Psichologė Bonny Forrest konstatuoja, kad tokiems žmonėms pats pirkimas suteikia euforijos jausmą, kuris analogiškas apgirtimui nuo alkoholio. Todėl, kaip ir alkoholikams, priklausomybę nuo pirkinių turintiems žmonėms sunku atsispirti pagundai. Stendfordo universiteto ekspertų duomenimis nuo šio sutrikimo kenčia 6 procentai moterų ir 5,5 procento vyrų.

Niujorko psichologė April Lane Benson, parašiusi knygą „Pirkti ar nepirkti: kodėl mes perkame per daug ir kaip sustoti“, yra įsitikinusi, kad nuo trečdalio iki pusės parduotuvių maniakų galiausiai tampa šykštūnais. Nors kai kurie vis dėlto naujus daiktus perka atsikratę senųjų.

Kartais žmonės pasiduoda pirkimo manijai mėgindami pasprukti nuo chaoso jų gyvenime – pirkinys suteikia kontrolės pojūtį. Ši problema taip pat gali turėti sąsajų su vaikyste. Gali būti, kad tėvai dėmesio stygių bandė atlyginti dovanomis. Arba būna priešingai – vaikystėje žmogus jautė nepriteklių.

Egzistuoja dar viena teorija – kad pirkdamas žmogus įveikia mirties baimę. Kartais priklausomybė nuo pirkinių išsivysto kartu su alkoholizmu ir mitybos sutrikimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją