Energiniuose gėrimuose esantis kofeinas sužadina budrumą, todėl energijos antplūdį pajutę žmonės išgeria daugiau nei įprastai.

Pasak medikų, alkoholį geriant su energiniais gėrimais gali atsirasti miego sutrikimų ir padažnėti širdies ritmas.

Nors neigiamas minėto derinio poveikis iki galo neįrodytas, su alkoholio vartojimu Jungtinėje Karalystėje kovojanti organizacija „Drinkaware“ laikosi griežtos nuomonės, kad maišant alkoholį su energiniais gėrimais galima pakenkti sveikatai, rašo BBC.

Mokslininkų skleidžiama žinia išties aktuali, kadangi svaigiųjų ir energinių gėrimų, tokių kaip „Red Bull“ ar „Monster“, kokteiliai pastaruoju metu itin išpopuliarėjo. Žmonės gali ne tik patys jų susimaišyti, bet ir užsisakyti baruose bei klubuose.

Pastaruoju metu atliktas tyrimas įrodė, kad alkoholio su daug kofeino turinčiais energiniais gėrimais mišinys kelia daugiau pavojų nei neskiesto arba tradiciškai atskiesto alkoholio vartojimas.

Dėl stimuliuojančio kofeino poveikio žmogus pajunta energijos antplūdį, o alkoholis apsunkina mąstymo procesus, taigi, žmogų ištinkančią būseną būtų galima pavadinti maniakiniu apsvaigimu.

Tykantys pavojai

Kanados Viktorijos universiteto mokslininkai apžvelgė 13 tyrimų, atliktų 1981–2016 metais. Pasirodo, net 10-ies tyrimų autoriai užčiuopė sąsajas tarp svaigiųjų ir energinių gėrimų kokteilių vartojimo bei padidėjusios nelaimingų atsitikimų, muštynių ir susižalojimo rizikos.

Tiksliai nelaimingų atsitikimų rizikos įvertinti, deja, nepavyko, nes dėl skirtingų tyrimų metodų nebuvo galima palyginti rezultatų.

Taigi, siekiant atsakyti į klausimą, ar su energiniais gėrimas sumaišyto alkoholio vartojimas kenkia sveikatai, ir įvardyti konkrečią žalą, reikia atlikti nuodugnesnį tyrimą.

Kol kas Jungtinės Karalystės maisto standartų agentūra ir toksiškumo komitetas laikosi nuomonės, kad įrodymų nepakanka.

Energinių gėrimų sudėtis

Energiniams gėrimams būdingas aukštas kofeino lygis. 250 ml skardinėje paprastai yra maždaug 80 mg kofeino. Tai yra tiek pat, kiek dideliame puodelyje tirpios kavos.

Palyginimo dėlei galima pasakyti, kad 330 ml tradicinės kokakolos yra 32 mg kofeino, o tokiame pat kiekyje dietinės kokakolos – 42 mg.

Energiniuose gėrimuose taip pat gausu cukraus ir kitų ingredientų, pavyzdžiui, gliukuronolaktono ir taurino. Kartais juose būna vitaminų ir mineralų arba augalinių medžiagų.

Kai kuriuose nedidelėmis skardinėmis parduodamose energiniuose gėrimuose kofeino yra kur kas daugiau. Pavyzdžiui, 60 ml buteliuke gali būti net 160 mg kofeino.

Pateiktoje lentelėje nurodyta, kiek kofeino yra konkrečiuose gėrimuose.

Kofeino kiekis

Kokia kofeino dozė laikytina per didele?

Didelis kofeino kiekis gali sukelti nerimo, panikos priepuolius. Perdozavus kofeino gali padidėti kraujo spaudimas.

Nėščiosioms ir maitinančioms moterims per dieną nepatariame suvartoti daugiau nei 200 mg kofeino.

Remiantis Europoje platinamomis rekomendacijomis, saugi suaugusiųjų kofeino dozė – 400 mg per parą.

Vaikų suvartojamo kofeino kiekį reikia dar labiau riboti. Kaip skelbia Europos maisto saugos tarnyba, leistina vaikų ir paauglių paros dozė turėtų būti mažiau nei 3 mg kofeino, tenkanti kilogramui kūno masės.

Remiantis šiuo metu Jungtinėje Karalystėje galiojančiomis taisyklėmis, gėrimai, kurių litre yra daugiau nei 150 mg kofeino, turėtų būti pažymėti etikete, perspėjančia apie didelį kofeino kiekį ir nurodančia, kad vaikams, taip pat nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims jie nerekomenduojami. Šios taisyklės netaikomos tik arbatai ir kavai.

Jokių kitų apribojimų, susijusių su kofeino kiekiu gėrimuose ir kituose maisto produktuose, Jungtinėje Karalystėje šiuo metu nėra.

Vartojant alkoholinius koktelius su energiniais gėrimais tykantys pavojai

Tyrimą inicijavusi Viktorijos universiteto klinikinės psichologijos doktorantė Audra Roemer sako, kad po tam tikro kiekio alkoholio žmogus paprastai pasijunta pavargęs ir nutaria eiti namo.

Tačiau energiniai gėrimai nuovargį slopina, todėl sunku suvokti savo apsvaigimo lygį. Taigi, energinius gėrimus su svaigiaisiais derinantys žmonės ilgiau užsibūna baruose ir suvartoja daugiau alkoholio. Taip didėja tikimybė įsivelti į rizikingas situacijas ir įvairią pavojingą veiklą.

Organizacijos „Drinkaware“ aktyvistai tvirtina, kad bet kuris veiksnys, skatinantis didesnį alkoholio vartojimą, yra siejamas su rizika, nes ryškėjanti didesnio alkoholio kiekio vartojimo tendencija verčia sunerimti.

Šiai nuomonei prieštarauja Didžiosios Britanijos nealkoholinių gėrimų gamintojų asociacijos vadovas Gavinas Partingtonas. Anot jo, nėra jokių įrodymų, kad energiniai gėrimai turėtų kokį nors konkretų poveikį alkoholio vartojimui.

„Europos maisto saugos tarnyba pateikė išvadas, kad energiniuose gėrimuose esantis arba su alkoholiu vartojamas kofeinas veikiausiai nelemia jokių nepageidaujamų reakcijų“, – sakė jis, tačiau pridūrė, kad alkoholį, žinoma, reikia vartoti saikingai, nesvarbu, ar jis sumaišytas su energiniu gėrimu, ar ne.

Keletas patarimų

Jei visgi ketinate pasivaišinti alkoholiniu kokteliu su energiniu gėrimu, peržvelkite toliau pateiktus patarimus ir pamėginkite jų laikytis.

• Atidžiai stebėkite, kiek išgeriate jūs ir jūsų draugai.
• Prieš eidami į vakarėlį, pavalgykite. Geriausia rinktis tokį maistą kaip bulvės ar makaronai.
• Išsiaiškinkite, kiek kofeino ir cukraus yra energiniuose gėrimuose.
• Negerkite energinių ir svaigiųjų gėrimų kokteilių prieš pat eidami miegoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)