Kasa yra už skrandžio esantis organas, gaminantis tiek virškinimo sultis, tiek hormonus, įskaitant insuliną. Kasos uždegimą paprastai sukelia tulžies akmenys arba besaikis alkoholio vartojimas.

Anksčiau mokslininkai manė, kad statinai didina uždegimų riziką, bet nauja studija rodo, kad yra priešingai.

Per tyrimą, kuriam vadovavo daktaras Davidas Preissas iš Glazgo universiteto, buvo analizuojama 16 studijų, stebėjusių pacientus, kuriems dėl didelio kiekio trigliceridų – kraujo riebalų tipo – buvo nustatyta padidėjusi pankreatito rizika.

Šios studijos nustatė, kad tiems žmonėms, kurie vartojo statinus, pankreatito pavojus sumažėjo 21 proc. Pacientams, kurie gėrė placebą arba alternatyvius medikamentus, pavyzdžiui, fibratus, kasos uždegimo pabojus nebuvo sumažėjęs.

„Mūsų duomenys rodo, kad pacientams, turintiems aukštesnį trigliceridų lygį, pankreatito prevencijai geriau vartoti statinus“, - medicinos žurnale „Jama“ rašė tyrimo autoriai.

Jie pridūrė, kad padidėjusį kraujo riebalų kiekį turintiems žmonėms taip pat svarbu keisti gyvenimo būdą ir pradėti reguliariai sportuoti bei sveikai maitintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)