Mergina buvo skubiai nugabenta į ligoninę, nes jos būklė ėmė sparčiai blogėti: jai buvo silpna, ji karščiavo ir vos galėjo paeiti. Ji taip pat smarkiai vėmė. Gydytojai nustatė, kad jos visas kūnas tino, o jos „pulsas buvo kaip kūdikio“.

Peyton buvo skubiai perkelta į intensyvios terapijos skyrių, kur jai buvo diagnozuotas toksinio šoko sindromas. Dėl kraujo užkrėtimo jai ėmė strigti inkstų ir kepenų veikla. Medikai karštligiškai mėgino išgelbėti merginos gyvybę skirdami dideles dozes antibiotikų, ir, laimei, mergina išgyveno.

Medikai sakė, kad mirtina infekcija merginai išsivystė dėl tamponų, nors ji pati sakė, kad laikėsi rekomendacijų ir keitė tamponus laiku.

P. Caples, kuriai dabar yra 17 metų, neseniai pasidalino nuotraukomis, kurios tuomet buvo darytos ligoninėje, kad perspėtų apie toksinio šoko sindromo grėsmę.

Prisimindama tą siaubingą ligoninėje praleistą laiką P. Caples pasakojo: „Jaučiausi tarsi peršauta. Dar niekada gyvenime taip sunkiai nesirgau. Patekau iš Venturos apygardos medicinos centrą Venturoje, Kalifornijoje, ir mano pulsas buvo kaip kūdikio“.

„Ėmiau vemti, ir medikai man prijungė penkias lašines ir į nosį įvedė vamzdelį. Pamenu, kad kambaryje nebuvo nė vieno šeimos nario ir aš šaukiausi savo močiutės Bonnie, – pasakojo P. Caples. – Mano temperatūra buvo 39,4 laipsnio, tačiau jie negalėjo man duoti vaistų, nes strigo mano inkstų ir kepenų veikla. Mano liežuvis buvo baltas, o vėliau tapo raudonas. Man siaubingai skaudėjo gerklę. Jie davė man vandens, tačiau man per daug skaudėjo, kad galėčiau gerti.“

O viskas prasidėjo 2013 metų birželio. P. Caples prieš kelias dienas buvo prasidėjusios mėnesinės. Ji pasijuto blogai, tačiau kaip tik tuo metu gydėsi anginą ir vartojo priešuždegiminius vaistus, todėl nieko rimto nepagalvojo.

Tuo metu ji naudojo tamponus, tačiau teigia, kad laikėsi ant pakuotės nurodytos instrukcijos ir tampono nebuvo įsikišusi per ilgai. Visgi jos būklė blogėjo ir jai pakilo temperatūra.

„Man buvo labai silpna, mane pykino. Vos galėjau paeiti. Tačiau nieko rimto nepagalvojau, nes tuomet vartojau priešuždegiminius vaistus nuo kitos ligos. Trečią dieną pasijutau geriau, ir mane aplankė draugė. Tačiau man atsistojus mane supykino“, – pasakojo mergina.

Jos močiutė Bonnie paskambino šeimos gydytojui ir į namus atvyko medicinos sesuo. Ji sakė, kad mergina veikiausiai pasigavo kokį virusą, tačiau taip pat liepė atlikti kraujo tyrimą, nes P. Caples galėjo būti mažakraujystė, dėl kurios ji galėjo lengviau pasigauti kokią infekciją. Tai gydytojus taip pat suklaidino.

Tačiau tos dienos vakarą merginai pasidarė taip blogai, kad ji vos galėjo paeiti. „Aš labai karščiavau ir mane baisiai pykino, – pasakojo ji. – Vėliau man pavyko užmigti, tačiau atsibūdau vemdama ir jausdamasi tikrai prastai.“

Vėliau P. Caples vėl kreipėsi į gydytoją ir jis jai vėl diagnozavo virusą ir pareiškė, kad po kelių dienų ji pasijus geriau. Nors močiutė merginai sakė nebenaudoti tamponų, ji nepaklausė. Kitą naktį P. Caples nualpo.

„Visai negalėjau paeiti. Man taip skaudėjo. Jaučiau, kad mirštu. Man siaubingai viską skaudėjo. Atrodė, kad mano kojos buvo negyvos, vos galėjau jas pajudinti. Nualpau vos atsistojusi“, – pasakojo mergina.

Nuvežta į ligoninę P. Caples vos galėjo kvėpuoti, todėl medikai nedelsdami prijungė ją prie plaučių ventiliavimo aparato. Po pusvalandžio ji buvo perkelta į intensyvios terapijos skyrių, kur gydytojai mėgino išsiaiškinti, kas jai yra.

„Jie skyrė man įvairių antibiotikų. Negalėjau sulenkti rankų, mano visas kūnas buvo sutinęs, vos galėjau matyti. Imdami kraujo tyrimams jie subadė man visus pirštus“ – pasakoj P. Caples.
Merginos tėvai ir brolis tuo metu buvo Vokietijoje. Vos sužinoję apie tai, kas įvyko, jie iš karto grįžo namo.

„Vienu metu gydytojai manė, kad tai toksinis šokas, tačiau jie dar tiksliai nežinojo“, – sakė mergina. Vėliau ši diagnozė buvo galutinai patvirtinta ir per kelias dienas medikams pavyko merginą išgydyti.

Dabar P. Caples medikai yra uždraudę naudoti tamponus. Savo istorija ji pasidalino norėdama perspėti kitus apie toksinio šoko sindromo grėsmę.

Toksinio šoko sindromas yra reta gyvybei pavojinga bakterinė infekcija. Ją sukelia streptokokų genties bakterijos staphylococcus aureus ir streptococcus pyogenes, kurios paprastai yra nepavojingos ir gyvena ant mūsų odos, nosyje ir burnoje.

Tačiau šios bakterijos gali patekti į mūsų kraujotaką ir ten išleisti nuodingų toksinų. Šie toksinai pakenkia įvairiems audiniams ir gali sutrikdyti gyvybiškai svarbių organų veiklą.

Toksinio šoko sindromo simptomus pajutę žmonės turi nedelsdami kreiptis medicininės pagalbos. Šio sindromo simptomai: aukštesnė nei 38,9 laipsnio temperatūra, silpnumas, plokščias raudonas odos bėrimas, infekcinis trijų ar daugiau organų pažeidimas. Negydoma ši infekcija gali privesti prie mirties.

Šis sindromas gali išsivystyti bet kam, tačiau daug dažniau jis pasireiškia moterims, kurios naudoja tamponus. Manoma, kad per ilgai makštyje paliktas tamponas sukelia geras sąlygas stafilokokui daugintis.

Taip pat yra teorija, kad tamponai ant makšties sienelių palieka mikroskopinius įbrėžimus, per kuriuos stafilokokai patenka į kraujotaką ir ten išleidžia nuodingų toksinų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)