„Kalėdų pietums buvo suvažiavę daug artimųjų – ir senosios, ir jaunosios kartos atstovų. Kaip įprasta, atvyko ir Paulius su žmona“, - DELFI pasakojo dukra Birutė.

Apie 3 valandą popiet, garbaus amžiaus Paulius nuėjo prigulti. Po pusvalandžio senolį pažadino giminačio skambutis. Grįžęs prie stalo Paulius paprašė arbatos.

„Ir staiga jis visų siaubui ėmė ir nukrito nuo kėdės. Visi pasimetė, prišokome prie jo. Tėtis nebuvo netekęs sąmonės, bet sakė, kad nejaučia kairės kojos. Spaudėm ir jo ranką, tačiau ir šią prastai jautė. Iškart iškvietėme greitąją pagalbą. Gerai, kad gyvename netoli Santariškių klinikų, tai medikai atvyko po keletą minučių“, - džiaugėsi Pauliaus dukra.

Gydytojams teliko konstatuoti – Paulių ištiko smegenų insultas. Kraujo tiekimą sutrikdė mažas krešulys.

„Jam buvo suleisti kraują skystinantys vaistai, tačiau jau po poros valandų, kai leido tėtį aplankyti reanimacijoje, jis jautėsi tikrai gerai. Galėjo viską judinti, tik nerimavo, kad mūsų šventes sugadino. Baisu net pagalvoti, kas būtų nutikę, jei insultas jį butų ištikęs jam miegant namie, kai niekas nebūtų galėjęs padėti“, - pripažįsta pašnekovė.

Gerai ir tai, kad greta jo buvę artimieji reagavo žaibiškai, suprato ligos požymius ir ėmėsi tinkamų veiksmų. Kiekviena uždelsta minutė gali lemti, kad nors žmogus ir lieka gyvas, tačiau nebe toks, koks buvo iki ligos.

Artimieji gali padėti tik vienu atveju – kviesdami greitąją pagalbą

Insultas - tai ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Smegenų infarkto metu, dėl staiga užsikimšusios galvos smegenis maitinančios kraujagyslės, sutrinka smegenų audinio kraujotaka ir atsiranda smegenų pažeidimo simptomai.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Robertas Urbutis tikino, kad nupasakota istorija – gana stereotipinė, viskas dažniausiai taip ir įvyksta. Šįkart, laimei, aplink senolį buvo artimieji, galėję jam padėti.

„Pažinti insultą nėra labai sudėtinga, tačiau kartais net patiems neurologams kyla keblumų nustatant, tai insultas, ar kitų ligų apraiška. Tačiau tipiniu atveju galioja įprastiniai simptomai – kalbos sutrikimas, veido, pusės kūno paralyžius ar nusilpimas“, - vardijo specialistas.

R. Urbučio teigimu, šventiniu laikotarpiu gali būti daugiau rizikos faktorių įvykti insultui, tačiau dažniausiai ligos eiga yra lėtinė.

„Ligai reikšmės turi mitybos įpročiai, tačiau vienkartinis persivalgymas insulto nesukels. Tiesa, jei ilgą laiką maitinotės netinkamai, dar prisidėjo besaikis alkoholio vartojimas, pasekmių galima tikėtis greičiau. Net vienas nesaikingo alkoholio vartojimo epizodas gali padaryti įtaką insulto išsivystymui“, - perspėjo R. Urbutis.

Tokiu atveju, kai greta esantį žmogų ištinka insultas, lieka tik viena išeitis – kuo greičiau kviesti greitąją pagalbą.

„Laikas – pats svarbiausias rodiklis. Rašyta ne kartą, tačiau negalima pamiršti, kad egzistuoja laiko langas, per kurį galima atlikti sisteminę intraveninę trombolizę (trombo tirpdymas vaistais). Jis trunka 4,5 valandos ir skaičiuojamas nuo simptomų pasirodymo pradžios iki gydymo pradžios. Palyginus pacientus, kurie atvyko po valandos ir po minėtų 4,5 val., matyti, kad jų rezultatai skiriasi net keturis kartus. Laimi tie, kuriems gydymas pradedamas anksčiau. Nereikia žiūrėti į laikrodį ir manyti, kad dar daug laiko iki lango užsidarymo – būtina kuo įmanoma greičiau skubėti. Pavėlavus žmogus gali mirti arba gydymo efektyvus bus blogesnis, tai yra paciento ligos pasekmės bus daug prastesnės, liks ilgalaikės komplikacijos“, - pabrėžė R. Urbutis.

Viena dažniausių komplikacijų – neįgalumas.

„Todėl vienintelis nuo artimųjų ar greta esančių žmonių priklausantis dalykas, darantis įtaką paciento ligos eigai, yra greitosios pagalbos iškvietimas. Beje, nereikėtų duoti aspirino ar kitų krešumą mažinančių vaistų. Daugelis žino, kad šis vaistas sumažina trombozių išsivystymo riziką, tačiau kol gydytojas nenustatė, kad žmogų tikrai ištiko insultas, aspirinas gali tik pabloginti situaciją. Pavyzdžiui, hemoraginio insulto metu, kai kraujas išsilieja į smegenis, toks veiksmas žmogų gali pražudyti. Tik kompiuterinė galvos tomografija leidžia gydytojams diferencijuoti ir atskirti insulto tipą ir padėti parinkti tinkamiausią gydymą“, - pabrėžė Klaipėdos jūrininkų ligoninės specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)