Į Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyrių vienas po kito guldomi ligoniai, užsikrėtę rotavirusine infekcija. Tiesa, į Suaugusiųjų skyrių su šia diagnoze patenka tik vienas kitas – dažniausiai suserga vaikai. 


Pirmieji ligoniukai pradėjo plūsti praėjusių metų pabaigoje, po Naujųjų švenčių sergančiųjų dar padaugėjo.

Dabar Infekcinių ligų vaikų skyriuje daugiau kaip pusę iš čia esančių 40 lovų užima rotavirusine infekcija sergantys mažyliai. Dauguma jų – nė trejų metų nesulaukę.

Gydytoja Rita Jurgaitienė sako, kad vaikai dažniausiai pasveiksta per penkias dienas ir išleidžiami namo. Persirgus rotavirusine infekcija, imunitetas išlieka visus metus, tačiau prasidėjus kito sezono protrūkiui vaikas vėl gali susirgti.

„Šį virusą žmogus per gyvenimą gali pasigauti net penkis kartus. Sunkiausiai sergama pirmąkart, vėliau liga jau būna lengvesnės formos“, – sakė gydytoja.

Susirgus vemiama, karščiuojama, viduriuojama, netenkama daug kūno skysčio, atsiranda bendra organizmo intoksikacija. Taigi vaikams, kol pasveiksta, tenka gerokai pasikamuoti.

Infekcinių ligų suaugusiųjų skyriaus vedėja Violeta Dambrauskienė aiškina, jog suaugusieji dažniausiai perserga gana lengvai. Į ligoninę patenka vienas kitas. Štai ir dabar čia gydomas tik vienas vyriškis, užsikrėtęs virusu, slaugydamas savo sergančius vaikus.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per praėjusius metus registruota 270 susirgimų rotavirusine infekcija. Net 52 iš jų registruoti gruodį. Sausį susirgimų gali būti ne ką mažiau.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjas Rimgaudas Markelis teigia, jog vaikai užsikrečia ir namuose vieni nuo kitų, ir vaikų darželiuose. Laimei, nė viename miesto vaikų darželyje infekcijos protrūkio dabar nėra: sergama visuose kolektyvuose, bet negausiai.
Rotavirusas aktyviausias šaltuoju metų laiku, tad dabar pats jo aktyvumo metas. Vaikai daugiausia laiko praleidžia patalpose, o virusas labai gajus, ant daiktų gali išlikti net keletą dienų, ilgai išsilaiko ant rankų.

Rotavirusas aktyvus panašiu laiku kaip ir gripo virusas, todėl vaiko ligos pradžią tėvai gali sutapatinti su gripu. Todėl patiems gydytis nedera, reikia kreiptis į medikus.

Užkrečiamųjų ligų specialistas primena, kad rotavirusai lengvai plinta per užkrėstas rankas, daiktus. Patariama nepamiršti rankų higienos – plauti ne tik pasinaudojus tualetu, prieš valgį, bet kiekvieną kartą grįžus iš parduotuvės, gatvės.

Rotavirusinės infekcijos protrūkiai vidutiniškai sudaro apie 30 procentų visų žarnyno infekcinių ligų protrūkių. Sergamumas šia infekcija turi tendenciją didėti. Kasmet šalyje užsikrečia apie 3–4 tūkstančius gyventojų.