Pasak Lietuvos hipertenzijos draugijos pirmininko prof. Mariaus Miglino, remiantis klinikinių tyrimų duomenimis, kraujospūdžio padidėjimas siejamas su struktūriniais ir funkciniais varpos kraujagyslių pokyčiais, galinčiais sukelti erekcijos sutrikimus, kurie neretai yra nediagnozuojami ar diagnozuojami per vėlai. Nors gyvename šiuolaikinėje visuomenėje, tačiau dėl asmeninių, socialinių, kultūrinių ir religinių priežasčių šis klausimas vis dar išlieka „tabu“ sąraše.

Seksualinis aktyvumas yra žmogaus dalis ir sėkmingas lytinis gyvenimas yra vienas pagrindinių gyvenimo kokybės komponentų. Todėl nepaisant įsitikinimo, jog kraujospūdžio mažinimas, gali sukelti lytinę disfunkciją dėl pablogėjusio kraujo pritekėjimo į varpą, tačiau naujausi tyrimai įrodė, jog gera hipertenzijos kontrolė teigiamai veikia erekciją, rašoma pranešime spaudai.

Problemų turi daugiau nei pusė vyrų

Aukštas kraujo spaudimas yra viena dažniausiai pasitaikančių erekcijos sutrikimo priežasčių. Remiantis 2016 m. Amerikos geriatrų draugijos duomenimis, net 49 proc. vidutinio amžiaus vyrų (40-79 m. ) skundžiasi su arterine hipertenzija susijusia lytine disfunkcija, o tuo tarpu Urologų asociacijos atliktuose tyrimuose nurodoma, jog net 68 proc. vyrų serga įvairaus sunkumo kraujospūdžio sukeltais erekcijos sutrikimais, iš jų 45 proc. – sunkiais.

Jauniems pacientams dažniausiai pasireiškia su arterine hipertenzija susijusi lytinė disfunkcija, tuo tarpu vyresniems neretai būdingos ir kitos priežastys, viena jų – testosterono koncentracijos sumažėjimas.

Perspėja apie širdies ligas

Pasak prof. M. Miglino, erekcijos sutrikimas gali būti laikomas vienu iš ankstyvų koronarinės širdies ligos diagnostikos požymių. Mokslinės literatūros duomenimis, lytinės funkcijos sutrikimai hipertenzija sergantiems vyrams dažniausiai pasireiškia 3-5 metais anksčiau nei koronarinės širdies ligos simptomai.

Ne tik padidėjęs kraujospūdis predisponuoja erekcijos sutrikimų atsiradimą, tačiau ir kai kurie kraujospūdį reguliuojantys vaistai, tokie kaip diuretikai (šlapimą varantys vaistai) ar beta-blokatoriai, gali naujai sukelti lytinę disfunkciją ar net ją pasunkinti.

Erekcijos sutrikimams, susijusiais su padidėjusiu kraujospūdžiu, gydyti yra keletas gydymo galimybių, padedančių pacientams grąžinti visavertį lytinį gyvenimą.

Kraujagyslinės kilmės erekcijos sutrikimų turintiems pacientams, pirmiausia rekomenduojamas konservatyvus gydymas mažinant kūno svorį, ribojant suvartojamos druskos kiekį, atsisakant ar sumažinant žalingus įpročius ir reguliariai mankštinantis. Kita vertus, nors sveika gyvensena pagerina gyvenimo kokybę ir bendrą išgyvenamumą, tačiau priklausomai nuo hipertenzijos ir lytinės disfunkcijos sunkumo bei trukmės gerai hipertenzijos kontrolei užtikrinti reikalinga ir medikamentinė terapija.

Svarbu įvertinti, kada atsirado erekcijos sutrikimai ir ar jų atsiradimas nėra susijęs su hipotenzinių vaistų vartojimo pradžia. Lytinė disfunkcija, susijusi su medikamentais, paprastai pasireiškia per kelis mėnesius nuo vaistų vartojimo pradžios, tuo tarpu erekcijos sutrikimai atsiradę praėjus keliems metams pastoviai vartojant antihipertenzinius vaistus dažniau susiję su ateroskleroziniais pokyčiais varpos kraujagyslėse.

Galima ir chirurginė pagalba

Erekcijos sutrikimai gali būti gydomi skiriant tam tikrų medikamentų injekcijas į varpą ar pasitelkiant chirurgines priemones.Injekciniai vaistai sušvirkšti tiesiai į varpą, plečia kraujagysles, atpalaiduoja lygiuosius raumenis ir padidina kraujo pritekėjimą į akytkūnį – sukeliama erekcija.

Lytinė disfunkcija gali būti gydoma naudojant specialias varpos pompas, sukuriančias vakuumą, skatinančias akytkūnio užsipildymą krauju ir erekcijos atsiradimą, o taip pat taikant chirurginį gydymą implantais. Šiuo metu galimi dviejų rūšių implantai, chirurginės erekcijos sutrikimų gydymo priemonės yra paskutinio pasirinkimo, nesant efektyviam konservatyviam gydymui.

Prof. M. Miglino teigiamu, neretai arterinė hipertenzija nesukelia jokių simptomų, todėl kai kurių antihipertenzinių vaistų vartojimo išprovokuoti erekcijos sutrikimai pacientus skatina nutraukti ar nepradėti medikamentinės terapijos, vis dėlto labai svarbu ne tik laikytis gydytojų nurodymų, vartoti skiriamus vaistus, keisti gyvenimo būdą, bet ir garsiai kalbėti apie problemą, siekiant užtikrinti sėkmingą lytinį gyvenimą.

Gegužę visame pasaulyje minima tarptautinį hipertenzijos diena. Šiemet Pasaulinė hipertenzijos lyga bendradarbiaudama su Tarptautine hipertenzijos draugija globaliu mastu organizuoja iniciatyvą „Gegužė – kraujospūdžio matavimo mėnuo 2017“ (angl. May Measurement Month 2017, MMM17). Šios iniciatyvos tikslas – visame pasaulyje visą mėnesį matuoti kraujospūdį kiek įmanoma daugiau žmonių ir pateikti šią informaciją savo šalies atstovams.

Lietuva taip pat prisijungė prie šios akcijos. Visą gegužės mėnesį bus stengiamasi pamatuoti arterinį kraujospūdį kiek įmanoma daugiau žmonių, vyresnių nei 18 metų, Lietuvos šeimos klinikose, vaistinėse, darbovietėse, gydymo įstaigose.

Daugiau informacijos apie padidintą kraujospūdį galite rasti Hipertenzija sergančiųjų asociacijos tinklalapyje čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)