio galimo užsikrėtimo Zikos virusu atvejų.

Zikos karštligės protrūkių užfiksuota Azijoje, Afrikoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Ramiojo vandenyno regione. Europoje kol kas nustatomi pavieniai atvejai.

Zikos virusas sukelia aukštą temperatūrą, konjunktyvitą, galvos ir sąnarių skausmus, uždegimo procesus, pykinimą ir vėmimą, skrandžio sutrikimus ir skausmus. Viruso nešiotojas yra uodas Aedes aegypti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)