Vis dėlto jie įspėja norinčius numesti svorio, kad bet kuriuo atveju per treniruotes neišvengiamai teks paplušėti – vien taisyklingai kvėpuojant norimo rezultato pasiekti nepavyks. 

Australijos mokslininkų komanda ištyrė, kaip iš organizmo šalinami riebalai, o tyrimo rezultatai išpublikuoti „The British Medical Journal“ leidinyje. 

Riebalų kaupimas ir šalinimas

Su maistu į organizmą patenkantys riebalai trigliceridų pavidalu kaupiami adipocitais vadinamose ląstelėse, rašo BBC

Trigliceridai susideda iš trijų rūšių atomų – anglies, vandenilio ir deguonies. Šiems junginiams skylant susidaro vanduo ir anglies dioksidas. 

Vanduo iš organizmo pašalinamas su šlapimu, išmatomis, prakaitu, iškvepiamu oru ir kitomis organizmo išskyromis, o trūkumas atkuriamas vartojant geriamąjį vandenį. 

Iškvėpiamas anglies dioksidas gali būti atkuriamas tik vartojant maisto produktus ir skysčius, pavyzdžiui, vaisių sultis. 

Valgykite mažiau ir judėkite daugiau 

„Šios biocheminės savybės jau buvo žinomos ir anksčiau, tačiau nebuvo žinomos priežastys, dėl kurių vyksta šie procesai. Panašu, kad niekas iki šiol nebuvo sugalvojęs tai ištirti“, - patikino tyrimą atlikę mokslininkai iš Naujojo Pietų Velso universiteto Rubenas Meermanas ir Andrew Brownas. 

„Rezultatai rodo, kad plaučiai – svarbus organas tiems, kas nori sulieknėti“, - mano jie. 

Mokslininkai nustatė, kad žmogus per dieną netenka mažiausiai 200 gramų anglies, o trečdalis šio kiekio iš organizmo pašalinama miegant. 

Jei vieną valandą skirtume vidutiniško intensyvumo fiziniam aktyvumui, pavyzdžiui bėgiojimui, iš organizmo pasišalintų papildomas 40 gramų anglies kiekis, o bendras iš organizmo pašalinto anglies kiekis sudarytų 240 gramų. 

Taigi norint numesti svorio būtina suderinti mitybą su tuo, ką įkvepiate ir iškvepiate. 

„Norint numesti svorio būtina išjudinti riebalų ląstelėse kaupiamą anglį. Kalbant trumpai, rekomenduojama mažiau valgyti ir daugiau judėti“, - trumpai esminį principą apibūdino tyrimą atlikę mokslininkai. 

Duane‘as Melloras iš Jungtinės Karalystės (JK) dietologų asociacijos lygina riebalų pašalinimo iš organizmo procesą su automobilio sudeginamu kuru, kuris išskiria kaitrą ir priverčia automobilį judėti, tačiau tuo pačiu išskiria ir atliekas. 

„Po riebalų suskaidymo likę atomai – tai lyg išmetamosios dujos“, - patikino jis. 

Endokrinologijos profesoriaus iš Voriko universiteto Tomo Barberio teigimu, tai – naujas ir įdomus tyrimas, paneigęs klaidingą nuomonę, kad riebalai gali būti sudeginami tik paverčiant juos energija, nors šios nuomonės vis dar laikosi dauguma gydytojų visame pasaulyje. 

„Vis dėlto tai nekeičia esmės – turime mankštintis tam, kad degintume riebalus“, - patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)