Mobiliųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių ekranuose naudojamas galinis apšvietimas, galintis pakenkti melatonino gamybai žmogaus organizme, o tai sukelia miego sutrikimus.

Melatoninas kontroliuoja natūralų paros režimą ir tamsiuoju paros metu organizmui signalizuoja apie būtinybę ruoštis miegui.

Mokslininkai nustatė, kad dėl mobiliųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių ekranus apšviečiančios trumpųjų bangų šviesos poveikio melatoninio gamyba gali sulėtėti ar visai sustoti.

Dėl to gali ne tik sutrikti miegas, bet ir išauga nutukimo bei II tipo diabeto rizika. Dėl ilgalaikio šios šviesos poveikio ir lėtinio miego sutrikimo gali netgi išsivystyti krūties vėžys.

Nors mokslininkai tyrė neigiamą mobiliųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių poveikį, manoma, jog sutrikdyti miegą gali ir kiti prietaisai su galiniu ekranų apšvietimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)